Dansk slutspurt på Ultima

Den internationale Ny musik festival Ultima har i over en uge præsenteret nye musikalske ideer i Oslo. Med et bredt program under temaet ’Nationen’ udfordres samtidsmusikkens søgen efter en universal klang på dette års festival. De sidste dage af festivalen tager danske komponister en slutspurt indenom, med et program der blandt andet byder på to uropførelser, skrammelæstetik, maskiner i mørke og en let sludder om spiselige pladespillere.

Af Sandra S. Borch

Skandinavien møder latin-Amerika i ny opera

Stemmen er et symbol på frigørelse og selvudfoldelse, men en stemme kan også være tavs, eller blive tvunget til at tie. I Simon Steen-Andersens nye kammeropera ’Buenos Aires’ handler det indirekte om kommunikation og luft – som titlen påpeger. Argentina var i årene 1976-1983 pålagt censur under det argentinske diktatur med udgangspunkt  i denne tilstand og samtaler med den argentinske musikforsker Esteban Buch om relationen mellem musik og politik har Simon Steen-Andersen skrevet operaen. Til udarbejdelse af værket har Simon Steen-Andersen samarbejdet med sangerne fra Neue Vokalsolisten Stuttgart og musikerne fra asamisimasa.

I november kommer operaen til Danmark, når Wundergrund i et samarbejdet med Det Kongelige Bibliotekt og AUT præsenterer den i Diamanten i København den 15. november og på Granhøj Dans i Aarhus den 18. november.

HVAD: Buenos Aires af Simon Steen-Andersen og Neue Vocalsolisten/asamisimasa
HVOR: Den Norske Opera og ballet
HVORNÅR: Torsdag d.18.09, kl.19:30, fredag d.19.09, kl. 10:00, 19:30

Derudover er Simon Steen-Andersen også på programmet med sit værk ’Ouverture’ som udfordrer det traditionelle kinesiske instrument guzheng sammen med samples og Oslo Philhamanic. Værket modtog i 2009 førstepræmien ved Shanghai Spring Internationel Music Festival .

HVAD: Oslo-Filharmonien præsenterer Simon Steen-Andersen
HVOR: Oslo Konserhus
HVORNÅR: Fredag d.19.09, kl.19:00

Lyden af konversation

Navnet Pecha Kucha stammer fra den japanske term for lyden af konversation eller småsnak, men Pecha Kucha er også et præsentationsformat hvor projekter og ideer kan vises på en nem og uformel måde. Formatet har siden 2003 spredt sig viralt verden over og er nu kommet til Ulitma, Oslo hvor otte projekter præsenteres for publikum.

Deriblandt snakker Lars og Nikolaj Kynde om hvordan lyd påvirker oplevelsen af mad og smag påvirker oplevelsen af musik med afsæt i deres nye projekt ’Tasteful Turntable’.

Pecha Kucha vil blive efterfulgt af et musikalsk indslag af den danske komponist Simon Løffler der præsenterer sit værk ’C’ – et stykke der søger at gøre kroppen til det musikalske medie.

HVAD: PechaKucha med Simon Løfler, Lars og Nikolaj Kynde
HVOR: Vulkan Arena, Oslo
HVORNÅR: Torsdag d.18.09, kl. 21:00

Manipuleret maskiner i mørke

Kaj Duncan Davids nye værk opføres af Aksiom Ensemblet. Kaj Duncan Davids stykke er et audiovisuelt værk, hvori det visuelle består i komplet mørke undtaget lys fra de manipuleret computere, hvorfor musikken spiller.  Derudover er der værker af Øyvind Mæland, Lisa Streich og Johan Svensson.

Vision&Sound af Kaj Duncan David

HVAD: Kaj Duncan David
HVOR: Kulturkirken Jakob
HVORNÅR: Fredag d.19.09, kl.17:00

Bent Sørensen
 og DR UnderholdningsOrkestret

DR Underholdnings Orkester gæster Ultima, hvor de skal opføre tre værker. Dels skal orkestreret opføre Bent Sørensens nye klaverkoncert ’Mignon’, som kunne opleves ved årets KLANG festival i København. Derudover vil orkestret også opfører et værk af Eivind Buenes ’Blå Bjerge’, som er særligt skrevet til aftenen samt Karin Rehn Qvist’ værk ’Breaking the Ice’. 

HVAD: DR Underholdningsorkester præsenterer Bent Sørensen
HVORNÅR: Lørdag d.20.09, kl. 14:00
HVOR: Universitetets aula

Ultimas mållinje 

Med sin kærlighed til musikalske klirre æstetik og metallisk klang blandet med 80’er synth, præsenterer Jeppe Just sin instrumentpark på en scene gjort af hjemmebygget konstruktioner. Jeppe Just Instituttets repertoire spænder fra fine finurligheder til voldsamme sammenbrud. Jeppe Just Instituttet skal bringe festivalen over mållinjen med australske Ben Frost, der kunne opleves ved sommerens Click festival i Helsingør, der med sin kombination af post-klassisk og elektronisk musik producerer et melodiske lydunivers, ved Ultima optræder han med sit seneste album A U R O R A.

HVAD: Ultima finale
 med Ben Frost A U R O R A live /
Karin Krog og John Surman / TCF / Jeppe Just Instituttet

HVOR: Vulkan arena
HVORNÅR: Lørdag d.20.09, kl.22:00