Fremtidens opera er stum, politisk og uden ende

Traditionelt og forenklet består opera af tre ting: musik, drama og sang. Opera er store følelser, høje toner og lidenskabelige fortællinger. Siden de storslående, historiske dramaer som Carmen, Figaros Bryllup og Barberen fra Sevillia har operaen bevæget sig nordpå og ind i tidsalder fyldt med teknologi, der muliggør nye scenografiske opsætninger og nye musikalske teksturer, der skubber operaen som stilistik genre mod et moderne ideal omkring operaens dynamik.

Af Sandra S. Borch

Wundergrund festivalen dvæler ved operaen, og præsenterer to helt nye af slagsen, der har det tilfælles, at de benytter sig af videoprojektioner og sætter spørgsmålstegn ved tid og rum. Derudover sættes klimaforandringer på partituret hos operaen CO2opera.

 

Når uendeligheden skal oplevelse på en aften

I ‘Babel’ undersøger den tysk-islandske komponist Steingrimur Rohloff – med Athelas musikere – selve uendeligheden. Med tekster Morten Søndergaard og inspireret af Jorge Luis Borges novelle ‘Biblioteket i Babel’.

Idémanden bag ‘Babel’ er Steingrimur Rohloff, og han har skabt en kammeropera, som sætter nye højder for, hvad musikdramatik kan føre til. Operaen afspejler et univers, hvor alt kan ske. Publikum guides gennem universets mange døre på en rejse med musik – både akustisk og interaktiv elektronisk musik – videoer og loop-effekter, dobbelte sangerinder og bøger brugt som slagtøj. Gennem videoprojektioner forstærkes såvel det uendelige som det labyrintiske, det absurde, det tossede, det mystiske og det deprimerende. Og mennesker som fanges i labyrinten.

I snart 25 år har Athelas Sinfonietta Copenhagen præsenteret ny musik både ude i verden og her hjemme. Men sjældent har de bevæget sig ind i scenekunstens verden. Derfor er det med spænding og glæde, at Athelas for første gang nogensinde præsenterer en opera, ensemblet selv har bestilt og fået skrevet. Digteren Morten Søndergaard og komponist Steingrimur Rohloff har skabt et værk til Athelas Sinfonietta Copenhagen.

HVAD: Babel, Morten Søndergaard og Steingrimur Rohloff
HVOR: Hofteatret
HVORNÅR: d.07. – 08, 11.11 og 11 – 15. 11, kl.20:00  

Når stilheden skal synge

Enkelte udvandrede, de fleste jublede, og en Canadisk festivalleder ville straks have værket med sig til Vancouver. Simon Steen-Andersen skilte vandene til premieren på sin spritnye opera ’Buenos Aires’ i Oslos Operahus i september.

Som titlen antyder handler ’Buenos Aires’ om  luft – både den gode og dårlige. Simon Steen-Anders opstiller en moderne anti-opera med video og elektronik, der sætter både medvirkende og publikum på prøve med sine avantgardistiske videoprojektioner, livetelefoni, stemmevibratorer, reklamefilmsoptagelser – og ikke mindst norske Asamisimasa samt Europas bedste vokalensemble, Neue Vocalsolisten Stuttgart, som tvinges til at synge ved hjælp af blandt andet en stemmevibrator! Simon Steen-Andersen som forestillingens altmuligmand og står selv for musik, libretto, musikalsk ledelse, scenografi, kostumer og lysdesign.


Simon Steen-Andersen har de seneste år fået stor opmærksomhed på den europæiske musikscene for sine multimedieværker i krydsfeltet mellem musik, performance, teater og videokunst. Nu er han altså igen aktuel i København på Wundergrund, hvor du både kan opleve operaen ’Buenos Aires’ i Den Sorte Diamant 15. november samt videoværket ’Run Time Error’ i Den Frie Udstillingsbygnings nye lokaler 14. november. Og så rykker Wundergrund som noget nyt til Aarhus 18. november for at præsentere ‘Buenos Aires’ for det aarhusianske publikum i samarbejde med AUT – Aarhus Unge Tonekunstnere.

HVAD: Bueonos Aires, Simon Steen-Andersen
HVOR: Lørdag d. 16.11, kl. 16:00
HVORNÅR: Diamanten, Det Kongelige Bibliotek 

Denne gang er det politisk !

Kigger vi udover Wundergrunds program er der en ny opera der stiller på fremtidens klima. Musikken er skrevet af komponisten Andy Pape, der har skabt et lydunivers der spænder over lejrbålsguitar og skrøbelig kvindepop. Det er fortællingen om at tage ansvar i en verden i verden der er på randen til at fordampning og opløsning.

01.11 kl. 15.00 // Biblioteket på Rentemestervej
04.11 kl. 11.00/13.00 // Helsingør / Kulturværftet
10.11 kl. 19.30 // Galaksen Værløse
12.11 kl. 9.30/11.30 // Galaksen Værløse
14.11 kl 12.00 // Sønderborg  Teater
20.11 kl. 10.00/13.00 //  Næstved / Ridehuset