Hans Abrahamsen vinder Nordisk Råds musikpris

Den danske komponist Hans Abrahamsen har netop vundet Nordisk Råds musikpris 2016 for sin sangcyklus Let Me Tell You. Det er blevet offentliggjort ved Nordisk Råds prisuddeling i DR Koncerthuset.

Af Ditte Marie Berg

Danske Hans Abrahamsen er offentliggjort som vinder af dette års Nordisk Råds musikpris. Han har vundet for sangcyklussen Let Me Tell You – et værk for sopran og orkester, som er baseret på en novelle af samme navn fra 2008, skrevet af Paul Griffiths.

Komitéens begrundelse

Bedømmelseskomitéen begrunder deres valg af Abrahamsen med, hvor tydeligt det står frem, at værket er af en meget høj kvalitet. De fremhæver, hvordan det kan forstås på mange niveauer og udtrykker både substans og raffinement i alle sine skrøbelige, men dog håndfaste teksturer. De skriver:

>>Det er skrevet med stor faglig dygtighed, ikke mindst når det gælder de blændende orkestrale nuancer, men især håndteringen af sangen er bemærkelsesværdig i kraft af den virtuose udnyttelse af stemmen og de musikalske evner hos Barbara Hannigan, som værket er skrevet til. Det er i sandhed et idiomatisk værk.<<

Et nyt territorium for Abrahamsen

Med Let Me Tell You har Abrahamsen taget skridtet ind på et helt nyt territorium. Han har hidtil skrevet meget få værker for sangstemmer og bevæger sig med denne omfattende sangcyklus ud i uudforsket land. Værket er en fantaseren over Hamlets Ofelia, hvor Ofelia fortæller sin historie gennem et førstepersons narrativ, som kun gør brug af det ordvokabularium på 481 ord, der er givet til hende i Shakespeares fortælling. Griffiths tekst er derfor skabt gennem visse begrænsninger, og skaber i sig selv en delikat og skrøbelig atmosfære. Udvælgelsen til sangcyklussen er blevet til gennem en fælles indsats fra både komponist, sangerinde og forfatter.

Især sangdelen er et utroligt match for Barbara Hannigans stemme, som stykket tydeligvis er dedikeret til. Hendes håndtering af de ofte usædvanlige krav, som værket stiller, virker imponerende idiomatisk. Orkestrets akkompagnement er dertil en virtuos opvisning i, hvad et moderne symfoniorkester kan præstere.

Med Berliner Philharmonikernes opførelse bliver klarheden og den nærmest spartanske skrøbelighed tydelig, mens håndteringen af de tynde teksturer og små detaljer, giver værket sit endegyldige udtryk. Brugen af mikrointervaller tilfører desuden værket en unik karakter, mens kompositionens melodier i samspil med teksten skaber gode rammer for Abrahamsens og Hannigans fortolkningsevner.

Læs hele komitéens begrundelse her
Læs mere om værket Let Me Tell You her