Huddersfield 2011 stiller skarpt på Danmark

Bent Sørensen er udvalgt som composer-in-residence ved den britiske Huddersfield Contemporary Music Festival 2011, som finder sted 18.-27. november. I år har festivalen særligt fokus på ledende tendenser i dansk musik, og temaet er blevet til i tæt samarbejde med de danske partnere SNYK, Dansk Komponist Forening, Spor Festivalen, SCENATET, Figura og Wundergrund Festivalen med støtte fra Statens Kunstråd og Statens Kunstfond.

Bent Sørensen i musik, billeder og installation

Bent Sørensen er kendt og en højt anset komponist også i Storbritannien, ikke mindst for sit store internationale gennembrudsværk, violinkoncerten Sterbende Gärten, som han vandt Nordisk Råds Musikpris for i 1996. Nu bliver for første gang et bredt udvalg af Bent Sørensens seneste værker præsenteret samlet for det britiske publikum. Gennem seks koncerter fordelt over 10 dage sætter Huddersfield Contemporary Music Festival Bent Sørensens musik som et hovedtema for hele festivalen. Ud over musikken bliver portrættet suppleret med film, installation og performance med Sørensens værker som omdrejningspunkt.

Bent Sørensen i samtale med Graham McKenzie, leder af Huddersfield Contemporary Music Festival (foto: Thorbjørn Tønder Hansen/SNYK)

 

Europæisk hype

Den unge danske komponistgeneration oplever i disse år et decideret europæisk hype. I Storbritannien gælder det blandt andre Jexper Holmen, som til efteråret løfter sløret for frugten af sit første år som composer-in-residence i Huddersfield. Han har blandt andet skabt et nyt værk til London Sinfonietta Chamber Players. Det gælder også Bent Sørensen-eleven Simon Steen-Andersen, som de senere år har markeret sig internationalt som en af sin generations betydeligste komponister. Steen-Andersen er i år blandt andet aktuel med cd-udgivelsen Pretty Sound og en række koncerter med det norske Ensemble Asamisimasa. Dem kommer vi til at høre mere til på Huddersfield Festivalen 2011.

Ensembler med danske specialiteter

Et andet kunstnerisk samarbejde, som kommer til Huddersfield til november, er komponisterne Juliana Hodkinson og Niels Rønsholdt. Deres konceptuelle kammermusikremix Fish and Fowl med tekstspor af Ursula Andkjær Olsen bliver præsenteret af Ensemble Scenatet. Sammen med komponisterne er nemlig også de danske ensembler stærkt repræsenteret på Huddersfield Festivalen. Her kommer Athelas Sinfonietta Copenhagen, FIGURA Ensemble med mezzosopranen Signe Asmussen og Ensemble Scenatet festivalen. Og det bringer endnu flere danske komponister i spil: Peter Bruun, Anders Brødsgaard, Nicoali Worsaae og Steingrimur Rohloff. FIGURA Ensemble er også kendt for deres komponistværksteder for skolebørn kaldet Små Komponister, og 27. november møder FIGURA den engelske skoleungdom i Huddersfield.

Huddersfield Contemporary Music Festival er Englands førende festival for ny musik. Med en historie der går tilbage til 1978 og den særlige beliggenhed i et lille lokalsamfund har givet Huddersfield Festivalen en meget synlig tilstedeværelse, både i musiklivet og i bylivet.

Download pressemeddelelse om det danske tema i oversigt over programmet med dansk musik på Huddersfield Festivalen 2011 (på engelsk).

Download præsentation af de danske gæsteensembler på Huddersfield Festivalen 2011 (på engelsk).

Download præsentation af Bent Sørensen og hans seneste værker, som bliver præsenteret på Huddersfield Festivalen 2011 (på engelsk).