FIGURA fester i Københavns Maskinhal

FIGURA Ensemble inviterer børn og voksne til Festspiele 2015 i Maskinhallen i København denne weekend. Komponist Kreuser og filmmager Cailleaus Arbeitsstudie 1 (potential) bliver uropført, og børn og voksne kan deltage i den populære komponistworkshop ’Små Komponisters værksted’. Og meget mere.

Af Agnete Seerup

FIGURA Festspiele er FIGURA Ensemblets festfyrværkeri af en biennale, som i år flytter fra sine vante omgivelser i Litteraturhaus på Nørrebro og ind i Maskinhallen på Nørre Farimagsgade 2. Her får uropførelser, genrekrydsende kunstnere samt små og store komponister frit spil i weekenden lørdag den 5. og søndag den 6. september. FIGURA Festspiele er i år kurateret af komponisterne Nicolai Worsaae (DK) og Timo Kreuser (DE).

Karantæne og kærlighed åbner Festspillet

FIGURA Festspiele åbner med Worsaaes Quarantaine (uropførelse) og Gerrard Griseys medrivende Les Chants de l'Amour, begge opført af solistensemblet Phønix16 sammen med FIGURAs bassist og ensemblechef Jesper Egelund og Paetzold-fløjtenist Susanne Frölich (DE).


Gerrard Griseys Les Chants de l'Amour.

Phønix16 på arbejde

Lørdag kl. 22 kan du opleve solistensemblet Phønix16 uropføre den tyske komponist Timo Kreuser og den franske filmskaber Guillaume Callieaus’ Arbeitsstudie 1 (Potential) - et samlebånd af en musikproduktion for intet mindre end 12 kunstnere.

I Arbeitstudie 1 præsenterer Kreuser og Cailleau sit publikum for hverdagsobjekter - ikke som det, vi tror de er, men alene som æstetiske, soniske og visuelle stimulatorer, som i værket bliver fusioneret med de instrumenter, der hører til hhv. Kreuser og Cailleaus eget kunstneriske udtryk: Flygelet og kameraet.

Samme aften kan du desuden opleve Guillame Cailleaus og Timo Kreusers fællesværk 's' opført af Phønix16 i selskab med Anna Klett, Andras Olsen, Ayumi Paul, Susanne Frölich og Jesper Egelund.


Solistenensemble PHØNIX16. Foto: Phønix16

Kurator Kreuser kunstnerisk leder

Timo Kreuser er kunstnerisk leder af solistensemblet Phønix16, som blev grundlagt i 2012, og hvis koncept er at skabe ensemblelyd af op til 16 vokalstemmer. Ensemblet har specialiseret sig i at opføre eksperimentel ny vokal kammermusik og samarbejder hver år med en ny gæstekomponist – i år koreograf og komponist Ruth Wiesenfeld. Phønix16 har desuden indspillet en del af Timo Kreusers musik. Læs mere om Phønix16

Timo Kreusers lyd læner sig ofte op ad industriel musik, punk, avantgardistiske elektroniske eksperimenter, der alle kommenterer på vores moderne samfund og politiske fænomener, som regimet, det kollektive momentum, individet, ligesom hans musik kommenterer på selve musikken og kunstindustrien i sig selv. Hans værker er som regel komponeret særligt til de musikere, der skal opføre musikken - ud fra den enkelte musiker eller det enkelte ensembles særegne musikalitet og teknik. Kreuser optræder ofte også selv som pianist og vocalist og har specialiseret sig i udvidede spilleteknikker på klaveret. Læs mere om Kreuser


Timo Kreuser. Foto: Phønix16.

Uortodokse spilleteknikkers mester på besøg

Lørdag opfører Phønix16 desuden Airs de Voyages Vers l'Intérieur af den legendariske basunist og komponist fransk-slovenske Vinko Globokar, der er kendt for sine uortodokse kompositioner og en slags virtous udi udvidede spilleteknikker. Læs mere om Vinko Globokar

Det nyeste nye fra yngre komponister

Festspillet 2015 byder også på musikere fra FIGURAs egne rækker og ikke mindst på uropførelser af nogle af de komponister, som skal træde i fodsporerne på de erfarne kendinge: Jeppe Ernst, Filip de Melo, Loïc Destremaus og Pjotr Peszat har skrevet værker særligt til FIGURA Ensemble, som denne aften opfører Filip de Melos Sommerfuglevingerne, Loïc Destremaus Counter instrumental (uropførelse), Pjotr Peszats A ≠ Å (uropførelse) og Jeppe Ernsts In Paradisum (uropførelse).

Tidligere på aftenen kan du opleve koncerten LONESOME, hvor den tyske Paetzold-fløjtesolist Susanne Frölich og FIGURAs mezzosopran Helene Gjerris og klarinettist Anna Klett går på scenen. Senere opfører den tyske violinist Ayumi Paul og FIGURAs kontrabassist Jesper Egelund værker af bl.a. Oscar Bianchi og Charlotte Seither og en improvisation over Aki Takases Sketch.

Små Komponister familieworkshop

Søndag bliver komponisterne en hel del yngre end ved lørdagens uropførelser: Den 6. september kl. 10-13 byder Figura alle børn og deres familier til at deltage i FIGURA Ensembles populære og prisvindende kompositionsworkshop Små Komponister. Tag dit barn under armen søndag, og kom og leg med lyd og musik! Figura lover at servere kaffe og ostemadder, ”mens I skriver jeres 1. symfoni!” I weekenden er også N. Zahles skole og Skolen på Strandboulevarden en del af FIGURA Festspiele med Små Komponister workshops og skolekoncerter.


Giv dit barn nye musikoplevelser til workshoppen Små Komponister søndag den 6. september. Foto: Hanne Budtz-Jørgensen.

Program FIGURA Festspiele 2015

Lørdag d. 5. september

Kl. 17 ARBEIT 1: Solistensemble PHØNIX 16 · Jesper Egelund · Susanne Frölich
Nicolai Worsaae - Quarantaine (uropførelse)
Velkomsttale Peter Bruun
Gerrard Griseys - Les Chants de l'Amour

Kl. 18.30 LONESOME: Helene Gjerris · Susanne Frölich · Anna Klett
Oscar Bianchi - Crepsusculo
Aribert Reimann - Eingedunkelt
Giacinto Scelsi - Tre pezzi
George Aperghis - Cinq Calme-Plats
Giacinto Scelsi - Maknongan

Kl. 19.15 SILENCE: Frans Hansen · Guillaume Cailleau · Timo Kreuser · FIGURA
Frans Hansen - SOLOPERFORMANCE
Guillame Cailleau/Timo Kreuser - "s”
Jeppe Ernst - IN PARADISUM (FIGURA Ensemble)

Kl. 20 TOGETHER: Ayumi Paul · Jesper Egelund · Guillaume Cailleau
Oscar Bianchi - Docile ascesa
Guillaume Cailleau - H(i)J
Charlothe Seither - CRY
Guillaume Cailleau - Abdou’s dread in Teatro Argentina
Oscar Bianchi - Semplice
Aki Takase - Sketch

Kl. 21 NEW LABOUR: FIGURA Ensemble
Filip de Melo - Sommerfuglevingerne
Loïc Destremeau - Counter Instrumental (uropførelse)
Pjotr Peszat - A ≠ Å (uropførelse)
Peter Bruun - Alle ting er hans spejl

Kl. 22 ARBEIT 2: Solistensemble PHØNIX16 · Anna Klett · Andras Olsen · Ayumi Paul · Susanne Frølich · Jesper Egelund
Vinko Globokar - Airs de Voyages Vers l'Intérieur
Timo Kreuser og Guillaume Cailleau - Arbeitstudie 1 (uropførelse)

Søndag d. 6. september

Kl. 10-13 Små Komponister familiworkshop. FIGURA inviterer alle børn og deres familier til at deltage i FIGURA Ensembles populære og prisvindende kompositionsworkshop.

Figura Festspiele 2015, Maskinhallen, Øster Farimagsgade 2D, 1353 København K
5. september kl. 17-23 og 6. september kl. 10-13
Festivalpas kr. 200/170
Enkeltkoncerter kr. 100/70

Små Komponister familieworkshop
kr. 50 per voksen ifølge med minimum ét barn. Børn fri entré

www.billetto.dk eller i døren – kontant og Mobile Pay