Dansk radiohistorie

Kristian Leth og Ralf Christensen skrev dansk radiohistorie da de i sidste uge fik indsamlet de nødvendige 110.00 kr. til en ny sæson af det legendariske radioprogram Album. Gennem en kampagne på den amerikanske crowdfunding-portal Kickstarter har mere end 350 privatpersoner doneret penge til projektet og muliggjort noget unikt i dansk mediehistorie - et crowdfundet public service-program.

Af Sandra S. Borch

Rasmus Stolberg fra den digitale radiostation The Lake (og bandet Efterklang, som er medstiftere af The Lake) udtaler: "Ralf Christensen og Kristian Leth har skrevet dansk radiohistorie med deres succesrige Kickstarterkampagne for Album. The Lake radio er pavestolte over at lægge platform til en crowdfundet sæson af deres program.”

'Album’ er programmet, hvor Ralf Christensen og Kristian Leth gennemgår verdens bedste plader med kommentarer, stop og indfald. Efter at de to havde lavet 30 programmer for P6Beat, gik samarbejdet med DR i stå for nogle år siden. ‘Album’ så ud til at henligge i afdelingen for lukkede DR-programmer. Uden for rækkevidde og uden mulighed for genopstandelse.

Men nu kan lyttere se frem til 10 nye programmer. I samarbejde med The Lake er Album i forproduktion igen, med planer om at udkomme i løbet af foråret. Og da den Kickstarter-kampagne, der blev åbnet for en lille måned siden i går gik over de magiske 100% - og derved udløste de 110.000,-, som budgettet var sat til - forvandlede projektet sig fra en drøm til en realitet.

“Vi er målløse,” fortæller Ralf Christensen. “Det gik op for mig i går, da vi nærmede os de sidste kroner, at jeg faktisk ikke rigtig havde turdet tro på det undervejs. Det virkede simpelthen for vildt.”

Også Kristian Leth er overrasket: “Min største frygt var at dette ikke kunne lade sig gøre i Danmark. Vi er vant til licens og en god public service. Men det at så mange privatpersoner vil donere så mange penge, for at vi skal lave gode programmer, det er overvældende. Simpelthen.”

Katrine Yde Hornstrup fra Dagbladet Information fortæller: "Det her er ikke bare: 1: Genopstandelsen af noget af det sejeste, mest fordybede musikformidling, jeg har hørt på dansk (hvad fuck har I gang i at tabe dem på gulvet, P6 Beat?). Det er også 2: EN DANSK SUCCES MED AT FUNDRAISE EN UAFHÆNGIG PODCAST! Med andre ord: Det her er forhåbentligt starten på en dansk podcastrevolution, der viser, at vi kan skabe og lytte til lige hvad vi vil, hvis blot vi smider penge og entusiasme efter alle dygtige radiofolk derude.”

Album Live!

Udover de 10 programmer, ser det også ud til, at Album får et nyt liv som live-event. Der er indgået aftale med Bremen Teater og flere events er måske på vej. Mere om det senere. Arrangementet på Bremen er gratis for gæsterne.

The Lake er en non-profit netbaseret radioplatform for inspirerende og eksperimenterende musik, lyd- og radiokunst fra hele verden og alle tider. The Lake kører 24 timer i døgnet og er skabt og kurateret af Efterklang, radiojournalisten Jan Høgh Stricker og kunstneren Kasper Vang. 

LYT videre til lyden i søen HER.