Jazzpionéren Evan Parker spiller fire koncerter i København

Fra 22. til 24. september 2016 har du chancen for at høre den enestående saxofonist Evan Parker optræde i flere forskellige sammenhænge ved den lille tre-dages festival THE TOPOGRAPHY OF THE LUNGS. Det bliver til fire koncerter samt en artist talk, hvor du kan opleve Parker optræde både solo samt med danske og internationale jazznavne. 

Af Ditte Marie Berg

Den legendariske saxofonist og jazzpionér Evan Parker gæster København i tre dage med et program, der dækker flere koncerter og en artist talk. Det er en god mulighed for at opleve en musiker, der har haft en afgørende indflydelse på den europæiske free jazz. Parker har samarbejdet med mange store navne gennem tiden som bl.a. Derek Bailey, Tony Oxley, Peter Kowald, Barry Guy, Anthony Braxton, Cecil Taylor, Pau Bley og Rashied Ali. Når han gæster København, kan du denne gang høre ham optræde solo, i samspil med de to internationale navne Alexander von Schlippenbach og Paul Lovens og med de danske jazzmusikere Mark Solborg og Lotte Anker samt norske Torben Snekkestad. Koncerterne finder sted i KoncertKirken på Nørrebro.

En original stemme på den frie improvisationsscene

Evan Parker er først og fremmest kendt for sit arbejde med musik for solo sopransaxofon og står på dette område som et ikon inden for sit felt. Han har udviklet helt særlige udtryksformer på sit instrument gennem et intensivt arbejde med teknikker som 'circular breathing', 'split-tonguing', overblæs, 'multiphonics' og 'cross-pattern'-fingersætning. Det har resulteret i et udtryk og en lyd, som har gjort ham umiddelbart genkendelig. Selvom Parker har optrådt med både små og store ensembler, er det især hans solomusik, der har gjort ham til en anerkendt musiker.

Teknikkerne, som Parker bruger, er egentlig udviklet fra eksperimenter afprøvet hos forgængere som John Coltrane og Albert Ayler, men taget ud af den rytmiske jazz-kontekst og ind i et langt mere abstrakt format. I særdeleshed hans teknik med 'circular-breathing', hvor han er i stand til at skabe helt særlige overlap, og udvidede, komplekse lydlandskaber, er i dag anset for at være et højdepunkt inden for virtuost saxofonspil.
Selvom dette er tekniske metoder, har Parker selv udtalt, at han bruger dem mere intuitivt end analytisk. Han har sammenlignet sine solooptrædener med at træde ind i en form for trance, hvor resultatet er en nærmest hypnotisk musik produceret gennem et uafbrudt flow af mystiske, tætpakkede lydmure. Et lydbillede Parker selv har beskrevet som 'en illusion af polyfoni'.
Du har netop mulighed for at opleve Evan Parker optræde solo fredag den 23. september kl. 20 i KoncertKirken. Herefter vil den legendariske musiker gå sammen med de danske musikere fra Mark Solborg Trio til endnu en optræden kl. 21.30.

Saxofonerne samles

Lørdag den 24. september går Evan Parker igen på scenen og denne gang sammen med to af de store navne herhjemme, saxofonisterne Lotte Anker og Torben Snekkestad. Med en koncert der står i improvisationens tegn, er det ikke til at forudsige, hvordan musikken vil udfolde sig. Det er en enestående chance for at opleve, hvad der sker, når tre særegne karakterer får mulighed for at dykke ned i deres helt eget univers med eget instrument, lyd og udtryk.

Efterfølgende er det Parker i den velkendte trio med pianisten Alexander von Schlippenbach og trommeslageren Paul Lovens, der går på scenen. De tre musikere har ikke bare holdt sammen i mere end 40 år, men er også kendt for deres store kunstneriske integritet og en konstant musikalsk nysgerrighed.

Artist Talk – Evan Parker
Torsdag den 22. september kl. 16-17.30
Rytmisk Musikkonservatorium, lok. A118
Gratis entré
Læs mere    

THE TOPOGRAPHY OF THE LUNGS I
Fredag den 23. september
- kl. 20 – Evan Parker solo
- kl. 21.30 – Mark Solborg Trio feat. Parker
KoncertKirken, Blågårds Plads
Billetter købes i døren: 100 kr. / Studerende 50 kr.
Læs mere

THE TOPOGRAPHY OF THE LUNGS II
Lørdag den 24. september
- kl. 20 – Saxophone Summit: Anker/Snekkestad/Parker
- kl. 21.30 – Schlippenbach/Parker/Lovens
KoncertKirken, Blågårds Plads
Billetter købes i døren: 100 kr.  / Studerende 50 kr.
Læs mere