Filmfestival med masser af lyd

CPH:DOX, Skandinaviens største dokumentarfilmfestival, løber i år af stablen den 6.-16. november. SNYK har været et dyk nede i programmet, og guider her til festivalens eksperimenterende lyd, som bl.a. tæller to arrangementer med komponisten Simon Steen-Andersen, en lydinstallation af Jacob Kirkegaard og genforeningen af Future 3.

Af Mie Petri Lind

CPH:DOX, Copenhagen International Documentary Film Festival, er Skandinaviens største dokumentarfilmfestival. Hvert år fylder festivalen Københavns biografer med et udvalg på over 200 film fra hele verden.
Også musikken har en stor plads på CPH:DOX, både i og uden for biografen, og på programmet i år er det masser af arrangementer med ny, eksperimenterende musik og lydkunst. SNYK guider her til nogle af DOX’ arrangementer, som kan stimulere øret!

Jacob Kirkegaard: 'Isfald' (live)
Efter visningen af filmen 'ThuleTuvalu' tager lydkunstneren Jacob Kirkegaard dig med ind i biografens mørke og videre helt ind i indlandsisen, når han opfører lydinstallationen 'Isfald' live. Lydene er optaget med undervandsmikrofoner i Ilulissats stormende isfjord, og med vibrationssensorer på de smeltende gletschere ved Kangerlussuaq i Grønland.

Hør om værket, som blev lavet til Louisianas 'Arktis'-udstilling her:

HVAD: Jacob Kirkegaard: 'Isfald' (live)
HVORNÅR
: 7. november kl. 21.45
HVOR: Cinemateket

Future 3 vs. Peter Leander
For mange har det været en lang ventetid, der endelig er overstået. Intet mindre end 13 år er der gået, siden den elektroniske trio Future 3 udgav deres sidste plade. Og selvom de siden har udgivet projekter både solo og sammen under navnene System og People Press Play, kan deres tilbagevenden nok få det til at gibbe i manges maver. Anders Remmer, Thomas Knak og Jesper Skaaning er pionerer indenfor den ambiente electronica, og trekløveret var allerede i midt-halvfemserne vidt anerkendte for deres sjælelige og længselsfulde melodier. Med nyheden om udgivelsen af pladen 'With And Without', deres første i 13 år, er forventningerne høje til den garvede trio, som har fået selskab af blandt andre Benoît Pioulard og Anja Lahrmann fra Ice Cream Cathedral på deres helt nye numre, som denne aften får visuelt akkompagnement af kunstneren Peter Leander.

Hør den første single fra den nye plade her:

HVAD: Future 3 vs. Peter Leander
HVORNÅR: 8. november kl. 20.00
HVOR: Koncerthuset i DR Byen

Jomi Massage & TR Kirstein vs. Anna Maria Helgadottir
Med afsæt i begrebet 'parallel' har musikerne og kunstnerne Jomi Massage, TR Kirstein og videokunstner Anna Maria Helgadottir grundlagt et fælles projekt imellem performance, film og lydkunst. Paralleller er modsætningernes modsætning, og de tre ellers vidt forskellige kunstnere har da netop også samlet sig om noget, som Jomi Massage (aka. Signe Høirup Wille-Jørgensen) kalder 'en rejse gennem stilstand og tilstand. En visuel og lydmættet tur i toner og støj, sprækker og billeder af det ellers så stille inderste'. Et live-eksperiment fra tre veteraner på Københavns undergrundsscene.

HVAD: Jomi Massage & TR Kirstein vs. Anna Maria Helgadottir
HVORNÅR: 9. november kl. 20.00
HVOR: Huset - KBH

Iceage vs. Christian Friedländer + support: Puce Mary
Iceage i et teater med siddepladser. Det havde tidligere været utænkeligt. Men på kvartettens seneste album 'Plowing Into the Field of Love' beviser Iceage, at punken kan være både rå og voldsom, men også elegant og dramatisk. Fødderne er dog stadig solidt plantet i byens asfalt, og denne aften indtager bandet Aveny-T. Til at nytænke scenografien har bandet allieret sig med den anerkendte kunstner og scenograf Christian Friedländer som visuel styrmand og garant for et lyslevende sceneshow. Opvarmningen leveres af den kompromisløse dronning af dansk industrial-noise musik, Puce Mary.

Hør 'Forever' fra Iceage's seneste plade her:

HVAD: Iceage vs. Christian Friedländer + support: Puce Mary
HVORNÅR: 10. november kl. 19.30
HVOR: Aveny T

Björk: Biophilia Live
Den islandske sangerinde Björk er kendt for at rykke grænser, og 'Björk: Biophilia Live' er ingen undtagelse. Filmen er en koncertoptagelse, der trækker tæppet til side og lader tilskueren få en ’forreste række-oplevelse’ af hendes optræden i Alexandra Palace i London 2013. Koncerten var en del af Björks multimedie-projekt 'Biophilia', der blandt andet blev udgivet som verdens første app-album. Delvist optaget på en iPad var albummet et højteknologisk koncept lavet af den konstant grænsesøgende sangerinde, og udgivelsen inkluderede tilmed en interaktiv hjemmeside, en dokumentar og en række liveshows. Filmen er instrueret af Nick Fenton og Peter Strickland, der, udover at dokumentere Björk helt tæt på, har prydet optagelserne med organiske animationer og farveformationer, der rækker ud gennem lærredet og trækker publikum helt ind i Biophilias mikrodynamiske verden.

Se trailer for filmen her:

HVAD: Björk: Biophilia Live
HVORNÅR: 11. november kl. 21.45
HVOR: Falkoner Biografen

Simon Steen-Andersen: ’Run Time Error’
Simon Steen-Andersen har til Den Frie Udstillingsbygning skabt en ny version af sit værk ‘Run Time Error’, når den Frie åbner sin nye underetage.
‘Run Time Error’ er en stedsspecifik audio-visuel performance, hvor komponisten selv optræder som en energisk performer, der bruger en hel bygning som sit instrument. Video og lyd er i denne nye version optaget i Den Frie Udstillingsbygning i København. I videoen bevæger Simon Steen-Andersen sig legende gennem bygningen, mens han spiller på bygningens interiør og indfanger lydene med sin håndholdte mikrofon. 

Ved live-opførelsen af ’Run Time Error’ denne aften komponeres værket på stedet ved hjælp af to joysticks, der kontrollerer lydsporene, videoprojektionerne af optagelsen fra biblioteket, tempoet og ikke mindst afspilningsretningen – for værket bliver også til ved at afspille lyd og video baglæns og forlæns i et tostemmigt forløb. ‘Run Time Error’ giver selv den mest tonedøve et livligt indblik i den klassiske verdens formmæssige kompositionsprincipper, når Simon Steen-Andersen præsenterer sit originale værk live.

Se et lille klip fra London Sinfoniettas opførelse af 'Run Time Error' tidligere i år:

HVAD: Simon Steen-Andersen: ’Run Time Error’
HVORNÅR: 14. november kl. 18.00 og 18.45
HVOR: Den Frie Udstillingsbygning

Simon Steen-Andersen: Buenos Aires
Enkelte udvandrede, de fleste jublede, og en Canadisk festivalleder ville straks have værket med sig til Vancouver. Simon Steen-Andersen skilte vandene til premieren på sin spritnye opera ’Buenos Aires’ i Oslos Operahus i september.
Lørdag 15. november kan du opleve værket i København, når Wundergrund sætter punktum for tre ugers avantgardemusik med Danmarkspremieren på ’Buenos Aires’ i samarbejde med Det Kongelige Bibliotek og CPH:DOX.

Den Sorte Diamant danner ramme om denne moderne anti-opera med video og elektronik, der sætter både medvirkende og publikum på prøve med sine avantgardistiske videoprojektioner, livetelefoni, stemmevibratorer, reklamefilmsoptagelser – og ikke mindst norske Asamisimasa samt Europas bedste vokalensemble, Neue Vocalsolisten Stuttgart, som tvinges til at synge ved hjælp af blandt andet en stemmevibrator! Simon Steen-Andersen står selv for musik, libretto, musikalsk ledelse, scenografi, kostumer og lysdesign. 

HVAD: Simon Steen-Andersen: Buenos Aires
HVORNÅR: 15. november kl. 16.00
HVOR: Dronningesalen, Den Sorte Diamant


God fornøjelse på CPH:DOX