DIEM ElekTro åbner op for efterårets elektroniske koncerter

Det Jyske Musikkonservatoriums afdeling for elektronisk musik, DIEM, åbner atter op for en række gratiskoncerter dette efterår. SNYK guider dig til sæsonens program, som skydes i gang den 1. september 2016.

Af Ditte Marie Berg

DIEM ElekTro har efterhånden haft mange spændende navne på scenen gennem deres tidligere koncertrækker, og dette efterår bliver ingen undtagelse. Med fokus på den elektroniske musiks mange forskellige genrer og former har DIEM markeret sig som et af de førende huse inden for udbredelsen, opførelsen og kompositionen af elektronisk musik. Dette efterår kan du opleve gæstenavne som Carl Stone og Hanna Hartmann, en særopførelse af værker af Else Marie Pade samt ny musik af de studerende selv.

En af USA's pionerer inden for elektronisk musik gæster DIEM ElekTro

Tirsdag den 13. september får DIEM ElekTro besøg af den amerikanske komponist Carl Stone. Han er en af de helt store skikkelser inden for live computermusik og er både blevet kaldt for en af de bedste nulevende komponister i USA såvel som ’The King of Sample’ af den amerikanske avis The Village Voice. Han er født i Los Angeles og studerede komposition på The California Institute of the Arts ved Morton Subotnik og James Tenney. Han har komponeret elektro-akustisk musik siden 1976 og har brugt computer i sine live-optrædener siden 1986.
Carl Stone har et forholdsvis stort antal kompositioner bag sig, og hans musik er ofte sammensat af lydbidder bestående af akustisk musik, sang, tale eller anden lyd, som langsomt manipuleres og sammenvæves. Inden han for alvor valgte computeren som sit hovedinstrument, skabte han ligeledes elektroniske collageværker ved hjælp af forskelligt elektronisk udstyr og pladespillere. Disse kompositioner indebar mix af så forskellige genrer som europæisk renæssancemusik, japansk folkemusik, 60’ernes Motown m.fl. med linjer til parallelle metoder i datidens tidlige rap og hiphop.

I dag arbejder Carl Stone delvist i Los Angeles og Japan, og udover at komponere og turnere er han ansat ved Chukyo University i Japan.
Lyt til Carl Stone her:

Oplev Else Marie Pades værker i det helt store lydformat

Torsdag den 29. september hyldes den danske komponist Else Marie Pade på DIEM ElekTro. Pade, forud for sin tid, var en afgørende skikkelse for udviklingen af elektronisk musik og skabte allerede i 50’erne og 60’erne banebrydende lydkunst, som skabte grundlaget for en lang og betydningsfuld karriere. Ude i verdenen høstede hun anerkendelse, men blev herhjemme overset og glemt i næsten to generationer, før hun endelig dukkede op igen og blev kendt som ’Danmarks elektroniske bedstemor’.
Den manglende anerkendelse er altså sidenhen blevet opvejet af en nyfunden interesse og anerkendelse af Pades værker, og aftenens koncert er ligeledes en hyldest til komponisten, som døde i januar i år. Ved aftenens koncert bliver hendes værker fra 1958-1965 afspillet i det store lydformat. Programmet præsenteres af komponist og producer Thomas Knak (aka. Opiate), som udover at præsentere værkerne vil fortælle om sine personlige oplevelser med komponisten og mennesket Else Marie Pade

Svenske Hanna Hartman udfordrer forståelsesrammen for lyd

Svenske Hanna Hartman arbejder med det, hun betegner som ‘autentiske lyde’, og har skabt et helt særegent musikalsk sprog gennem dette metodiske format. Torsdag den 8. december har du muligheden for at opleve dette særlige lydunivers til DIEM ElekTro. Lydene er optaget over hele verden, og bliver brugt til at skabe hendes særlige kompositioner. Tanken er, at lydene tages ud af deres oprindelige kontekst og i stedet bliver præsenteret i en mere isoleret og ren form, og at dette baner vejen for nye indtryk og fortolkninger. Hanna Hartman stræber efter at fremhæve eventuelle skjulte udvekslinger mellem forskelligartede auditive indtryk og skaber således helt nye konstellationer og kontekster for lyd, som er ganske ekstraordinære.
Se én af hendes live-optrædener her:


Få friske toner i ørene med nye værker fra DIEM's studerende

DIEM baner ligeledes vejen for at opleve helt nye projekter skabt af de studerende selv. Hele efteråret og mellem datoerne for gæsteoptrædenerne vil der være koncerter med de studerende samt et par Field Recording-Workshopkoncerter. Programmet er endnu ikke fastlagt, men der er ingen tvivl om, at der vil være rig mulighed for at udvide sin lytteoplevelse og lade ørene blive introduceret for noget helt nyt. Koncerterne foregår henholdsvis 1. september, 5.,12., 26. og 27. oktober samt 16. og 24. november og opføres udover i Musikhuset Aarhus også på RADAR og Institut for (X). Se en oversigt her.

DIEM ElekTro / Carl Stone (USA)
Tirsdag d. 13. september kl. 20
Musikhuset Aarhus, Kammermusiksalen

DIEM ElekTro / Else Marie Pade, 1924-2016
Torsdag d. 29. september kl. 20
Musikhuset Aarhus, Rytmisk Sal

DIEM ElekTro / Hanna Hartman (S)
Torsdag d. 8. december kl. 20
Musikhuset Aarhus, Rytmisk Sal

Gratis entré
Læs mere