Gå på opdagelse i sommerens ny musik

Er du på jagt efter ny og eksperimenterende musik i din sommerferie? Så tag et kig på denne guide, hvor SNYK har plukket nogle af sommerens mange spændende festivaler og ny musik-koncerter ud. Både danske og internationale navne pryder plakaterne. Rigtig god sommer!

Af Anne Dalby

Lydkunst på Kunsthal 44 Møn

Kunsthal 44 Møen slog allerede i maj dørene op for en ny sæson spækket med lydkunst, performances og koncerter. I løbet af sommeren præsenterer kunsthallen komponist og lydkunstner Andreas Führers udstilling Isle of white water and dreams. Værket har form som en installation, der viser en række fotografier, et lyd- og videoværk samt en række skulpturer.Værket kan ses som en række refleksioner over idéen om at indeholde og at være indeholdt, og som en undersøgelse af det kollaps, hvorved den ene bliver den anden. På Kunsthal 44 Møen kan du også opleve lydkunstner Peter Ablingers udstilling 'Quartz', som undersøger hørelse og lytning blandt andet under udsagnet: "At høre betyder 'at være her', at tænke betyder 'at være et andet sted".

Hvor: Kunsthal 44 Møen, Askeby
Hvornår: Til 12. juli 
Læs mere her 

Ny, eksperimenterende musik på årets Roskilde Festival

Nordeuropas største musikfestival præsenterer igen i år sit store publikum for den ny, eksperimenterende musik. SNYK har varmet op til den 44. udgave af festivalen med en guide til den eksperimenterende del af musikprogrammet, hvor du blandt andet kan lade dig guide til lyden af den københavnske undergrund, og til strygere, tangenter, bas og tyske toner. Orkestre som Selvhenter, Kronos Kvartet, We like We og Einstürzende Neubauten er på plakaten. Læs mere her.

Hvor: Roskilde Festival, Dyrskuepladsen i Roskilde
Hvornår: 27. juni - 4. juli

Se programmet her

Frederiksværk Musikfestival

Frederiksværk Musikfestival er med til at sørge for, at kammermusikken lever i bedste velgående – både den klassiske kammermusik, men også den der bryder grænser. I løbet af juli præsenterer festivalen en lang række eksperimenterende kunstnere og værker, her iblandt en særlig multimedieforestilling af komponist Ejnar Kanding. Forestillingen tager udgangspunkt i et værk, som Kanding har navngivet "Sette Venti" med inspiration fra maleren Nes Lerpas maleri-serie af samme navn. Dertil hører også en uropførelse fra Carsten Bo Eriksen hånd, som også, men i mere abstrakt forstand, forholder sig til Sette Venti serien.

Hvor: Frederiksværk
Hvornår: 2. - 30. juli
Se hele programmet her
 

Copenhagen Jazzfestival 2015

Med et program, der strækker sig over 10 dage og tæller mere end 1.000 koncerter fordelt på 100 scener, kan jazzfestivalen i København virke som noget af en mundfuld. Heldigvis en smagfuld én af slagsen! Lad SNYK guide dig til de venues og koncerter, hvor den eksperimenterende jazz er i højsædet. Læs med her. 

Hvor: Copenhagen Jazzfestival, København
Hvornår: 3.-12. juli

Se programmet her 

Steen-Andersen, Glerup og Sørensen på Hindsgavl Festival

Hindsgavl slot afholder hvert år en festival på hele 10 dage, hvor klassisk musik bliver indrammet af den smukke natur omkring Hindsgavl Slot ved Middelfart på Fyn. Udover at præsentere internationalt anerkendte musikere og unge klassiske talenter fra Nordeuropa, opføres også en række alternative indslag, som befinder sig i landet mellem ny klassisk musik, rytmisk musik og kunstinstallationer. Nåede du ikke at opleve Simon Steen-AndersensInszenierte Nacht på årets SPOR festival, kan du opleve det her. Rune Glerups nye klarinetkvintet Still Leaning Toward this Machine og Bent Sørensens Nocturner er også på programmet. Læs mere her. 

Hvor: Hindsgavl Festival, Hindsgavl Slot
Hvornår: 6.-16. juli

Se hele programmet her 

Aarhus Jazzfestival 2015

Aarhus Jazzfestival præsenterer et hav af nyskabende musik. SNYK har lavet en guide til den del af programmet, hvor man kan møde den ny kompositionsmusik, eksperimentalmusikken og lydkunsten. Her kan du læse om Aarhus Unge Tonekunstnere (AUT), der i løbet af festivalen præsenterer tre koncerter på spillestedet Radar under overskriften 'Nye spor' med det London-baserede komponistkollektiv Bastard Assignments og komponist/koreograf-duoen Primdahl/David. Du kan også lade dig guide til de fire unge kvinder fra det banebrydende band We like We, samt til percussionist Christian Windfeld, som udforsker slagtøjets klanglige og kompositoriske kapacitet. Læs med her.

Hvor: Aarhus
Hvornår: 11.-18. juli

Se hele programmet her 

Fanø Free Folk Festival

Fanø Free Folk er en festival dedikeret til den frie folkemusik, outsider- og avantgarde musik. Den lille intime ø-festival drives hovedsageligt af entusiaster og frivillige krafter, men ikke desto mindre har festivalen for vane at præsentere et nuanceret program med nogle af landets dygtigste musikere. Prøv lykken og duk op på Fanø 24. juli, eller se om du kan skaffe en billet et sted inden - festvialen er som sædvanelig udsolgt!

Hvor: Fanø
Hvornår: 24.-26. juli
Se hele programmet her

Sejerø Festival

Denne lille festival er ikke kun kendt for sin charmerende størrelse,  men også for at lade kunst, musik og rum smelte sammen til éet på den naturskønne Sejrø. På Sejrø, som ligger nordvest for Sjælland, er det fællesskabet, der er den overordnede vision – både fælleskabet mellem forskellige kunstarter og kunstnere, men også fællesskabet mellem mennesker generelt. De fleste, der tager turen hertil, vil opleve, at der ikke rigtig er noget skel mellem dem, der skaber kunsten, dem der formidler den, og dem som konsumerer den. Ingen smarte backstages – bare god, gedigen kunstnerisk grænsesøgning. Musikprogrammet i år er af overvejende elektronisk (og dansabel) karakter, men byder eksempelvis også på den eksperimenterende, engelske saxofonist John Butcher.

Hvor: Sejrø
Hvornår: 30.-31. juli
Se hele musikprogrammet her. 

Oremandsgaard Kammermusikfest

Denne 26. udgave af Oremandsgaard Kammermusikfest har Carl Nielsens 150-års jubilæum som omdrejningspunkt. Både danske og udenlandske kunstnere vil i dagene mellem den 20.-25. juli ikke kun fremføre, men også på forskellige måder udfordre og lege med den store danskers værker. Eksempelvis vil den tyske Henschel Quartett tage sig af Nielsens 3. strygekvartet, som er sat sammen med værker af Nielsens samtidige, såsom Janacek og jazz-inspirerede Schulhoff. 

Hvor: Oremandsgaard Kammermusikfest, Præstø
Hvornår: 20.-25. juli

Se hele programmet her
 

Copenhagen Summer Festival

Copenhagen Summer Festival løber af stablen i Charlottenborgs festsal ved Kongens Nytorv i København. Festivalen har eksisteret siden 1969 og er blevet kendt for at præsentere hovedsageligt klassisk kammermusik. En særlig del af festivalens musikprofil og –koncept er dog også at engagere højt profilerede kunstnere side om side med morgendagens stjerner. Derfor er programmet præget både af klassisk musik, men også af unge, spirende musikere, som har nye og friske bud på, hvordan ny og gammel klassisk musik kan præsenteres og formes. Eksempelvis opfører danske Bjarke Mogensen (accordeon) sammen med Copenhagen Guitar Duo og Oliver Nordahl (obo) værker af kunstnere som The Savage Rose, Christos Farmakis, Yo-Yo Ma/Stuart Duncan/Edgar Meyer/Chris Thile, Piazzolla, Sergio Assad, Steve Reich, Alexander Na Yun Kin og Egberto Gismonti. Gå heller ikke glip af Copenhagen Piano Quartet som bl.a. opfører værker af Rune Glerup. 

Hvor: Copenhagen Summer Festival, København
Hvornår: 2. -8. august

Se hele programmet her 

Tivoli Festival

Med et halvt hundrede koncerter hver sommer er Tivoli Festival en af de væsentligste udbydere af klassiske koncerter i København i sommermånederne. Festivalen, som har hjemsted i Tivolis Koncertsal, tilrettelægger programmet i krydsfeltet mellem etablerede verdensstjerner og dem, der måske bliver morgendagens. Den 5. august kan du opleve tre klaverstuderende fra solistklassen på DKDM spille klaverstykker af bl.a. Debussy. Den 20., 26. og 27. august fortolker konservatoriestuderende nogle af 150-års fødselaren Carl Nielsens bedste kammermusikværker og sange, og så spiller The Norwegian National Youth Orchestra den 11. august Mahlers 1. symfoni og Sibelius' violinkoncert med den fremtrædende norske violinist Henning Kraggerud som solist. 

Hvor: Tivoli Festival, København
Hvornår: maj-september
Se hele programmet her

Suså festival

Suså Festival runder som sædvanligt musiksommeren af med manér. Festivalen, som holder til i Kulturcenteret i Næstved (5 min. fra Næstved Station), strækker sig over tre dage og henvender sig til alle med interesse for samtidens musik. I år åbner festivalen et "Vindue mod Spanien" og har blandt andre det internationale ensemble med basis i Spanien, Smash Ensemble, på plakaten. Mød også en række sværvægtere inden for dansk ny musik, blandt andet komponist Simon Steen-Andersen. 

Hvor: Suså Festival, Næstved
Hvornår: 28.-30. august

Se hele programmet her