KLANG program offentliggjort

KLANG byder i år på en lang række internationale og danske komponister og ensembler, uropførelser, talks og meget mere, når den københavnske festival indleder syv dages avantgarde musik på Teater Republique i København fra 29. maj – 4. juni.

Af Agnete Seerup

Hele programmet for årets KLANG festival, der indtager Teater Republique i slutningen af maj, ligger nu klar til at gå på opdagelse i.

Traditionen tro åbner Athelas Sinfonietta Copenhagen festivalen, der i år byder på et spækket program med nyere og ældre værker samt uropførelser af blandt andre Morten Riis, der har skrevet to værker til 20 stemmegafler. Der er ny spændende musik af den tyske komponist Brigitta Muntendorf, belgiske Stefan Prins, Malin Bång (SE) samt Simone Movio (IT) og Matthew Shlomowitz (AU/UK) på programmet, og de danske komponister Jens Peter Møller og Nicolai Worsaae præsenterer hver især et helt nyt værk.

Francois Sarhan er desuden programsat med værkerne Vice-versa (2012) og Imagination (2012). Og så arrangerer KLANG i samarbejde med SNYK en række talks om ny musik som opvarmning til enkelte af koncerterne.

Ny enkelhed på programmet

Den danske komponist Ole Buck, der i år fylder 70 år, får opført sine værker ved flere koncerter på KLANG 2015. Ole Buck er en af Danmarks stærkeste eksponenter for, hvad man i 1960´erne kaldte den ny enkelhed for at beskrive lyden af den musik, der gav modernismen en kold skulder og genopfandt de grundlæggende musikalske elementer som rytme, melodi og harmoni. Bucks musik er præget af en dyb ro og renhed og er ofte zen-inspireret med få, meditative toner. Komponist Bent Sørensen har sagt om Ole Buck, at "han er den ubestridt mest personlige komponist, vi har herhjemme." På KLANG 2015 opføres blandt andet Ole Bucks Gymel (1983) til åbningskoncerten med Athelas Sinfonietta Copenhagen samt Chamber Music I (1979-80) og Pan (1983).

Oldschool igen i år

KLANG festivalen præsenterer igen i år sit publikum for ældre avantgardeværker, og i år står Boulez for skud. Den svenske pianist Jonas Olsson har kastet sig ud i opgaven at spille tre koncerter i form af tre klaversonater samt 12 Notations af Pierre Boulez - nogle af efterkrigstidens absolutte hovedværker. Det sker under titlen OLD SCHOOL nr. 1-3: BOULEZ!, og den sidste af de tre koncerter runder KLANG 2015 af.

Læs også SNYK nyheden 'KLANG får ny leder'


KLANG. Foto: Alexander Banck-Petersen

Portrætkoncert af Jeppe Ernst

Den unge danske komponist Jeppe Ernst inviterer med sine skulpturelle refleksioner over musikkens væsen publikum ind i intime rammer på kultur- og projektværkstedet KW3 på Østerbro. Derudover præsenterer Martin Rane Bauck (NO) sin debutkoncert, der opføres af norske Ensemble Cikada. Danske Martin Staunings nyeste værk opføres af det tyske topensemble Ensemble Modern, mens tyske Ensemble Recherche præsenterer værker af blandt andre Per Nørgård, Hans Abrahamsen og Ole Buck. Ungdomsensemblet Ensemble Chiffren (DE) er også på programmet, og festivalens sidste aften byder på det unge franske ensemble Soundinitiative, der præsenterer værker af Francois Sarhan (FR), Alexander Schubert (DE) samt danske Simon Steen-Andersen.


KLANG. Foto: Alexander Banck-Petersen

Nicolas Bernier (CAN) præsenteres for første gang i Danmark på KLANG 2015, og Timo Kreuzer (DE) præsenterer værket ARTIKULATION, der har Danmarkspremiere på årets festival og opføres af ensemblerne POING! (NO) og Figura (DK). Curious Chamber Players (SE) slår sig sammen med Ensemble Aleph (FR) og præsenterer nye værker af en række internationale komponister og en gammel kending: Kurt Schwitters (DE) Ursonate. Der er kort sagt masser af spændende koncerter i vente, når KLANG - Copenhagen Avantgarde Music Festival slår dørene op fra d. 29. maj – 4. juni på Teater Republique.

Se hele programmet.


KLANG. Foto: Alexander Banck-Petersen