HCMF 2011: Danske ensembler i særklasse

Både de danske komponister og ensembler er stærk repræsenteret på HCMF, her tæller blandt andre Athelas Sinfonietta, FIGURA Ensemble, SCENATET og Trio Aristos.

ATHELAS SINFONIETTA er repræsenteret med to projekter på festivalen. Det ene er det nye værk The Silence of the Warrior, skrevet for sinfonietta af den danske komponist Karsten Fundal. Værket er baseret på musik fra den danske storfilm om Anden Verdenskrigs-modstandsfolkene Flammen og Citronen. I The Silence of the Warrior tonesættes de to modstandskæmperes ensomhed. Karsten Fundal finder de rigtige lyde og klange og får igennem musikken tematiseret en anden side af krig og ensomhed.

I tråd med krigstematikken spiller Athelas Sinfonietta den amerikanske komponist Annie Gosfield nye værk Floating Messages and Fading Frequencies. Dette værk bruger ideen om rytmiske morsekoder, der under Anden Verdenskrig ofte var forklædt som digte men transmitterede vigtige og hemmelige budskaber. Inspireret af krigens radiotrafik, der både indeholdt støj, men også krigsherrernes og modstandsbevægelsens beskeder, inddrager Gosfield elektroniske og akustiske instrumenter, der fremkalder oscillationer, morsekoder og radiostøj. Melodier opstår pludselig foran en baggrund af gentagne figurer, ligesom kritiske budskaber pludselig fremstod ud af et hav af meningsløs radiotrafik.

Med samarbejdet med Annie Gosfield har Athelas Sinfonietta endnu en gang formået at videreudvikle DaNY arts projektet, der fik Statens Kunstrådsstøtte fra 2006-08. Første videreudvikling var med Bang on a Can All-Stars i København i juni 2010 under Athelas New Music Festival. For Athelas Sinfonietta er HCMF en del af en længere Englandsturné med stop i Dartington, Nottingham Lakeside og Cornerstone Festival i Liverpool.

Athelas på HCMF

Annie Gosfield Floating Messages and Fading Frequencies

Karsten Fundal The Silence of the Warrior fra filmen Flammen og citronen 

Athelas Sinfonietta
Fredag 25 november. Kl. 22:30

Tager man med ENSEMBLE SCENATET på HCMF, fremfører de det konceptuelle værk Fish and Fowl af komponisterne Juliana Hodkinson og Niels Rønsholdt. Værket er et nytænkende kammermusikremix med tekstspor af Ursula Andkjær Olsen. Desuden spiller SCENATET flere værker af Bent Sørensen – en naturlig følge af at Sørensen er SCENATETS huskomponist.

Første værk er filmen Dokumentary Koncert #1, derudover er der værket Shadow Play, hvor SCENATET spiller overfor norske Cikada Ensemble og danske Trio Aristos og så festivalens afslutningsværk Saudades Inocentes. Dette værk er et kompositorisk samarbejde mellem Bent Sørensen og kurator Anna Berit Asp Christensen og et eksperimenterende et af slagsen, der slutter med Neue Vokalsolisten fra Stuttgart.

Samarbejdet mellem Bent Sørensen, Anna Berit Asp Christensen og SCENATET er som oftest konceptuelt. I øjeblikket arbejder de sig frem mod en opera, der skal opføres og turnere i 2013. Arbejdet nu består i at lave kunstneriske eksperimenter - empiri til operaen.

Dette foregår ved at lave små Backyard operaer rundt omkring i danske baggårde og sortere de gode og velfungerende projekter eller dele af projekter fra de mindre heldige og samle det, der fungerer sammen til den store Backyard Opera. Konceptet er ingen tilskuerrækker eller fasttømret scene. Baggården er en scenografisk og musikalsk udfordring, der sætter klare rammer for værket og samtidig tilfører det en høj grad af uforudsigelighed – auditivt og narrativt. En af missionerne med baggårdsoperaerne er at undersøge, hvornår rummet tager magten fra kunsten, og hvornår traditioner bliver drænende for institutionerne.

SCENATET på HCMF

Dokumentary Koncert #1. Bent Sørensen
SCENATET
Lørdag 19 november. Kl. 12

FISH & FOWL. Niels Rønsholdt og Juliana Hodkinson
SCENATET
Mandag 21 november. Kl. 21:30

Shadowplay. Bent Sørensen
SCENATET + Cikada Ensemble + Trio Aristos
Tirsdag 22 november. Kl. 15

Saudades Inocentes. Bent Sørensen og Anna Berit Asp Christensen
SCENATET + Gert Henning-Jensen (t) + Oscar Henning-Jensen (b.sopr) + Guido Paevatalu (bar) + Frederik Munk Larsen (gtr) + Andreas Borregaard (ac) + Neue Vokalsolisten Stuttgart.
Søndag 27 november. Kl. 18

FIGURA ENSEMBLE er repræsenteret med en koncert med mezzosopranen Signe Asmussen, som bringer endnu flere danske komponister i spil: Nicoali Worsaae, Steingrimur Rohloff, Peter Bruun og Anders Brødsgaard. FIGURA Ensemble er også kendt for deres komponistværksteder for skolebørn kaldet Små Komponister, på HCMF møder FIGURA den engelske skoleungdom i Huddersfield.

Outreach-projekter er en central del af HCMF, som er kendte for at engagere lokalbefolkningen direkte i festivalen. For FIGURA Ensemble har det derfor været en spændende udfordring at få mulighed for at tilrettelægge programmet for festivalens Family Day i 2011 og arbejde med Små komponister i en sammenhæng, hvor det at skabe musik med børn og unge bliver taget seriøst. Festivalen har tidligt vist interesse for Små komponister og for at udvikle et familieprogram sammen med FIGURA. I udviklingen af Små komponister til det engelske publikum, syntes FIGURA det kunne være sjovt at inddrage forældrene også og dermed for alvor gøre det til en familieaktivitet.

Små komponister er et koncept, hvori der både indgår workshop og koncert. Det er gennemprøvet over flere år, hvor Jesper Egelund og Peter Bruun har gjort sig mange erfaringer med at skabe musik sammen med børn. Denne erfaring, kombineret med konceptets indbyggede fleksibilitet, gør det egnet til mange sammenhænge, ikke mindst festivaler - både i og uden for Danmark

FIGURA på HCMF

Miki Alone – a song cycle. Peter Bruun. 
Hit upon + nyt værk. Steingrimur Rohloff.
Wesenheit ab Wesenheit. Nicolai Worsaae. 
Arachne. Anders Brødsgaard.
FIGURA + Signe Asmussen
Lørdag 26 november. Kl. 11

Små Komponister. Peter Bruun og Jesper Egelund /FIGURA
Søndag 27 november. Kl. 10.

Se hele programmet for HCMF herunder

Open publication - Free publishing - More bent sorensen