KLANG offentliggør omfattende program

Københavns avantgarde musik festival, KLANG, har netop offentliggjort årets program. Fra den 10. – 17. juni byder KLANG indenfor til over 20 koncerter med internationale topnavne indenfor samtidsmusik og avantgarde. Glæd dig til at opleve bl.a. Athelas Sinfonietta, Klangforum Wien, Distractfold Ensemble, Uusinta Ensemble, EKKOZONE, Stenhammar Kvartetten, Esbjerg Ensemble og mange flere.

Af Mie Petri Lind

Når KLANG-festivalen for ottende gang slår dørene op i juni 2016 er det med et større program end nogensinde før. Festivalen præsentererer en lang række danske og internationale topensembler, uropførelser af en række af tidens mest markante komponister såvel som avantgardistiske mesterværker og rykker i år ind i bl.a. Tivolis Koncertsal og Den Frie Udstillingsbygning.
Programmet er netop offentliggjort og kan ses i sin fulde længde her.

Åbning med pulsejetmotorer og nedtællinger

KLANG skydes for alvor i gang lørdag den 11. juni, hvor komponisten og instrumentbyggeren Lars Kynde og kunstnerkollektivet Illutron står bag Pulsing Pipes for tre pulsejet-motorer og sækkepibe, der kan opleves i området mellem Rigshospitalet og Frimurerlogen i Fælledparken.

Efterfølgende er der åbningskoncert med Athelas Sinfonietta på festivalscenen på Republique. Åbningskoncerten involverer både nedtællinger til rumraketter, musik og nytår i Daniel Moreiras ensembleværk fra 2014 samt uropførelser af de danske komponister Kristian Rymkier og Niels Rosing-Schow.

Ensemblekoncerter udgør aksen i programmet

En række store ensemblekoncerter udgør aksen i årets festivalprogram og tæller internationalt anerkendte navne som østrigske Klangforum Wien, britiske Distractfold Ensemble og finske Uusinta Ensemble.

Klangforum Wien er et af verdens absolut førende ensembler indenfor samtidsmusik. Ved deres koncert den 13. juni, som i øvrigt også er ensemblets første koncert i Danmark, uropfører de bl.a. to værker af hhv. Beat Furrer og Ylva Lund Bergner.

Dagen efter præsenterer Distractfold Ensemble en lang række værker af danske og internationale komponister - mange af dem inkluderer elektronik i forskellige former. På programmet står bl.a. et elektroakustisk værk af Else Marie Pade og en uropførelse af Nicolai Worsaae.

Sammen med Interarts Center i Malmö og Uusinta Ensemble fra Finland har KLANG lavet et fællesnordisk projekt, der hedder Nordlyd. Titlen på projektet skal tages bogstaveligt, for de tre involverede komponister er blevet bedt om at optage lyde fra deres hjemstavn og forholde sig til lydene rent musikalsk i deres værker. De tre komponister er Mette Nielsen fra Danmark, Ida Lundén fra Sverige og Hafdís Bjarnadóttir fra Island, og de tre har grebet opgaven meget forskelligt an. Resultatet kan opleves onsdag den 15. juni på Republique.

Det omfangsrige festivalprogram byder endvidere på danske EKKOZONE, polske Ensemble Kwadrofonik, svenske Stenhammar Kvartetten, norske duo Hellqvist/Amaral, Esbjerg Ensemble og Copenhagen Phil m.fl.

Nye samarbejder, nye koncertformater

Foruden festivalens samarbejde med Republique har KLANG som noget nyt indgået samarbejder med Den Frie Udstillingsbygning og Tivoli. Søndag eftermiddag den 12. juni rykker KLANG til Den Frie, hvor den danske kulturdebattør og forsker Torben Sangild guider publikum igennem en talkshowkoncert gæstet af danske og udenlandske performere og komponister. I weekenden er Den Frie desuden centrum for workshoppen Dronelandskab, hvor børn i samarbejde med to danske lydkunstnere indtager kælderen og skaber et rumligt landskab, der munder ud i en performance søndag eftermiddag. Eftermiddagen afsluttes med fællesspisning, før aftens program fortsætter med Ensemble Kwadrofonik på Republique.

KLANG har desuden etableret et samarbejde med Tivoli, hvor KLANGs partoutkort giver adgang til haven og to koncerter i Tivolis Koncertsal med hhv. Steve Reichs legendariske Music for 18 musicians opført af det danske topensemble EKKOZONE, der tyvstarter KLANG den 10. juni, og Bent Sørensens Rosenbad med Stenhammar Kvartetten, Esbjerg Ensemble og Copenhagen Phil/Tivoli Symfoniorkester og pianisten Katrine Gislinge som solist den 16. juni.

I løbet af festivaldagene inviterer KLANG desuden til en række caféaftener i festivalcafeen Reaktor på Republique. Her folder Torben Sangild nogle af dagens begivenheder ud i samtaler med aktuelle komponister og kunstnere. Efterfølgende præsenteres små intime og helt nye værker i et uformelt koncertformat.

Tre strygekvartetter på én gang

KLANG 2016 slutter fredag den 17. juni med den danske førsteopførelse af Pelle Gudmundsen-Holmgreen strygekvartetter nr. 12, 13 og 14, der tilsammen danner værket All In One  - og det er vel at mærke ikke, når de bliver spillet efter hinanden, men når de bliver spillet samtidig! Det kræver altså ikke én strygekvartet, der spiller tre gange, men tre strygekvartetter, der spiller sammen. De tre unikke strygekvartetter Mivos Quartet (USA), Alba String Quartet (DK) og Nordic String Quartet (DK) giver desuden hver deres bud på ny og lidt ældre, dansk strygekvartetmusik. 


Festivalscenen på KLANG er som altid på teatret Republique.

KLANG - Copenhagen Avantgarde Music Festival
10. – 17. Juni 2016
København
Dagsbillet: 110 kr. (Stud. 75 kr.) / Partoutkort: 350 kr. (Stud. 250 kr.)