Festivalsommer forude!

Sommeren er over os, og heldigvis er der masser af god musik at se frem til. SNYK giver her en forsmag på, hvad der er i vente i og efter sommerferien.

Af Mie Petri Lind

Sommeren har for længst gjort sit indtog på vejr-fronten, og med sommeren følger masser af festivaler. De næste måneder er der rig mulighed for at få stimuleret øregangen, hvad enten du befinder dig på Fanø eller Fyn, i Næstved eller Aalborg.

Ny musik i Middelfart og Frederiksværk
I juli måned giver både Hindsgavl festival og Frederiksværk Musikfestival rig mulighed for at høre ny musik.

På Hindsgavl Slot i Middelfart er der festival fra 6. – 17. juli, og fire af aftenerne slutter af med overskriften ”Komponistens hjørne”. Her kan man møde en række forskellige, unge komponister; Simon Løffler, Jexper Holmen og Frode Andersen, Christian Winther Christensen samt Lasse Schwanenflügel Piasecki.

I Frederiksværk er der i hele juli musikfestival, og her kan man bl.a. opleve Ensemble Nordlys med Astor Piazzolla, Øystein Sonstad og en uropførelse af Pernille Sejlund på programmet den 5. juli. Ugen efter, den 12. juli, opføres under overskriften ’Årstiderne’ et program med bl.a. Rasmus Zwicki, Fredrik Österling, Sunleif Rasmussen og Martin Rane Bauck – alle danske førsteopførelser.

Følg med i Seismografs koncertkalender, hvor alle koncerterne med ny musik på programmet vil blive anført.

Herudover byder juli selvfølgelig også på Roskilde Festival og Copenhagen Jazz Festival – følg med på SNYKradio, hvor der er opvarmning på vej til dem begge. 

Folk-tradition og nyskabelse på Fanø
Mikrofestivalen Fanø Free Folk Festival har nu igennem 5 år sat fokus på mødet mellem alternative eksperimenter og folkemusik i landsbyen Sønderho på Fanø. Når festivalen 25-27. juli holder fem-års jubilæum skal det selvfølgelig også ske med manér, og årets program er spækket med bud på, hvordan folk-tradition og nyskabelse kan mødes.

På programmet er bl.a. norske Svarte Greiner med sit mørke og dronede univers for cello, guitar og elektronik, og engelske Jo Quail, der befinder sig et unikt sted mellem neo-folk og klassisk musik, hvor hun optræder med sin specielle elektriske cello, der loopes live, og lader det gode håndvæk møde den poetiske nerve og det sarte kammerspil.

Spændende bliver også det nye samarbejde mellem engelske Daniel Merrill, som også gæstede Fanø sidste år og egyptiske Ayman Asfour. Rasmus Steffensen, som står bag festivalen fortæller:

“ Vi har bevaret en god kontakt til Merrill, som for nylig begyndte at spille sammen med den store ægyptiske violinist Ayman Asfour, og vi er meget stolte over at kunne præsentere dette nye duo-samarbejde på festivalen. Det er også noget af det, festivalen kan: At skabe rum til nye eksperimenter, og vi oplever generelt, at musikerne påskønner den mulighed og har lyst til at give deres bedste.”

Fanø Free Folk Festival #5 byder samlet set på godt 20 navne i år, bl.a. også et møde mellem folk og ambient elektronik fra østrigske Bird People, free form guitarpoesi fra italienske Laboule og den danske trio Family Underground, der har opbygget et internationalt ry med deres blanding af psykedelisk folk, sære improvisationer, rockede freakouts og dybe droner.
Læs mere om festivalen her.

August med strøm
Hopper vi frem til august, er der også masser af musik at glæde sig til. Strøm festivalen løber af stablen d. 11.-17. august med en kæmpe fejring af den elektroniske musik. Bl.a. Bjørn Svin, Karsten Pflum og Derrick May er på programmet, som løbende opdateres på STRØMs hjemmeside.
Strøm er opdelt i tre hovedkategorier:
1) workshops, master classes og artist talks 2) koncerter, raves og arrangementer 3) Udendørs-koncerter i Enghaveparken.

Sensommerfestival
Sensommeren markeres også med en helt ny festival, nemlig Late Summer Festival Copenhagen, som afholdes d. 16.-24. august i Hofteatret i København. Festivalen blander klassisk og ny musik med lyrik, jazz og syngende poesi. Den er initieret og arrangeret af bratschist Anette Slaatto, som fortæller:
”Det særlige ved denne festival er, at klassisk musik og lyrik bliver sat i en ny kontekst. Det er festivalens koncept, at det tværkunstneriske møde mellem lande, kunstnere, stilarter og tidsaldre i historiske rammer vil give publikum en unik æstetisk oplevelse på højt kunstnerisk niveau”


På scenen står bl.a. pianisterne Christina Bjørkøe og Marianna Shirinyan, violinisten Suyoen Kim, sopran Gitta-Maria Sjøberg og jazzmusikeren Jacob Anderskov. Programmet spænder vidt og byder bl.a. på uropførelsen af Per Nørgårds op 1 for fløjte, violin, bratsch, cello og klaver den 16. august, værker af Axel Borup Jørgensen den 17. august samt uropførelsen af Bo Andersens festivalvignetter, skrevet til ”Late Summer Festival Copenhagen” den 24. august. Det fulde program kan ses på festivalens hjemmeside

Italiensk vindue på Suså Festival
Sommeren rundes – set i kalender-perspektiv i hvert fald – af med Suså Festival, som afholdes de tre sidste dage i august. Den 29.-31. august fyldes Grønnegades Kaserne i Næstved med ny musik og et Vindue mod Italien, hvorfra ensemblerne Ex Novo og Ludus Gravi præsenteres. Suså Festival lader i år 34 nutidige komponister tegne et billede af musikken - i Italien gennem ti værker, i Danmark gennem 12 værker og der ud over værker af komponister fra Island, Norge, Finland, Litauen, Rusland, Tyskland, Polen, Grækenland, Taiwan og Mexico. Programmet er offentliggjort og kan ses på festivalens hjemmeside.

En af de helt særlige koncerter på festivalen har overskriften ” Unge Spiller Nyt”. På festivalens sidste dag lader Suså festival morgendagens musikere, talenterne fra de musikalske grundkurser, prøve kræfter med værker, der er skrevet specielt til dem. I år leverer komponisterne Li-Ying Wu, Hugi Gudmundsson, Jexper Holmen, Christos Farmakis og Anders Brødsgaard nyskreven musik til elever fra MGK-uddannelserne i henholdsvis Odense, Køge, Helsingør, Slagelse og Nykøbing Falster. De uropføres ved koncerten, hvor der efterfølgende er live-interview på scenen med de fem komponister, under kyndig ledelse af Trine Boje Mortensen.

September i Odense, Aarhus og Aalborg
Kaster vi til sidst et blik helt frem mod september, er der også der masser at se frem til.

I Odense afholdes PHONO festivalen d. 10.-14. september, hvor man kan opleve international, elektronisk musik i Odense havneområde. Programmet er altid sammensat ud fra tanken om, at det eksperimenterende, det udfordrende og det festlige på ingen måde er modstridende kvaliteter.
Festivalen udvider i år med to ekstra spilledage og hele fem nye venues, og dermed bliver PHONO14 den suverænt største hidtil. Følg med på hjemmesiden

I samme weekend er der også rig mulighed for at få lyd i øregangene i smilets by. Århus Lydfestival 2014 løber af stablen d. 11.-13. september på Institut for X på Godsbanen. Programmet er endnu ikke offentliggjort, så følg med på hjemmeside og facebook.

September sluttes af med den årligt tilbagevendende OpenDays festival i Aalborg som i 2014 afholdes d. 19.-21. september. Her er programmet allerede offentliggjort, og der er masser af ny musik at se frem til. Festivalen sætter fokus på ny kompositionsmusik og lydkunst, som den høres og skrives af tidens komponister og lydkunstnere, og udspiller sig på forskellige spillesteder omkring i byen.
Det fulde program kan ses her, og et lille udpluk derfra lyder på uropførelser af John Frandsen og Erik Kure fredag d. 19. september på Gabels Torv, fire koncerter med lydkunst/lydkunstnere i Musikkens Hus fredag d. 19. september, tre solokoncerter i Utzon Center med værker af bl.a. Ivan Olsen, Marius Ungureanu og Erik Sandberg søndag d. 21. september og meget mere.

 

God fornøjelse på alle festivalerne!

 

DATOER OG STEDER:
HVAD
: Hindsgavl Festival
HVORNÅR
: 6.-17. juli 2014
HVOR
: Hindsgavl Slot, 5500 Middelfart
PRIS
: Festivalophold pr. dag: 1.095 kr./unge u. 35 år: 650 kr. // Dagsbillet inkl. middag: 605/665 kr. // Koncert: 300 kr.

HVAD: Frederiksværk Musikfestival
HVORNÅR
: 3.-31. juli 2014
HVOR
: Gjethuset, 3300 Frederiksværk
PRIS
: Koncertbilletter: 110-240 kr. // Partoutkort: 1580 kr.

HVAD: Fanø Free Folk Festival
HVORNÅR
: 25.-27. juli 2014
HVOR
: Sønderho Forsamlingshus, Fanø
PRIS
: 400 kr.

HVAD: STRØM
HVORNÅR
: 11.-17. august
HVOR
: København
PRIS
:

HVAD: Late Summer Festival Copenhagen
HVORNÅR
: 16.-24. august
HVOR
: Hofteatret, København
PRIS
: 150 kr. pr koncert //. Partoutkort: 500 kr.  

HVAD: Suså festival
HVORNÅR
: 29.-31. august
HVOR
: Grønnegades Kaserne, Næstved
PRIS
: Partoutkort: 500 kr./stud.: 250 kr. // Dagskort: 190 kr./stud.: 95 kr. // Enkeltkoncert: 110 kr./stud.: 55 kr.

HVAD: PHONO Festival
HVORNÅR
: 10.-14. september 2014
HVOR
: Odense
PRIS
: 1-dagsbillet: 99 kr. // 3-dagsbillet: 199 kr. // 04-dags superbillet: 299 kr.

HVAD: Århus Lydfestival
HVORNÅR
: 11.-13. september 2014
HVOR
: institut for X, Godsbanen, Aarhus
PRIS
:

HVAD: OpenDays
HVORNÅR
: 19.-21. september 2014
HVOR
: Aalborg
PRIS
: Koncert: 75 kr. /stud.:  40 kr. // Partoutkort: 200 kr./ stud.: 100 kr.