Gå på opdagelse i lydkunsten på Radar

I denne uge kan du gå på opdagelse i lydkunsten, når Radar i Aarhus over to dage forvandles til et mekka for denne kunsteriske genre. Torsdag den 20. og lørdag den 22. oktober præsenterer spillestedet både nyudklækkede og veletablerede danske lydkunstnere såvel som udenlandske navne.

Af Line Wium Olesen

Den lettiske Skaņu Mežs Festival er inspirationskilde til to dage i lydkunstens navn på spillestedet Radar i Aarhus. Radar arbejdede i foråret sammen med festivalen om at kuratere Aarhus X Riga, hvor stedet blev omdannet til et laboratorium for kompositioner og lydinstallationer skabt af rigaianske og aarhusianske kunstnere. Den 20. og 22. oktober sker der igen en lydlig transformation på Radar, når de præsenterer både anerkendte og nyudklækkede komponister og kunstnere fra ind- og udland.

Et experimentarium for lyd

Torsdag den 20. oktober bliver Radar til et experimentarium for lyd- og installationskunst, når de i samarbejde med Aarhus Billedkunstcenter præsenterer en aften med kunstnere fra Tyskland, USA og lokale kunstnere nyligt udklækkede fra Det Fynske- og Jyske Kunstakademi.

Radars rum indgår som en aktiv del af musikkens udtryk i tyske Malte Steiner og danske Tina Mariane Krogh Madsens stedsspecifikke noise-industrial koncert TMS. I en video fra Electropixel Festival herunder kan du få en forsmag på, hvordan duoen benytter sig af rummet og dets rekvisitter i deres omfattende lydperformance. Malte Steiner viser samme aften også sine egne visioner for ’gesamtkunstwerket’ i en musikalsk performance, hvor film, videospil og interaktive installationer integreres.

Senere samme aften kan du også opleve de nyligt udklækkede kunstnere fra Det Fynske- og Det Jyske Kunstakademi Maj Bjørnholdt Kjærsig og Nour Fog, som i konstellationen Duo Demona fremfører en glassymfoni med 18 krystalglas og kor moduleret gennem elektroniske effekter. Efterfølgende kan du ligeledes dykke ned i en række kunstfilm af den amerikanske visual-artist Niko Blasser. Med et helt særligt greb fanger Blasser stemmens vibrationer gennem elementer som sand og vand og skaber med dette en udfordrende visuel oplevelse. Blasers værker kan opleves i Radars backstageområde, som kunstneren i dagens anledning vil forvandle og åbne op for publikum.

Danmarks mest toneangivende lydkunstnere

Lørdag den 22. oktober kan du opleve tre af Danmarks mest toneangivende lydkunstnere, Jacob Kirkegaard, Christian Skjødt og Lars Lundehave. Denne aften bliver du placeret i midten af scenerummet omringet af højtalere, hvorfra lyden fra kunstnernes forskelligartede multikanalsværker vil strømme.

Jacob Kirkegaard er efterhånden et kendt navn både i musikken og kunstens verden. Kirkegaards lydkunstprojekter er ofte baseret på koncepter, som han fordyber sig i – eksempler er hans hovedværk 4 Rooms, hvor han optog lyde fra fire forladte rum i Tjernobyl (en kirke, auditorium, gymnastiksal og svømmepøl), eller hans optagelser af smeltende is på Grønland. På Radar har Kirkegaard dog eftersigende tænkt sig at frigøre sig fra sådanne koncepter og dykke frit ned i sit lydarkiv uden tanker om konceptuel overensstemmelse mellem de enkelte lyde. Det bliver spændende at høre den velrenommerede lydkunstner arbejde med en ny og uvant kunstnerisk fremgangsmåde.

Samme aften kan du også opleve den visionære lydkunstner Lars Lundehave Hansen, som gennem mange år har markeret sig på den danske lydkunstscene. Han har både gjort sig bemærket som en del af koncertplatformen for noisemusik, Noisejihad og i duoen Wäldchengarten, men han har også nydt positiv opmærksomhed for sine soloudgivelser og audiovisuelle installationer – både i Danmark og internationalt. Lundehaves musikalske virke er fokuseret på klangligt udfordrende kompositioner og en udforskning af mellemrummene mellem tone og støj.

Sidst, men ikke mindst opfører Christian Skjødt værket Dissolution & Suspension, som er en nyfortolkning af Carl Nielsens strygekvartet i f-mol (opus 5) fra 1892. Værket bryder med opfattelsen af strygekvartetten som én enhed ved at adskille og udforske de rummelige omstændigheder, oversat til et højtaler setup, der placerer publikum midt i kvartetten.
Skjødt arbejder mestendels med lydinstallationer og elektroakustiske kompositioner, der ofte tager udgangspunkt i hjemmebyggede instrumenter og udforskningen af et skjult sonisk potentiale i forskellige objekter.

Nye koncertoplevelser under Aarhus 2017

De to "lydkunstdage" på Radar bliver ikke de sidste i rækken af anderledes koncertoplevelser. I løbet af Aarhus' store kulturår i 2017 bliver konceptet 'Venuehack' afviklet. Med konceptet ønsker spillestedet at eksperimentere med mulighederne indenfor livemusik, hvilket kommer til at foregå gennem nye koncertformater og samarbejder på tværs af kunstformer. Således kommer Radar til at føje nye lag til koncertoplevelsen og giver på samme tid kunstnerne nye unikke rammer at arbejde i. Læs mere om Venuehack her

TMS / Elektronengehirn / Duo Demona
Torsdag den 20. oktober kl. 20.00
Billetter: 70 kr. / 100 kr. (Kombibillet til både 20. og 22. okt.)
Køb billet

Kirkegaard / Lundehave / Skjødt 
Lørdag den 22. oktober kl. 21.00
Billetter: 70 kr. / 100 kr. (Kombibillet til både 20. og 22. okt.) 
Køb billet


Radar, Skovgaardsgade 3
Aarhus C