Festival of Endless Gratitude '14

Festival of Endless Gratitude har i fem år præsenteret en kunst- og musikoplevelse, som ikke fås andre steder i Danmark. Festivalen præsenterer, vanen tro, en mangfoldig skare af radikale og nyskabende kunstnere. Derfor har SNYK allieret sig med festivalleder Christian Blæhr, som guider til de kunstnere, som bærer fanen for ny, eksperimenterende musik og lydkunst højt. Festivalen løber af stablen i København i dagene mellem den 6.-8. november 2014.

Af Anne Dalby

Det visuselle udtryk siger en del om festivalen med verdens måske mest sympatiske navn; Festival of Endless Gratitude. De lilla og turkise farver, som næsten bløder ind i hinanden, skaber en besynderlig følelse af velvære, og samtidig en masse indre forstyrrelser. Det er ikke nemt at skelne form fra farve, kant fra bue. Denne følelse afspejler i virkeligheden meget fint festivalens musikalske indholdsside, hvor ambitionen i fem år har været, at påvirke publikums syns- og høresanser på måder, der ikke kun giver en følelse af velbehag, men som også stikker til publikums nysgerrighed og forstyrrer etablerede forestillinger om, hvad musik er og kan, skal og bør. Eksempelvis er det ikke blot musik der står på programmet, men også en røginstallation af kunstneren Flopper, som sætter præg på det 700 kvadratmeter store venue på Enghave 80, hvor festivalen afholdes. Her bliver publikum mødt af en række installationer, her i blandt kunstneren Nanna Abells duft-kunst og den syv meter høje lysinstallation PATH af K-O-N-T-O

 

FAUST (DE)

Første gang på dansk jord! Der er ingen tvivl om, at Faust stikker særligt ud i årets FoEG-program. Her er der tale om et legendarisk kultband, som siden starten af 1970'erne har sat standarden for krautrock-miljøet og siden spredt elektrochoks ud over hele det ny musik-miljø. Faust har ikke kun præsenteret en radikal tilgang til musik, men også nye måder at blande elementer fra avantgarden, free-jazzen, psykedelisk rockmusik, elektronisk og ambient musik. Fausts indflydelse på musikhistorien er, som festivalen understreger, ubeskrivelig stor. 

"På lige fod med store navne som Can, Neu! og Kraftwerk, har Faust ikke bare været med til at definere rockmusikken i 70erne - de har inspireret bands og musikere lige siden", forklarer booker Tobias Corell. 

For to år siden optrådte FAUST-medlemmet Jean-Hervé Péron på FoEG, hvilket gav SNYKradio anledning til at alliere sig med FAUST-ekspert Mikkel Vide Pedersen, som fortalte historien om det tyske krautrockband. Lyt med herunder.

 

 

JENNY GRAF

"Jenny Graf arbejder i et felt hvor både sociologiske eksperimenter og politiske holdninger deler plads med en ukuelig nysgerrighed centreret omkring musikkens indvirkning på oplevelsen af rum, sted og narrativer, når hun går på scenen."

Eksempelvis har hun skabt det participatoriske værk, 'Threshold for Action and Sound' (2008), hvis essens er, at det vokser ud af en "middags-seance", hvor publikums menuvalg genererer noder til musikerne. 

 

EASY RIDER (DK)
Hvad er 'Easy Rider'? Første hit på undertegnedes forsøg på at fremsøge information om bandet, er et link, der leder til filmen fra 1969 - dén ’Easy Rider’ hvor man følger to famøse bikeres rejse fra Los Angeles til New Orleans og så videre derud af. Men i denne sammenhæng er det ikke film, der kigges efter! Blæhr forklarer: 

"Danske Easy Rider, med altid fantastiske og lyrisk-frenetiske Jonas Okholm i front, trækker publikum med ind i langstrakte, trance-fremkaldende forløb baseret på Toke Tietze Mortensens bastante grooves og Kristian Poulsens altid sitrende, præparerede guitarspil."

 

CRANK STURGEON (US)

"Denne herre er årets fuldstændigt uforudsigelige wildcard. Med kontaktmikrofoner, vanvittige hjemmegjorte kostymer og et atomdrevet energiniveau er der fuld smæk for skillingen indtil du ikke kan mere." 

Der er utrolig meget at sige om kunstneren Crank Sturgeon. Der bliver dog ikke sagt mere her, for det virker mere rigtigt, at lade hans videoer tale for sig selv. Udforsk Crank Sturgeons univers på hans youtube-kanal – det er besøget værd! 

 

CHARLEMAGNE PALESTINE (US)
Charlemagne Palestine
er en amerikansk komponist, performer og billedkunstner. Han er kendt for både at skrive og udføre intens, rituel musik, altid med en intention om at give et spark til vores antagelser af, hvad der er smukt og meningsfuldt i musik. Blæhr fortæller:

"Charlemagne Palestine er rundet af det samme musikalske grænseland, der opstod i 60'ernes New York og har ligesom navne som Terry Riley, Steve Reich, La Monte Young og Tony Conrad udgivet en række genre-brydende værker... Han har tidligere spillet i København, hvor han optrådte med det, han er mest kendt for i bl.a. Strumming Music, nemlig hans langstrakte, flimrende klaver-droner. På årets festival inddrager han både elektronik og egne visuals udover årgangscognac'en og de tøjdyr, han normalt deler scene med."

Se interviewet fra AV Festival '10 med den karismatiske kunstner herunder - og glæd dig til, at han rammer FoEG.

 

JOHN LEVIN

Overtoner, vintage analoge synthesizere, middelalderlig polyfoni, droner, tidlig minimalisme og fri improvisation. Bland det hele sammen, så har du John Levin.

"John er - udover at være en ekstremt sympatisk og ydmyg person - en yderst fokuseret komponist, og det skinner igennem i hans minimalistiske drone-musik, der tangerer lyd som tilstand i dens reneste form."

 

 

DJ BENETTI

"J Benetti er et noget lysere alterego for manden bag dystopiske Cut Hands og power electronics-pionererne Whitehouse. Sent lørdag aften kan man finde ud af, hvorfor det er spændende at høre netop italiensk disco-musik kurateret af en herre som William Bennett." - Blæhr.

Dertil er alt hvad man behøver at vide om DJ Benetti i følge FoEG:

- han spillede sit første job på en mafiakontrolleret pizzarestaurant i Vigevano i Norditalien tilbage i 1980.
- han er indehaver af en kæmpe samling sjældne italo-disko cd'er og vinyler, der fylder tre store værelser og en kælder i hans hus.
- han er stor i Kina, især i Shanghai og Hang Zhou, hvor han boede i 18 måneder som betalt gæst af det kommunistiske byråd.
- han optrådte til en stor Eurobeat-fest i Hviderusland i oktober sidste år, hvor nogle rekrutter fra den lokale garnison blev så opildnede, at de begyndte at skyde kanoner i loftet…

Find DJ Benetti på facebook HER

 

FESTIVAL OF ENDLESS GRATITUDE
HVOR:
Enghavevej 80-82, 2450 Copenhagen, Denmark
HVORNÅR: 6.-8. november 2014
KØB billet HER
Følg FoEG på facebook eller på foeg.dk