Dansk lyd med international genklang

Næppe har bølgen lagt sig efter Danmarks indtog i Huddersfield på Englands førende ny musik-festival, før der igen tikker internationale nyheder ind om dansk lyds succes. En række nomineringer til den amerikanske GRAMMY, en British Composer Award og en dramatisk britisk førsteopførelse er besat med danske navne.

Massiv markedsføring af den særlige danske lyd i kraftig medvind

Danmark og danske komponister var i fokus på Europas måske mest toneangivende festival for ny musik, Huddersfield Contemporary Music Festival i november i år. Den storstilede markedsføring af den særlige danske lyd får kraftig medvind.

LÆS OGSÅ: Huddersfield Interviews & Reviews

Ugen efter Huddersfield-festivalen vandt komponisten Bent Sørensen den prestigefyldte engelske British Composer Awards 2011 for bedste udenlandske værk, og ugen efter igen blev hele tre cd’er med dansk musik og musikere nomineret til American Grammy Awards 2012 – to af disse med ny dansk musik.

LÆS OGSÅ: Bent Sørensens La Mattina vinder i British Composer Awards

LÆS OGSÅ: Ruders GRAMMY-nomineret for blændende og vanvittig klaverkoncert

LÆS OGSÅ: Paul Hillier med Ars Nova til GRAMMY-fest

Endelig satte Poul Ruders trumf på med britisk førsteopførelse af sin fjerde symfoni ”An Organ Symphony” 7. december i Birmingham, og det skete med ægte Rudersk drama.

LÆS OGSÅ: Ruders’ Orgelsymfoni fik dansk gæstedirigent

De seneste dage har dansk indiemusik spillet hovedrollen i Köln, hvor tre bands blev lanceret ved et Spot On Denmark-arrangement. Man må sige, at udlandet for alvor har fået ørerne op for dansk musik, og vi kunne nævne mange flere nyheder. Så det gør vi.

Vi giver her en oversigt over de seneste måneders internationale fokus på ny dansk musik.

Ruders’ Orgelsymfoni fik dansk gæstedirigent
I Birmingham fik Poul Ruders’ fjerde symfon 7. december sin britiske førsteopførelse, og hermed kulminerede værkets tilblivelseshistorie som coproduktion mellem Dallas Symphony Orchestra, Odense Symfoniorkester og City of Birmingham Symphony Orchestra. Der var dramatik i luften, både før og under koncerten.

Paul Hillier med Ars Nova til GRAMMY-fest
Ars Nova Copenhagens dirigent Paul Hillier er nomineret til en GRAMMY i kategorien Best Choral Performance for ensemblets indspilning af Pelle Gudmundsen-Holmgreens kormusik The Natural World of Pelle Gudmundsen-Holmgreen.

Ruders GRAMMY-nomineret for blændende og vanvittig klaverkoncert
Poul Ruders’ Klaverkoncert nr. 2 er nomineret til en GRAMMY i kategorien ’Best Contemporary Classical Composition’. Vi giver dig her en introduktion til værket og komponisten, der er et af dansk kompositionsmusiks berømteste fænomener nogensinde.

Bent Sørensens La Mattina vinder i British Composer Awards
Bent Sørensen vandt 30. november British Composer Awards’ internationale kategori for klaverkoncerten La Mattina fra 2009, et værk som Bent Sørensen kalder noget af det på en gang mørkeste og lyseste, han har skrevet, med ekko af både Mozart og børnesang.

Huddersfield Interviews & Reviews
Briterne fik hørt en ny generation af dansk eksperimenterende musik, Bent Sørensen, Simon Steen-Andersen, Jexper Holmen og en lang række andre danske kunstnere indtog Huddersfield Contemporary Music Festival 18.-27. november.

Figura har vundet “YEAH! Young EARopean Award 2011”
FIGURAs Små Komponister vandt I finalen blandt 15 andre projekter I den europæiske musikkonkurrence, hvis motto var “at opmuntre og inpirere unge mennesker med den klassiske musiks verden”. Mere end 250 institutioner, orkestre og ensembler fra hele Europa deltog, men det var FIGURA, der løb af med sejren.

HCMF 2011: Toptunet dansk hold overtager UK' ny musik-scene
Så indtager vi England! Det danske hold er klar på Huddersfield Contemporary Music Festival, der begynder i dag, og hvor vi i år stiller med 11 toptunede komponister, fire ensembler og tre stjernesolister.

HCMF 2011: Hans Abrahamsen poetiske miniaturer
Også Hans Abrahamsen er repræsenteret i Huddersfield. Denne gang er den internationalt vante komponist i hænderne på ”The Royal Liverpool Philharmonic’s avant-garde flying squad, Ensemble 10/10”, som The Times har døbt Liverpool-filharmonikernes specialgruppe for ny musik.

Den nye Bent Sørensen i Huddersfield
For første gang præsenteres nu et bredt udvalg af Bent Sørensens seneste værker samlet for det britiske publikum. Gennem seks koncerter fordelt over 10 dage sætter Huddersfield Contemporary Music Festival Bent Sørensens musik som et hovedtema for hele festivalen. Musikken bliver suppleret med film, installation og performance med Sørensens værker som omdrejningspunkt.

Jexper Holmens brutale Marula
”Ekstremt hårdt” med en ”brutalt pågående karakter” – ”som hugget i sten og ubønhørligt tvunget frem af en strøm af lava”. Ja, nemlig, her kommer frugten af Jexper Holmens første år i et toårigt recidency hos Huddersfield Contemporary Music Festival (HCMF).

International hype om dansk eksperimenterende musik
Danske ensembler, musikere og komponister er hovedattraktionerne, når en af verdens førende festivaler for ny kompositionsmusik, Huddersfield Contemporary Music Festival kickstartes den 18. november 2011. I mere end en uge markedsføres Danmark og dansk eksperimenterende musik som noget af det mest toneangivende i tiden.

Poul Ruders' 4. symfoni får britisk førsteopførelse
Poul Ruders’ 4. symfoni ”An Organ Symphony” får britisk førsteopførelse 7. december i Birmingham med City of Birmingham Symphony Orchestra og orgelsolist Thomas Trotter under ledelse af dirigent Andris Nelsons. Inden koncerten kan man opleve Poul Ruders i samtale med sin engelske komponist-kollega, radiovært og musikjournalist Stephen Johnson.

Martin Stig Andersens lyddesign igen prisnomineret
Det danske computerspil Limbos lyddesign af komponisten Martin Stig Andersen er igen nomineret til en international pris. Denne gang er er det TEC Foundation for Excellence in Audio, hvis TEC Awards bliver uddelt 20. januar 2012. Limbo, som er skabt af spilfirmaet Playdead Games, er nomineret for Martin Stig Andersens lyddesign i kategorien Interactive Entertainment Sound Production.

LÆS ENDNU flere internationale nyheder fra SNYK.dk