FIGURA og Asmussen fremfører færøsk

FIGURA Ensemble runder året af med færøske værker skrevet særligt til ensemblet. Det sker i selskab med mezzosopran Signe Asmussen den 29. november i Literaturhaus


Af Helene Buchhave Lind

Tirsdag den 29. november kl. 21 er FIGURA Ensemble og Signe Asmussen på scenen i LiteraturHaus. På programmet er blandt andet de færøske værker Hann gongur í Nátt af Andras Spang Olsen og Når jeg betænker den tid og stund af Tróndur Bogason, som er baseret på traditionel færøsk kingosang. På færørerne har man en lang tradition for kingosang, og for at sikre overleveringen af den særlige sangform til kommende færørske generationer, blev kingosangene optaget på bånd og kan derfor høres i dag.

FIGURA er ved denne koncert inspireret af Vilhelm Magnussens udgave, som blev fremført i den færøske landsby Streymnes i 1973. Samme aften opfører FIGURA og Signe Asmsussen værkerne Hymn af Lars Petter HagenFour Glides for Five af Lisa Hirsch og Xanadou af Philippe Manoury. Blandt aftenens komponister har Andras Spang Olsen, Tróndur Bogason og Lisa Hirsch skrevet musikken særligt til FIGURA, og til koncerten i LiteraturHaus er værkerne førsteopførelser i Danmark.


FIGURA spiller færøske værker skrevet særligt til ensemblet. Foto: Ditte Valente

FIGURA er et veletableret ensemble, som gennem de sidste 20 år har udfordret både samarbejdspartnere og publikum med ekseptionelle koncerter og moderne musikdramatik. Emsemblet består af en mezzosopran, tre musikere, en komponist, en arkitekt og en poet: Helene Gjerris, mezzosopran; Jesper Egelund­, kontrabas; Frans Hansen, slagtøj; Anna Klett, klarinet; Peter Bruun, komponist; Filippa Berglund, arkitekt og scenograf samt Ursula Andkjær Olsen, som er poet. Tilsammen udgør de 7 kunstnere et musikalsk kollektiv, der spiller ny klassisk musik i skiftende konstellationer.

Til koncertaftenen i LiteraturHaus går ensemblet på scenen med mezzosopranen Signe Asmussen, som er særligt kendt for sin musikalske alsidighed, nysgerrighed og sit nærværUdstyret med et skarpt øre og et usædvanligt talent for nodelæsning går hun på opdagelse i den nye musik og har gennem et mangeårigt samarbejde med ensembler som FIGURA, SCENATET, Århus Sinfonietta og Athelas Sinfonietta Copenhagen været med til at uropføre adskillige nye værker og operaer. 

Signe Asmussen har tidligere gæstet FIGURA. De har gennem flere år samarbejdet, blandt andet med projektet 'Cabaret Songs' på Athelas Festival i København i juni 2010. Her lagde Signe Asmussen stemme til den musikalske fortælling og blev efterfølgende af anmelderne udråbt til en ”vokal intimforfører”. 


Signe Asmussen gæster FIGURA på scenen i Literaturhaus. Foto: 
Ernesto Manuitt Hernández 

FIGURA & Signe Asmussen
Medvirkende: Signe Asmussen, vokal; Anna Klett, klarinet; Frans Hansen, slagtøj; Jesper Egelund, kontrabas og Mette Thykier, bratsch
Tirsdag den 29. november 2016 Kl. 21.00. 
LiteraturHaus, Møllegade 7, København N
Billetter købes i døren: 100 kr. / Stud. 50 kr.