Deltag i debatten om den elektroniske musik

I løbet af efteråret 2016 har projekt 'Undersøgelser af Elektronisk Musik i Danmark' spurgt en lang række aktører i det elektroniske musikmiljø, hvordan det står til med den elektroniske musik i Danmark. Nu inviterer projektet til to debatsessions om resultaterne.

Af Ditte Marie Berg

I løbet af september og oktober er en stor spørgeskemaundersøgelse blandt aktører i det elektroniske musikmiljø blevet sat i værk på initiativ fra Foreningen Strøm og Fonden Roskilde Festival. Dette følges nu op af to debatsessions, hvor resultaterne bliver præsenteret og debatteret: Første gang i Aarhus 28. november og herefter i København 12. december. Alle, der er aktive inden for det elektroniske musikmiljø i Danmark, kan deltage, og arrangementerne er gratis.

Vær med til at forbedre musikkens vilkår

Resultaterne af den store spørgeskemaundersøgelse om elektronisk musik i Danmark vil være omdrejningspunktet for de to debatarrangementer i København og Århus, men der vil også være mulighed for at deltage i den samlede debat med udgangspunkt i egen rolle. Hvad enten man er musiker, producer, dj, arrangør, udgiver eller lignende, er man velkommen til at bidrage med input. Nogle af debattens overordnede spørgsmål til aktørerne vil i denne forbindelse være: Hvad er vi gode til? Hvor har vi det svært? Hvad mangler scenen? 

Undersøgelsen sigter mod at forbedre betingelserne for elektroniske musikere, promotere, dj’s og andre aktører inden for genren. Det er første gang en undersøgelse udelukkende med fokus på den elektroniske musik finder sted. Spørgeskemaundersøgelsen er første del af en trefaset undersøgelse af elektronisk musik i Danmark.

Elektronisk musik i rivende udvikling

Dansk elektronisk musik er i øjeblikket i rivende udvikling, hvilket har affødt ekstra opmærksomhed på den elektroniske scene, som besidder en stor talentmasse af upcoming og etablerede artister. Dertil findes adskillige uafhængige pladeselskaber, arrangører, mediefolk og aktører, som støtter og bidrager til det elektroniske musikmiljø herhjemme. Dansk elektronisk musik er ligeledes begyndt at markere sig som en eksportvare med navne som Kölsch (Rune RK), Snavs, Trentemøller, Noir, Mike Hawkins m. fl., mens en række klubber, spillesteder og promotergrupper over hele landet hjælper til at tiltrække opmærksomhed og store navne fra udlandet. Derfor er der opstået et behov for videndeling og rådgivning inden for genren, særligt fordi den tilhørende do-it-yourself-mentalitet adskiller sig fra mainstream-musikkens forretningsmodeller, hvilket gør det svært at oprette samarbejder med musiklivets andre større aktører. Undersøgelsen skal indsamle grundlæggende viden om miljøets nuværende situation, og de udfordringer, aktørerne står over for.


Foto fra Strøm School ved eventet 'Creating Cultural and Social Movements'. Foto: Jonathan Damslund. 

Initiativtagerne til undersøgelsen er Foreningen Strøm og Fonden Roskilde Festival. Foreningen Strøm står blandet andet bag Strøm Festival og Strøm School. Strøm er netop blevet tildelt et flerårigt legat af Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik, som skal hjælpe til at støtte og udbrede kendskabet til dansk elektronisk musik i ind- og udland. Du kan læse mere om legatuddelingen her.
Fonden Roskilde Festival støtter aktiviteter, der fremmer musiklivet, og fonden ønsker blandt andet at støtte den elektroniske musikgenre. Støtten bredes ud over hele året i form af forskellige aktiviteter, og fonden er derfor også interesseret i at blive klogere på miljøets virkemåder. Således håber begge parter på at kunne støtte og synliggøre den elektroniske musikgenre bedst muligt.

Du kan læse undersøgelsens delrapport for fase 1 her.
De to debatsessions i Aarhus og København er arrangeret af Strøm og Roskilde Festival i samarbejde med Promus.

Debatsession: Danmarks elektroniske musikmiljø

Mandag d. 28. november kl. 17-19
Promus, Vester Allé 15
Aarhus

Mandag d. 12. december kl. 17-19
Lydens Hus, Gl. Kongevej
København 

Gratis entré 
Tilmelding er ikke nødvendigt
Læs mere