Kjærgaard og Ulrich turnerer Danmark rundt med ny plade

Duoen Søren Kjærgaard & Torben Ulrich turnerer i de kommende uger videre rundt i Danmark, efter de i søndags udgav deres tredje album ’Meridiana: Lines Toward A Non-local Alchemy’.

Af Mie Petri Lind

Den interdisciplinære kunstner og tidligere tennisspiller Torben Ulrich har i næsten 70 år ændret vores syn på tennis, maleri, musik og poesi, mens Søren Kjærgaard i det nye årtusinde har arbejdet sig længere og længere ind i minefeltet mellem jazz og moderne kompositionsmusik som pianist, komponist og improvisator. Sammen har de to skabt en duo, som netop nu turnerer rundt i Danmark for tredje gang.

Venskab på tværs af generationer
36-årige Søren Kjærgaard og 86-årige Torben Ulrich har gennem de seneste otte år udviklet et venskab og kunstnerisk samarbejde, som med det helt nye album ’Meridiana: Lines Toward A Non-local Alchemy’ har udmundet sig i tre udgivelser og et utal af koncerter, foredrag mm.

Det startede i 2006, da den danske journalist Ib Skovgaard emailede til sin ven Torben Ulrich i Seattle for at anbefale ham at tage hen se og høre gruppen Emil de Waal+ ved deres koncert i den amerikanske by samt møde pianisten og komponisten Søren Kjærgaard.
Dette første møde tændte en gnist, og det efterfølgende venskab førte til Søren Kjærgaards tilbagevenden til Seattle i 2007 for at indspille sammen med Torben Ulrich. Albummet ’Suddenly, Sound: 21 songlines for piano, drainpipe, etc.’ blev udgivet den 9. marts 2009 i København, efterfulgt af en Danmarksturné.  På både album og turné arbejdede duoen med de fem soniske elementer: lyd, linje, puls, stilhed og rum – sammen med pludselighed.
I januar 2010 vendte Søren Kjærgaard tilbage til Seattle for at indspille duoens andet album ’Alphabet, Peaceful, Diminished: 21 Proposals from the Towers of Babble’, som blev udgivet i september 2010 og efterfulgt af en endnu en turné i Danmark.

Linjen undersøges på nyt album
I søndags var der så albumrelease på Søren Kjærgaard og Torben Ulrichs tredje værk ’Meridiana: Lines Toward A Non-local Alchemy’, som er udgivet på pladeselskabet Escho. Pladen er udkommet i 300 eksemplarer, alle med unikke covers malet af de to kunstnere.
På pladen undersøger den legendariske 86-årige Ulrich og unge Kjærgaard med afsæt i østlig og vestlig tænkning linjen som lydligt, tekstligt og grafisk fænomen.
Værket dykker ned i klangens og stemmens kollationer, spillet mellem virtuelle muligheder og en mere konkret tilstedeværelse, dagligdagen. Repetition og skønheden er altid nærværende i de lange mørke gange af musikalsk hjernebark, der her udgør platformen for et drama, der virker lige så gammelt som selve menneskets skrøbelighed.

På årets Wundergrund-festival holder duoen releasekoncert på pladen ved en dobbeltkoncert i Hofteatret i København, hvor også Esbjerg Ensemble kan opleves i en portrætkoncert af komponisten Juliana Hodkinson. Det foregår på lørdag d. 25. oktober kl. 20.00.

Generations- og genremøde på Wundergrund
Dagen efter release-koncerten er det muligt at opleve et helt unikt møde på tværs af generationer, familiebånd, venskaber og samarbejder. Duoen Ulrich og Kjærgaard går på scenen sammen med Torbens verdensberømte søn, trommeslageren Lars Ulrich, samt Peter Friis Nielsen og Claus Bøje til en aften i improvisationens tegn.
Aftenens konstellation sprænger rammerne for, hvad man kunne forestille sig og forvente af en improviseret koncert. Fem forskellige kunstnere, som alle har interageret på den ene eller anden måde, men aldrig har stået på samme scene. Det mulighedsfelt, som er spændt ud for denne aften, synes allerede at dirre af elektricitet.

”Wundergrund skaber rum for nye, uventede konstellationer og samarbejder på tværs af generationer og genrer. Impro-koncerten 26. oktober på HAUT er derfor helt i festivalens ånd, og vi er meget glade for, at Lars Ulrich, Torben Ulrich og Søren Kjærgaard har spurgt os, om vi ville have lyst til at samle denne enestående improkvintet,” fortæller Wundergrunds kunstneriske leder Thorbjørn Tønder Hansen.

 

Den unikke duo Søren Kjærgaard & Torben Ulrich kan opleves ved en lang række koncerter og artist talks i løbet af de næste uger. De førstkommende er releasekoncerten på lørdag og impro-koncerten sammen med Lars Ulrich, Peter Friis Nielsen og Claus Bøje på søndag. – Begge er en del af årets Wundergrund-festival. Herefter drager de videre rundt i landet. 

DATOER OG STEDER:
HVAD: Torben Ulrich & Søren Kjærgaard Duo
HVORNÅR: 25.10.14 kl. 20.00
HVOR: Hofteatret, København
PRIS: 125 kr. / Stud.: 80 kr. 

HVAD: Torben Ulrich, Søren Kjærgaard, Lars Ulrich, Peter Friis Nielsen & Claus Bøje
HVORNÅR: 26.10.14 kl. 22.00
HVOR: HAUT, København
PRIS: 200 kr.

HVAD: Torben Ulrich & Søren Kjærgaard Duo
HVORNÅR: 28.10.14 kl. 19.15
HVOR: Roskilde Bibliotek
PRIS: 25 kr.

HVAD: Torben Ulrich & Søren Kjærgaard Duo
HVORNÅR: 30.10.14 kl. 20.00
HVOR: Jazzhus Dexter, Odense
PRIS: Forsalg: 120 kr. / Dørsalg: 140 kr. / Medlemspris: 80 kr.

HVAD: Artist Talk med Torben Ulrich & Søren Kjærgaard
HVORNÅR: 4.11.14 kl. 17.30
HVOR: Politikens Boghal
PRIS:

HVAD: Torben Ulrich & Søren Kjærgaard Duo
HVORNÅR: 6.11.14 kl. 19.30
HVOR: Rønnebæksholm, Næstved
PRIS: 100 kr.

HVAD: Artist Talk med Torben Ulrich & Søren Kjærgaard
HVORNÅR: 11.11.14 kl. 16.00
HVOR: A 118, Rytmisk Musikkonservatorium, København
PRIS:

HVAD: Torben Ulrich & Søren Kjærgaard film og foredrag
HVORNÅR: 13.11.14 kl. 19.30
HVOR: Hillerød Bibliotek
PRIS: 100 kr. / Medlemmer+stud.: 80 kr.

HVAD: Torben Ulrich & Søren Kjærgaard Duo
HVORNÅR: 14.11.14 kl. 19.30
HVOR: Klaverfabrikken, Hillerød
PRIS: 80 kr. / Stud.+unge: 30 kr.