Elektronisk pioner i Jazzhouse

Den 82-årige amerikanske pioner inden for den elektroniske musik, Morton Subotnick, gæster Jazzhouse med sit show From Silver Apples of the Moon to a Sky of Cloudless Sulphur: V. Efter koncerten varmer den danske synthesizerduo Anden Enhed ned på Lille scene.

Af Jan Høgh Stricker

Det er svært at beskrive lyden af nutidens elektroniske musik uden at drage referencer til fortidens pionerer. En af de helt store er amerikanske Morton Subotnick, der i mere end halvtreds år har eksperimenteret med elektroniske klange og maskiner, og som har sat et uomgængeligt mærke på eftertidens elektroniske musik.

Subotnick er måske mest kendt for sit værk Silver Apples of the Moon fra 1967, der var banebrydende for sin tid. Han har ydet stor indflydelse gennem sit engagement i musik- og kunstmiljøet i Californien, og han  var blandt andre medstifter af det private universitet California Institute of the Arts (kendt som CalArts) og det berømte San Francisco Tape Music Center, hvor bl.a. Pauline Oliveros og Terry Riley også slog deres folder. Sammen med Don Buchla konstruerede han den første synthesizer, The Buchla Box, og dette var starten på Subotnicks vision om at skabe en ny musik til en højteknologisk verden.

Uddrag fra Subotnicks værk Silver Apples of the Moon fra 1967.

Musikalsk Vision

Subotnicks musikalske vision om at skabe fremtidens lyd blev realiseret med en serie af værker, der starter med milepælen Silver Apples of The Moon og slutter med Sky of Cloudless Sulphur (1978). Når han gæster Jazzhouse præsenterer Subotnick sit metaværk From Silver Apples of the Moon to a Sky of Cloudless Sulphur: V. Her har Subotnick skabt et nyt hybridinstrument, der muliggør elektroniske improvisationer med samples fra alle hans tidligere værker og performances. 

Der lagt op til en unik aften, hvor elementer af nogle af Subotnicks mest banebrydende værker vil indgå i nye former og forløb, skabt på stedet af en af den elektroniske musiks største, nulevende pionerer.

Første Halvår

Efter koncerten med Morton Subotnick giver Anden Enhed koncert på Lille Scene. Anden Enhed er en ny duo, der spiller på analoge synthesizers – sekvenseret i og uden for tid med hinanden. Musikken er skabt ud fra systemiske improvisationer og koncentrerer sig om cykliske former og organiske forskydninger. Deres første plade Første Halvår udkom i slutningen af 2015 på det lille pladeselskab Oede Oe.

Artist talk på RMC

Dagen efter kan man opleve Morton Subotnick fortælle om sin musik og sit arbejde ved en artist talk på Rytmisk Musikkonservatorium. Læs mere om arrangementet her.

Morten Subotnick & Anden Enhed
Torsdag d. 21 april kl. 21:00 (dørene åbner kl. 20:00)
Entré: 150 kr inkl. gebyr

Morten Subotnick artist talk på RMC
Fredag d. 22 april kl. 16:00
Rytmisk Musikkonservatorium, Leo Mathisens Vej 1, 1437 København
Gratis entré