Huskomponister til Randers, Odense og København

I de kommende to år skal komponisterne Andy Pape, Mogens Christensen og Morten Olsen udvikle og styrke repertoiret hos Odense Symfoniorkester, Randers Kammerorkester og Athelas Sinfonietta Copenhagen.

Af Mie Petri Lind

Statens Kunstfond har netop offentliggjort at Andy Pape, Mogens Christensen og Morten Olsen i de næste to år skal være huskomponister hos henholdsvis Odense Symfoniorkester, Randers Kammerorkester og Athelas Sinfonietta.

En huskomponist er en komponist, der over en længere periode er tilknyttet et orkester, ensemble eller anden institution. Formålet med huskomponistaftalerne er at støtte og styrke danske komponisters muligheder for at blive præsenteret for et mangfoldigt publikum. Samtidig får værterne udviklet repertoiret af dansk musik. I aftalerne står værterne for produktion og præsentation af komponisterne og deres værker, både økonomisk og praktisk. Statens Kunstfond bidrager med honorar til komponisterne for at skrive nye værker og indgå i samarbejde med orkestrene.

Fynske fortællinger i ny musik

Komponisten Andy Pape skal de næste to år være huskomponist hos Odense Symfoniorkester. Under arbejdstitlen ’Menneskelige musiske fortællinger’ skaber Andy Pape et cyklisk skabelsesforløb med udgangspunkt i fortællinger fra borgere rundt omkring på Fyn. Traditionelt er processen med at komponere for de fleste indhyllet i meget mystik, og for komponisten er det ofte et meget ensomt hverv. Andy Pape og orkestret ønsker at åbne kompositionsprocessen gennem møder med og mellem fynske borgere med forskellig kulturbaggrund. Processen skal munde ud i et stort symfonisk værk.

Flere musikgenrer mødes i København

Morten Olsen skal som huskomponist udfordre Athelas Sinfonietta til at udvikle nyt musikalsk sprog og praksis i mødet mellem musikere fra forskellige genrer. Athelas Sinfonietta kommer til at spille sammen med Mortens Olsens rytmiske sekstet Be My Quiet Friend. Ønsket er, at begge ensembler bliver udfordret på kunnen og vaner, samtidig med at ensemblerne forhåbentlig kan nå nye publikumsgrupper. I fire mindre værker vil Morten Olsen gøre en slags forstudier til et stort værk for jazzvokalist, jazzmusikere og sinfonietta til opførelse i efteråret 2017. I samme periode vil Morten Olsen komponere en violinkoncert til violinisten Anne Søe og Athelas Sinfonietta.

Børn og klassisk musik i Randers

I samarbejde med skolebørn og musikskoleelever skal Mogens Christensen og Randers Kammerorkester udvikle nye former for musikalsk interaktivitet mellem musikere og publikum. I dette tilfælde er fokus på at fremme børn og unges forhold til klassisk musik og ny kompositionsmusik. I efteråret i kulturbyåret Aarhus 2017 skal projektet kulminere med et brag af en koncert med deltagelse af alle skoleklasser i Randers, elever fra Randers Musikskole og hele Randers Kammerorkester. Orkestret håber på den måde også at skabe interesse for orkestrets koncerter hos voksne, der måske ikke af sig selv ville gå til orkestrets koncerter.