Escho og Mayhem får deres egen scene på Roskilde Festival 2016

Det kunstneriske pladekollektiv Escho og det alternative spillested Mayhem præsenterer en overlegen række af eksperimenterende musikere og kunstnere på Roskilde Festival og viser dermed deres kontinuerlige betydning for den danske, eksperimenterende undergrund.

Af Camille Roth

En stor portion af den nuværende danske eksperimenterende musik har på et eller andet tidspunkt været i kontakt med enten Escho eller Mayhem. Både pladeselskabet og det Københavnske spillested startede som små DIY-initiativer drevet af ildsjæle, der brændte for at give mere plads til nye eksperimenter indenfor koncerter og musikalske udgivelser. Med deres egen scene giver Roskilde Festival dem nu også anerkendelse for den betydning som denne type steder og initiativer har i forhold til den musikalske undergrund og hele det alternative vækstlag.

Scenen, der bare hedder Mayhem/Escho og ligger til venstre for Orange scene, bliver fra den 29. juni til den 2. juli betrådt af ikke mindre end 48 acts med tilknytning til miljøet omkring Mayhem og Escho. Line-up’et spænder over alt fra forfatter, musiker, komponist og orkesterleder T.S. Høeg, der  i over 30 år været en central skikkelse i det eksperimenterende, nordiske kunst- og jazzmiljø, til medlemmer af de etablerede musik- og kunstnerkollektiver Yoyooyoy og Eget Værelse og hurtigt frembrusende kunstnere som industrial-noise-musikeren Puce Mary. Læs selv hele listen af offentliggørelser længere nede og klik ind på Eschos soundcloud for at høre et udvalg af de mange kunstnere, de præsenterer.

Escho skaber rum for det nyskabende

Escho har eksisteret siden 2005 og blev oprindeligt startet af medlemmerne af bandet Düreforsög, Nis Bysted og Andreas Hauer-Jensen sammen med Anders Jørgen Mogensen og Nis Sigurdsson. De savnede en platform, der skulle udgive de bands, der ellers var for alternative til at blive udgivet andre steder. Og gennem de sidste 11 år har den platform vist sig at være en yderst vigtig spiller i dansk, eksperimenterende musikliv - både i forhold til at udgive de helt nystartede, alternative musikere og i forbindelse med at arrangere koncerter med både danske og udenlandske musikere, der ellers ikke ville være præsenteret i Danmark. I dag er Escho et velkendt pladeselskab hvorigennem navne som Iceage, Lower og nyest Liss er gået videre til de helt store, internationale labels. Du kan læse et længere interview med Anders Jørgen Mogensen om Eschos visioner og hvordan de arbejder her.

Det er musikken og energien der tæller

Mayhem er et nonprofit spillested på Nørrebro, som har eksisteret siden 2010 og og drives af Johs Lund, Maria Bertel, Sune T.B. Nielsen og Tobias R. Kirstein. De fire skabte Mayhem, fordi Danmark manglede en scene, hvor det var muligt at præsentere smal og ekstrem musik for meget små penge. Stedet tjener både som øvelokaler og koncertsted for eksperimenterende kunst og musikgenrer og har de sidste seks år præsenteret store, internationale stjerner inderfor især den eksperimenterende noise-scene. Stedet er dog kendetegnet ved ikke at bruge unødig energi på at gøre meget væsen af sig selv som sted eller forening – men derimod kun at præsentere de mest interessante koncerter og performances, der skal opleves live.

Den overlegne liste over optrædende kunstnere på Mayhem/Escho-scenen på Roskilde Festival er blevet offentliggjort i alfabetisk rækkefølge og lyder som følger:

Age Coin
Anden Enhed
Anders Jørgen Mogensen
Andreas Führer
Assembler
Cancer
Caribisk
Christian Stadsgaard
Caast
Croatian Amor
Dan Kjær Nielsen
Easy Rider
El Hombre Invisible
Family Underground
Frøken Jacobsen
Gooms
Grøn
Haraam
Jakob Tvilling Pless
Jaleh Negari
Jens Kæmpe
Johannes Lund
Jonas Okholm Jensen
Jonas Olesen
Kenneth Jensen
Marching Church
Maria Diekmann
Marie Eline
Mayhem Kommune Band
Naja Vucina Pedersen
Nikolas
P.O. Jørgens
Puce Mary
Rasmus Graff
Sandra Boss
Shakespeare Pigerne
Small White Man
Smerz
Smitstof
Sonja Labianca
Sune T.B. Nielsen
To|To
Tomoko Sauvage
T.R. Kirstein
T.S. Høeg
Værket
Yen Towers
Ymers Pizza

En tidsplan for programmet finder man henne ved scenen på festivalen.

Mayhem/Escho på Roskilde Festival
29. 6. – 2. 7. 2016 - Hver dag fra kl. 12 – 01.
Vest for Orange Scene, Roskilde Festival
Roskilde Dyrskueplads, Darupvej 19, Roskidle
Partoutbillet: 1.965 - Udsolgt / Venteliste // Endagsbilletter: 995 Køb her  
Læs mere her