HY! Festival hylder DADA

Der er lagt op til en festlig og farverig dag når HY! DADA Festival indtager folke- og kulturhuset Absalon på Vesterbro. Lørdag den 10. september bliver det store unikke kirkerum fyldt med lyd, poesi, kunstaktioner, koncerter og mad, der alt sammen udfolder sig i trit med dadaismens ånd.

Af Line Wium Olesen

Komponist og performer Jørgen Teller har siden 2013 stået bag avantgardefestivalen HY! Festival, der hvert år har udspillet sig over to dage i lokalerne hos Baghold på Vesterbro. I år er programmet kogt ned til en intensiv og spektakulær festivaldag med nye rammer i Absalon Kirke på Sønder Boulevard.

100-året for DADA fejres

2016 er også året, hvor HY! festivalen fejrer 100-års jubilæet for grundlæggelsen af Cabaret Voltaire i Zürich, der regnes som et af startskuddene for den avantgardistiske bevægelse dadaismen. Cabareten var en slags forum for dadaisternes ideer om, brud med og nytænkning af ordet, sproget og kunsten. Bevægelsen bredte sig sidenhen ud i Europa og til helt New York, hvor den dadaistiske grundtanke har vakt genklang nu i 100 år.

 »Det intelligente menneske er nu ren standard. Det, vi mangler, er idiotiet. Dada bruger alle sine kræfter på at etablere idiotiet overalt«. Således formulerede poeten og performancekunstneren Tristan Tzara kernen i den dadaistiske ånd allerede tilbage i 1915, og netop DADA-ånden bliver fejret med manér i programmet for HY! DADA Festival 2016. Der er lagt an til en lang række opsigtvækkende optrædener med fokus på den nyskabende musiks møde med performance, dans og poeter. Til denne særlige hyldest har festivalen bestilt nye værker af velkendte navne som Goodiepal, PO Jørgens og Supernova.


Det er 4. gang HY! Festivalen løber af stablen. I år i nye, interessante rammer og med en hyldest til inspirationskilderne i Dada-bevægelsen.

Eksplosive guirlander af ord og en kuffertfuld af klokker

HY! Festivalen er i år delt op i et eftermiddags- og aftenprogram, som adskilles af en DADA-inspireret middag. Inden aftensmaden skal indtages kan du opleve den danske selvbestaltede outertainer-veteran TS Høeg flette eksplosive guirlander af ord med farverrig konfetti af lyd i en helt særlig performance, der sætter dadaismens forfriskende hyldest af idioti og nonsens i scene.

TS Høegh afløses af tre kunstnere med tilknytning til Udstillingsstedet Spanien 19C i Aarhus – Kim Grønborg, Søren Kragh Nielsen og Claus Ejner leverer tre unikke art-happenings, hvis indhold endnu er en overraskelse, og Zarathustras Onkel aka den københavnske performancekunstner Henrik Friis opfører soloen Dubi dubi dubi dubi Dada.  Herefter indtager komponist og musiker Jakob Draminsky Højmark scenen med sin kuffert fuld af små klokker, bjælder, dåser og andre løse metalobjekter, som, i denne akustiske lydaktion, vil resonere flot i det store kirkerum.


Den utrættelige og anerkendte slagtøjsspiller PO Jørgens tager sin marimba og et værk skrevet til netop dette instrument med til HY! DADA Festival.

Eftermiddagen rundes af med oplæsning af digter Peter Laugesen og uropførelsen af et værk skrevet til marimba. Du kan lade dig rive med på en rejse tilbage og frem i dadaismens historie, når Peter Laugesen læser op af DADA-nuets forfædres og -mødres tekstlige værker til lyden af strengespil og aktion af arrangør og guitarist Jørgen Teller. Sidst, lige inden dada-menuen serveres, uropfører den anerkendte slagtøjsspiller PO Jørgens sit værk De mærkværdige objekter på himlen skrevet til marimba og specielt til lejligheden.

Musik møder protest, performance og mimekunst

Aftenen starter med en inkluderende performance af Seimi Nørregaard og Boaz Barkan. Kunstnerduoen lægger op til at inddrage festivalgæsterne i absurde opgaver, som til slut skal forme sig til et stort samlet DADA-værk på pladsen foran Absalon. Danser og mimekunstner Helle Fuglsang tager dernæst i sin danseperformance med visuals af Morten Vest udgangspunkt i DADA-tidens kreativitet og tro på fremtiden og sætter det i et nutidigt perspektiv.


Duoen Pipaluk og Cecilie, Supernova gør i sand dadaistisk ånd oprør mod systemet. Kapitalismen og dens grådighed skal ødelægges! Foto: Charlotte Haslund-Christensen

Dagens anden række af uropførelser står Pipaluk og Cecilie - Supernova for. De to sangerinder og sangskrivere er efter sigende hjemvendt fra 14 års selvvalgt tavshed i en afsides dal i det lykkelige land Bhutan og er nu ude efter kapitalismen. Med en række protestpopsange i B-mol og iført overdådige kostumer går de til angreb på systemets grådighed med ambitionen om at bekæmpe den. Duoen er særligt kendt for deres stemningsfulde iscenesættelser, interaktive installationer og sansemættede performances.

HY! Festivalens hyldest til dadaismen rundes af med endnu en uropførelse og vaskeægte dada-afslutning af den uforlignelige Goodiepal & Pals. Den kontroversielle musiker og komponist arbejder i et krydsfelt af performance, elektronisk musik, forelæsninger og installation. Vi ved aldrig helt, hvor vi bliver taget med hen i Goodiepals performances, og det bliver spændende at se, hvad der sker, når han inviterer sine venner med på scenen. Mød det stærke hold bestående af Daniel S. Bocher, Nynne Roberta Pedersen, Fanny Sif, Brille Bjarke, Fie fra Badehotellet og Oliver B. Laumann.


Den flamboyante færøske musiker og komponist Goodiepal runder med et stærkt hold af ’Pals’ DADA-hyldesten i Absalon Kirke af.

Musik i grænselandet mellem rytmiske og ekspressive udtryksformer

HY! DADA Festival løber af stablen lørdag den 10. september 2016 i Absalons unikke kirkerum på Vesterbro. Festivalen er arrangeret af foreningen Alteration som komponist og performer Jørgen Teller står bag. Det er fjerde gang festivalen finder sted og der har alle år været stort fokus på at præsentere en ultimativ sammensætning af unge og gamle musikere samt kvinder og mænd, der arbejder med musik i grænselandet mellem rytmiske og ekspressive udtryksformer. 

HY! DADA Festival 2016
Lørdag d. 10. september fra kl. 14
Absalon, Sønder Blvd. 73
Billetter 50 kr. / Billetto
Facebook-event 

Eftermiddagsprogram kl. 14-17:
TS Høegh
Kim Grønborg
Søren Kragh Nielsen
Claus Ejner
Zarathustras Onkel
Jakob Draminsky Højmark
Peter Laugesen og Jørgen Teller 

DADA-middag kl. 18.

Aftenprogram kl. 20-23:
Seimi Nørregaard & Boaz Barkan
Goodiepal og Pals
Pipaluk & Cecilie – Supernova
Helle Fuglsang