G((o))ng Tomorrow føjer Sofia Jernberg til programmet

Torsdag den 10. november indtager G((o))ng Tomorrow festivalen Copenhagen Jazzhouse og ryster en spændende programudvidelse ud af ærmet. Udvidelsen lyder på den unikke og grænsesøgende sangerinde Sofia Jernberg, som vil vise publikum, hvad stemmen er i stand til, inden Lotte Ankers Electric Habitat fylder scenen. 

Af Line Wium Olesen

Den etiopiskfødte svenske sangerinde Sofia Jernberg er blevet føjet til G((o))ng Tomorrows festivalprogram. Torsdag den 10. november på Jazzhouse erstatter hun Liv Sejrbo Lidegaard og Malte Tellerup, som desværre er blevet forhindrede i at deltage.  
Sofia Jernberg er en ung og særegen sangerinde og komponist, der frygtløst udvider grænserne for traditionelle genrer, og som afslår alle forudindtagede ideer om, hvad stemmen kan, og hvad sang er. Jernberg åbner aftenen med en medrivende soloperformance, der varmer scenen op inden Danmarkspremieren på Lotte Ankers værk og orkester Electric Habitat. 

Stemmens uendelige muligheder

Festivalen for eksperimenterende musik og genremøder, G((o))ng Tomorrow, trækkker en positiv overraskelse op af hatten med offentliggørelsen af den svenske sangerinde og komponist Sofia Jernbergs soloperformance torsdag aften på Jazzhouse.

Jernberg er aktiv indenfor et bredt felt af musik og i kraft af hendes leg med genrer, og ikke mindst hendes eksperimenter med stemmen, er hun som skabt til at være en del af festivalens program. Som sangerinde er det Jernbergs primære interesse at udvikle stemmens potentiale som instrument og undersøge dens tilsyneladende uendelige muligheder og eventuelle begrænsninger. Ud fra hendes intense undersøgelse opstår der nogle helt unikke lyde, som du ikke havde forestillet dig var muligt at frembringe med stemmen.

Sofia Jernberg anvender teknikker og lyde, der står i stærk kontrast til, og bryder med, mere naturlige sangmetoder. Både improvisatorisk og i sine kompositioner eksperimenterer hun med strubesang, forvrænget- og pitch-løs sang, og du bør ikke gå glip af at opleve disse eksperimenter blive foldet ud i soloperformancen på Jazzhouse. 

Foruden at arbejde med sit etiopiske ophav gennem sang, præsenterer Sofia Jernberg denne aften værket One Pitch: Birds for Distortion and Mouth Synthesizers (2015). Målet med værket er at opnå en flerlaget struktur uden hjælp fra elektroniske effekter – kun med stemmen! I værket er sangtekst og alt, der kan forstås som sprog, blevet opløst, hvilket understreger hendes uforskning af stemmens potentiale.

Sammen med pianisten Cecilia Persson er Sofia Jernberg leder af den moderne jazz-oktet Paavo, og hun leder også ny musik-kvartetten The New Songs. På begge musikscener er hun yderst aktiv som både sangerinde/performer og komponist, og hun har blandt andet opført Arnold Schönbergs Pierrot Lunaire og Salvatore Sciarrinos kammeropera Lohengrin, samt komponeret til en lang række ensembler. I sit kompositoriske arbejde, som hun desuden ser som uadskilleligt fra sit arbejde som performer, ligger hendes fokus på at blande improvisation og komposition på bedste vis.

Denne kompositoriske form tager Lotte Ankers Electrical Habitat også afsæt i, og Danmarkspremieren på netop dette værk kan du opleve samme aften.

Danmarkspremiere på Electric Habitat

G((o))ng Tomorrow og Jazzhouse præsenterer samme aften Danmarkspremieren på den roste saxofonist Lotte Ankers værk og orkester Electric Habitat. Electric Habitat er anden del af værkerne Habitat 1 og 2, som Anker skabte til, og opførte på, den prestigefyldte festival Donaueschinger Musiktage i 2015. Værket trækker tråde til temaerne habitat, transformation og natur, som denne aften alle udforskes gennem improvisation.

Electric Habitat består af en gruppe yderst fremtrædende musikere og improvisatorer fra Sverige, Tyskland, USA og Danmark, nemlig Lotte Anker (saxofon), Sofia Jernberg (vokal), Sten Sandell (piano), Thomas Lehn, (analog synth/elektronik), Ikue Mori (elektronik) og Michael Vorfeld (perkussion).


Du kan opleve Sofia Jernberg både solo og i Lotte Ankers Electrical Habitat. Foto: Hans Kumpf

Electric Habitat udforsker et komplekst, mangfoldigt og vildt landskab gennem en blanding af improvisation og komponerede afsnit indsat i en fast overordnet formmæssig ramme. Til koncerten vil du blive præsenteret for et univers, der bevæger sig ind og ud af tætte og luftige teksturer. Alle instrumenter får lov at træde i karakter solistisk, og et på en gang nærværende, konkret og magisk, drømmende lydbillede opstår i kombinationen af digital og analog elektronik. I stykket indgår desuden tekstafsnit med forskellige vinkler på begrebet habitat: som natur, som forfald i forvandling, som krop og som eksil-tilstand.

Saxofonist og komponist Lotte Anker bevæger sig mellem eksperimental jazz, improvisation og ny musik. Gennem de sidste 15 år har hun været initiativtager til og bandleder i en række roste samarbejder og orkestre - bl.a. en trio med Craig Taborn og Gerald Cleaver, duo med Fred Frith og What River Ensemble. Lotte Anker har modtaget en række bestillinger og præmieringer fra Statens Kunstfond og DJBFA med flere og var nomineret til Nordisk Råds Musikpris i 2011.

G((o))ng Tomorrow: Sofia Jernberg og Electric Habitat
Torsdag den 10. november 2016 Kl. 20.00
Jazzhouse, København K.
Billetter: 100 kr. / Stud. 70 kr. /
 Billetlugen!