Eksotiske fugle kan da spille el- og basguitar!

Hvad sker der, hvis man flytter 88 eksotiske fugle ind i et kunstcenter sammen med 17 forstærkede el- og basguitarer? Du behøver ikke spekulere længe, for nu kan du se det med dine egne øjne og høre det med dine egne ører på Copenhagen Contemporary.

Af Line Wium Olesen

Den franske komponist og samtidskunstner Céleste Boursier-Mougenot er kendt verden over for sine store akustiske installationer. I løbet af vinteren udstiller han værket from hear to ear v. 21 - en yderst særpræget og stor lydinstallation med 88 levende fugle i hovedrollen; 44 han og 44 hun zebrafinker. Udstillingen åbnede fredag den 25. november og løber frem til den 5. marts 2017 i det nyåbnede kunstcenter Copenhagen Contemporary (CC) på Papirøen.

En musikalsk voliere

Boursier-Mougenots store akustiske installationer tager ofte udgangspunkt i naturens kræfter og hverdagslivets rytmer – to aspekter, som også gør sig gældende i from hear to ear v. 21. En af kunstcentrets rå 600 m2 store haller er blevet omdannet til en gigantisk voliere, hvor 88 levende zebrafinker er flyttet ind for nogle uger siden. Zebrafinken er en ekostisk fugl, som stammer fra Australien, hvilket der naturligvis er blevet taget hensyn til i indretningen af fuglenes nye midlertidige hjem. Her skal de bo i et landskab af sand og ørkenplanter, i klaser af reder som de sociale dyr, de er, og med sol op- og nedgange. Den største forskel fra deres naturlige habitat er de 17 el- og basguitarer, som den franske kunstner har opsat horisontalt på stativer rundt i volieren. Disse står frit blotlagte, så fuglene kan skabe det musikalske rum, der udgør kunstværket.

På CC inviteres du til at gå gennem den levende installation og opleve fuglene flyve rundt og sætte sig på instrumenternes strenge, som var det kabler mellem hustage eller grene i en skov.

En rockkoncert uden ende

De 88 let klukkende og syngende zebrafinker udgør sammen med de minutiøst stemte strengeinstrumenter et kæmpeensemble, der skaber musik med tilfældigheden som omdrejningspunkt. Til trods for at samtlige el- og basguitarer er stemt og forstærkerne indstillet med nøje præcision, vil fuglenes flakkende bevægelser altid påberåbe tilfældigheden som den skabende kraft i tilblivelsen af musikken. En musik, der i øvrigt er i evig transformation. Det ene øjeblik er et finkepar i færd med at bygge rede mellem bassens tykke strenge, det andet øjeblik parrer de sig på gribebrættet eller lander og letter med spidse fuglefødder eller det røde næb forrest, så strengene slås an, som var det med et skarpt plekter. Alle bevægelser lyder forskelligt. 

Fuglenes aktivitet frembringer en eksperimenterende, ambient musik, der intensiveres og forandres afhængigt af dynamikken mellem udstillingens gæster og finkerne selv. På denne måde bliver du som gæst også til en del af ensemblet, og dine bevægelser rundt i volieren bliver en vigtig del af værket. Copenhagen Contemporary beskriver selv installationen som en permanent opvarmning til en rockkoncert, hvor der ikke er nogen begyndelse eller ende, og hvor al tid er ophævet.

Med tilfældigheden som princip

Céleste Boursier-Mougenot er født 1961 i Nice, Frankrig. Han bor og arbejder nu i den franske by Sète. Oprindeligt er Boursier-Mougenot uddannet komponist ved konservatoriet i Nice, men har i mange år arbejdet med fusionen af musik og det visuelle i store akustiske installationer, hvor alle sanser aktiveres og udfordres. Han arbejder, bl.a. med inspiration fra John Cage, med de lyde, der omgiver os i hverdagen. Med tilfældigheden som et princip og en skabende kraft laver Boursier- Mougenot netop værker på baggrund af hverdagslige genstande og fænomener. 


Celeste Boursier-Mougenot. Foto: Florian Kleinefenn, 2015.

På Copenhagen Contemporary kan du opleve et af Boursier-Mougenots absolutte hovedværker, som er tidligere er udstillet på kunstinstitutioner over hele verden – hver gang tilpasset det specifikke sted. I de senere år har han haft soloudstillinger på bl.a. Musée des BeauxArts de Montréal, Palais de Tokyo i Paris, National Gallery of Victoria i Melbourne, Museum of Contemporary Art Massachusetts, Hangar Bicocca i Milano, Barbican Art Gallery i London, Pinacothèque, Sao Paulo og repræsenterede desuden Frankrig ved Venedig Biennalen i 2015.

Céleste Boursier-Mougenot:  from hear to ear v. 21
25. november 2016 – 5. marts 2017
Copenhagen Contemporary, Papirøen
Billetpris: 0 - 17 år: Gratis / 18 - 25 år : 50 kr. / Over 26 år: 75 kr.  

Foto øverst i artiklen: from here to ear © Céleste Boursier-Mougenot, 2007.