Else Marie Pade hyldes på Cafe Oto i London

Det er ikke kun i Danmark, at elektronmusik-pionéren Else Marie Pades værker har fået en renæssance. I samarbejde med SNYK præsenterer koncertserien Kammer Klang hendes virke over to aftener på det eksperimenterende spillested Cafe Oto den 5. og 6. juni.

Af Anne Dalby 

Indtil for 15 år siden var Else Marie Pade en perifer skikkelse i nyere dansk musikhistorie. Det blev der lavet gevaldigt om på, da hendes musik lige efter årtusindestiftet blev genopdaget af yngre generationer af elektroniske komponister og musikskribenter. Siden da har anerkendelsen af hende været støt stigende, og selvom hun gik bort sidste år, 91 år gammel, er interessen for hendes værker større end nogensinde.

I samarbejde med KammerKlang præsenterer SNYK to aftener i London med fokus på Else Marie Pade. Første arrangement finder sted den 5. juni, hvor lydkunstner Jacob Kirkegaard holder et personligt oplæg om Pades liv og musik og deres nære samarbejde. Kirkegaard præsenterer helt nye scanninger af en række af Pades partiturer og viser Sofie Tønsbergs dokumentarfilm Svævninger (2012), der skildrer de to komponisters samarbejde.


Fotos fra Jacob Kirkegaards webside www.fonik.dk

Samme aften er der engelsk premiere på Pades første audio-visuelle værk En Dag på Dyrehavsbakken fra 1955. Værket rummer både eventyr og virkelighed i billeder og lyd fra en dag på Bakken - optaget over to somre. Pade inddrog reallyde, men også elektronisk frembragte sinustoner og ekkoeffekter, hvilket gjorde denne audio-visuelle tur på Bakken til det første stykke konkret og elektronisk musik komponeret af en dansk komponist. Værket blev i sin tid premieret på TV af DR og er til denne særlige anledning blevet hevet ud fra DRs arkiv-gemmer. Læs mere her.

Aftenen rundes af med paneldiskussion om Pades arbejde i en bredere kontekst. Panelet består Sanne Krogh Groth, Jo Hutton, Frances Morgan og Ain BaileySanne Krogh Groth er redaktør på det online musiktidskrift Seismograf og forsker ved Lund Universitet i Sverige. Frances Morgan har tidligere været redaktør på The Wire og er nu reachecher hos EMS i London.

Jo Hutton har i mange år arbejdet som producent for BBC og forsker lige nu i radiofonisk komposition. Ain Bailey er komponist og vil denne aften læse op fra en helt nyudgivet samling af Else Marie Pade-tekster, som i marts blev udgivet af det danske musikmagasin Passive/Aggressive. Samlingen indeholder tekster fra perioden 1958-2004 og består af førstehåndsindtryk fra den unge komponists møde med konkretmusikken samt to transskriberede fuldlængde-interviews fra 1979 og 2005. Læs mere her.

Læs mere om arrangementet den 5. juni her.

Den følgende dag, den 6. juni, præsenterer Jacob Kirkegaard et af Pades helt centrale værker, nemlig hendes Faust Suite fra 1962. Oprindeligt et radioværk komponeret som en slags underlægningsmusik til en skoleradioproduktion af Goethes klassiker, men, som eftertiden har vist, også et på alle måder selvstændigt stykke musik.

Pade er ikke det eneste danske islæt denne aften - det britiske ensemble Apartment House opfører nemlig Fluxus-komponisten Henning Christiansens Requiem of Art (NYC) - Fluxorum Organum i en ny versionering fra 2014 af cellisten Anton Lukoszevieze.

Læs mere om arrangementet den 6. juni her.

Hvad: Kammer Klang. Præsentation af Else Marie Pades liv og musik
Hvor: Cafe Oto i London
Hvornår: Den 5. og 6. juni kl. 19.30

-----------

Foto øverst: udsnit af Svævninger af Else Marie Pade og Jacob Kirkegaard, 2012.