FACES - Premierekoncert

Det helt nye ensemble FACES holder sin første koncert torsdag den 25. februar. På programmet er værker af Simon Steen-Andersen, Alberto Bernal, Niels Rønsholdt, Elena Rykova – og chokoplevelser!

Af Mie Petri Lind

FACES er en gruppe musikere, som er interesserede i nye måder at forstå musik på og samtidig søger efter usædvanlige oplevelser. I næste uge holder de premierekoncert sammen med den catalanske saxofonist Marc Vilanova.

Kropslighed og chok

FACES er skabt af studerende fra Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus, som en konsekvens af nye tendenser i den udøvende kunst. De medvirkende er alle interesserede i en udvidet forståelse af musikalsk fortolkning og af scenens betydning i vores tid. FACES Ensemble er en gruppe musikere, der lægger vægt på at udforske de nye tendenser, der netop nu præger kunstmusikken. Ensemblet ønsker at undersøge hvordan at musik og teatralske elementer kan bidrage til hinandens potentiale.

Musikerne i ensemblet ønsker at give en anderledes oplevelse til publikum end den normale klassiske koncert. Filosofien er at give en chokoplevelse til publikum. Chokoplevelsen opstår fra musikernes kropssprog, gennem interaktion med virtuelle komponenter (video og elektronik) og fra en dyb bevidsthed om betydningen af det arkitektoniske rum.

Det handler om kropslighed,” udtaler kunstnerisk leder af FACES Ensemble, spanske Óscar Escudero. Han studerer komposition på Det Jyske Musikkonservatorium og bruger selv ofte visuelle elementer i sin musik. ”I dag lever vi i et samfund fuldstændigt sammenflettet af digitale medier. Jeg tror, at voresindividuelle indentitet tager skade af det, så vi har som mennesker brug for – mere end nogensinde– live-eventen, musikken og teateret til at fortælle os om os selv.”

 Nogle af værkerne ved FACES første koncert leger også med disse tanker. F.eks. består Niels Rønsholdts Drink me make me real af to musikere, der spiller mod en indspilning af dem selv, mens Amid af Simon Steen-Andersen er et værk fyldt med effekter og ’tricky’ øjeblikke. På programmet er endvidere 101% mind uploading af Elena Rykova og Alberto Bernals Elogio de lo ausente (Praise of the absent) for én-oktavs-legetøjsklaver og optaget klaver gennem vibrationshøjttaler.

Hør Alberto Bernal fortælle om sit værk op til den danske premiere:

Improvisationer og arkitektur

Ved koncerten optræder FACES sammen med den catalanske saxofonist Marc Vilanova, som bl.a. er kendt for sine improvisationer. Sammen med FACES’ egen saxofonist Anja Nedremo, improviserer han i dialog med Musikhusets arkitektur.

FACES går i luften den 25. februar, men det unge ensemble tænker allerede fremad! Premierekoncerten følges op af opførelser på festivalerne PULSAR og RAMA i henholdsvis København (16. marts) og Aarhus (2. april). På de to festivaler vil der være uropførelser af værker komponeret af komponiststuderende på Det Jyske Musikkonservatorium. Også i 2017, hvor Aarhus er Europæisk Kulturhovedstad, vil FACES Ensemble bidrage med nye projekter og agere som den unge stærke kilde, der bringer nøglerne til at forstå verden omkring os! 

FACES Ensemble - Premierekoncert
Torsdag d. 25. Februar kl. 19:30
Kammermusiksalen, Musikhuset Aarhus
Gratis adgang