KLANG Festival åbner for otte dage spækket med avantgardemusik og lydkunst

Københavnske KLANG Festival udvider i år rammerne, så du fra den 10. – 17. juni kan høre Steve Reich i Tivoli, talkshowkoncert og droneworkshops i Den Frie Udstillingsbygning og tage på lydkunst-picnic i Fælledparken - foruden et massivt musikprogram på Republique.

Af Camille Roth

Når KLANG Festival skydes i gang i næste uge, er det den 8. udgave, og denne gang byder festivalen på en række nye samarbejder, nye koncertsteder og nye formater som workshops og café-talks. SNYK guider her til en række af de nye initiativer og musikalske fokusområder. Se det fulde program med over 20 koncerter her.

Ekkozone tyvstarter festivalen og opfører Steve Reich i Tivolis Koncertsal

Festivalens officielle åbningskoncert er først lørdag den 11. juni, men allerede om fredagen starter KLANG med en snigpremiere i Tivoli. Ekkozone opfører Steve Reichs minimalistiske værk Music for 18 Musicians, der er skrevet i 1976 og siden har opnået klassikerstatus. Den næsten timelange komposition mimer de dynamiske bevægelsesmønstre, der kendetegner en gåtur gennem New York City. 11 akkorder foldes ud gennem 11 pulseringer, der hele tiden driver musikken fremad, uden på noget tidspunkt at gå i stå. Slagtøjsspiller og dirigent Mathias Reumert fortæller om sit forhold til værket i et interview med KLANG Festival. Ekkozone har tidligere opført Music for 18 Musicians, blandt andet på Roskilde Festival i 2013, hvor de modtog stor anmelderros og opmærksomhed, og siden har de spillet flere Steve Reich-værker i Jazzhouse.

Samarbejdet mellem KLANG og Tivoli fortsætter den 16. juni, hvor Tivolis Koncertsal danner rammen om aftenens koncert med bl.a. Stenhammar Kvartetten, Esbjerg Ensemble og Copenhagen Phil samt strygere fra Det Kgl. Danske Musikkonservatorium og Katrine Gislinge som solist. Her opføres hele Bent Sørensens trilogi Papillons, som består af de tre værker Rosenbad – Papillons for strygekvartet og klaver, Mignon – Papillons for klaver og strygeorkester og Pantomime – Papillons for klaver og ensemble.
Musikken består af en klaverstemme i syv satser, der er den samme i alle tre værker. Dog spilles de syv satser ikke i samme rækkefølge og alt, hvad der omgiver klaveret, er forskelligt i de tre værker. Kunstneren Maja Lisa Engelhardt står for den visuelle side af koncerten.
Læs i øvrigt KLANGs interview med Bent Sørensen her.

Sækkepiber og pølser i parken indleder KLANGs åbningskoncert

Lørdag den 11. juni starter aftenen i Fælledparken med en stedsspecifik uropførelse af lydkunstværket Pulsing Pibes. Komponist og instrumentbygger Lars Kynde og kunstnerkollektivet Illutron står bag denne komposition for tre pulse-jet-motorer og sækkepibe, der kan opleves i området mellem Rigshospitalet og Frimurerlogen i Fælledparken. Musikerne Ying-Hsueh Chen, Maciej Swinoga og Klaes Nielsen vil blandt andet ved brug af pulse-jet-motorer omdanne parken til ét stort instrument, imens franske Erwan Keravec bevæger sig rundt imellem dem og spiller sækkepibe.

 

Sækkepibespilleren vil derefter lede publikum videre til Østerfælled Torv, hvor han vil spille tre værker af den franske komponist Bernard Cavanna, imens Johns Pølser står klar til at servere aftensmad for de publikummer, der måtte være sultne inden aftenens åbningskoncert på Republique.

KLANGs officelle åbningskoncert står blandt andet på uropførelser af de danske komponister Kristian Rymkier og Niels Rosing-Schow, og du kan se frem til et sandt festfyrværkeri, når Athelas Sinfonietta spiller et stort musikalsk program, der også involverer nedtællinger til rumraketter, musik og nytår i Daniel Moreiras ensembleværk Countdowns fra 2014.

Den kommende generation af lydkunstnere inviteres til droneworkshop

Er du mellem 14 og 16 år, kan du i år deltage i en helt særlig workshop, hvor du lærer at arbejde med dronelandskaber. Workshoppen foregår over to dage i Den Frie Udstillingsbygning, hvor du i samarbejde med andre unge, kan skabe dine egne lydobjekter eller lyddroner – kun fantasien sætter grænser! Workshoppen ledes af de to erfarne lydkunstnere Rune Søchting og Nikolaj Nielsen Phillipsen og slutter af med en præsentation af resultaterne i en Talkshowkoncert og fællesspisning den 12. juni. Læs mere og tilmeld dig her.

Nyt nordisk samarbejde munder ud i koncerter om identitet og følelsen af hjemme

Gennem et halvt år med workshops, residencies og prøver i Danmark, Sverige og Finland har komponisterne Mette Nielsen (DK), Ida Lundén (SE) og Hafdis Bjarnadottir (IS) komponeret tre nye værker, som alle kredser om emnet 'den nordiske identitet – lyden af hjemme'.

Nordlyd-projektet munder ud i en stort tilrettelagt koncert med nykomponeret, nordisk musik af de tre deltagende komponister samt værker af Ville Raasakka (FI) og Lars Petter Hagen (NO). Du kan opleve Nordlyd på Klang den 15. juni, hvor det finske ensemble Uusinta vil tage dig gennem de musikalske fortolkninger af det særligt nordiske.

Torben Sangild møder komponister og musikere til snak og mini-koncerter

I løbet af festivalen kan du mandag, tirsdag og onsdag komme tættere på nogle af de deltagende komponister i intime café-aftener. Kulturforsker, anmelder, forfatter og radiovært Torben Sangild leder sessionerne, hvor nogle af tankerne omkring musikken og dagens kunstneriske tematikker foldes ud gennem en blanding af talks og opførelser af nye værker i et uformelt koncertformat. Her kan du møde komponist Anders Monrad og slagtøjsspiller Ying-Hsueh Chen, komponist Niklas Ottander (SE) sammen med percussionist Lorenzo Colombo (IT) og til sidst mezzosopran Tuva Semmingsen, violinist Hanne Askou og accordeonist Frode Andersen, der til mini-koncerten spiller ny musik af Jexper Holmen.

Old School avantgarde og førende internationale ensembler

KLANG Festival har som altid inviteret en lang række førende ensembler for ny musik på besøg, så du både kan høre de klassiske avantgardeværker og den helt nye lydkunst og kompositionsmusik fremført med allerhøjeste musikalske kvalitet. Et udpluk af de internationale ensembler du i juni kan opleve live omfatter Klangforum Wien (A), Distractfold Ensemble (GB), Uusinta Ensemble (FI), Ensemble Kwadrofonik (PL) og Mivos Quartet (USA).

Kvaliteten er også i højsædet når KLANG med Old School-konceptet i løbet af to aftener præsenterer modernistiske værker, der gennem tiden har bevist deres værd igen og igen. Oplev klassikerne Mathias Spahlingers apo do (von hier), Helmut Lachenmanns Dal niente (Intérieur III), Gérard Pessons Nebenstück, Brian Ferneyhoughs String Quartet II og ikke mindst John Cages String Quartet in Four Parts.

Festivalen klinger ud med portrætkoncert af Pelle Gudmundsen-Holmgreen

En af Danmarks mest anerkendte komponister Pelle Gudmundsen-Holmgreen hyldes på KLANGs sidste aften, når hele tre stygekvartetter opfører mesterværket All In One. I værket spilles de tre kompositioner for strygekvartetter nr. 12, 13 og 14 samtidig, hvilket aldrig før har været opført i Danmark.

Efter afslutningskoncerten, hvor du også kan høre værker for strygekvartet af Ole Buck, Martin Stauning og Axel Borup-Jørgensen, inviteres du til filmpremiere på Pelle Gudmundsen-Holmgreen-portrætfilmen af Birgit Tengberg På tværs.

KLANG - Copenhagen Avantgarde Music Festival
10. - 17. juni 2016 
Venues: Teater Republique - Tivolis Koncertsal - Den Frie udstillingsbygning
København 
Dagsbillet: 110 kr. / Studerende 75 kr. (gælder ikke koncerter i Tivoli)
Partoutkort: 350 kr. / Studerende 250 kr.
Billetter / Læs mere