Dansk komponist får internationalt gennembrud

39-årige Jexper Holmen står foran et internationalt gennembrud. Med CD-udgivelsen af hans værk Oort Cloud (2008) er det samtidig afsløret, at Jexper Holmen er udpeget som composer-in-residence ved den britiske Huddersfield Contemporary Music Festival i perioden 2011-12. Holmens residency er en del af et større fokus på den danske musikscene på festivalen i årene 2011-2013, som vil finde sted i et samarbejde med danske aktører som SPOR festivalen, Ensemble Scenatet, Wundergrund festivalen og SNYK.

Et unikum sprængfyldt af ideer

"Jexper Holmen er en fremragende komponist fra den yngre danske generation og et spirende talent på den internationale scene. Han har en forfriskende og meget utraditionel tilgang til at komponere og udviser en unik brug af instrumenter og musikalsk æstetik."

Sådan hedder det i pressemeddelelsen fra Huddersfield Festivalen, og festivalleder Graham McKenzie udtaler videre: "Jeg mødte Jexper Holmen sidste år, da vi diskuterede hans deltagelse i festivalen 2009, og sjældent har jeg mødt en ung komponist så sprængfyldt med ideer til så mange forskellige projekter. Jeg fik stærk lyst til at være med til at realisere dem, og jeg er taknemmelig for, at det officielle Danmark med Statens Kunstfond og SNYK har bidraget til at realisere planen."

Frygtløs vanebryder

Jexper Holmens egenart i dansk musikliv er lige dele insisterende og underspillet. Komponisten med det x'ede kunstnernavn henter blandt andet inspiration fra verdens nok mest berømte rum-tegneserie Linda og Valentin (hvis uigenkaldeligt sidste album i øvrigt netop er udkommet i 2010), hvor sære skabninger og afsindige afkroge af universet diskret men insisterende prikker til samfundets tilvante absurditeter. Hvis fantasiuniverset inspirerer til virkelighedskritik, så kaster Holmen sig samtidig ud i det abstrakte, hemmelige rum, når han komponerer for virkelighedens univers, som det f.eks. er tilfældet med Oort Cloud og de vidt forskellige tvillingkompositioner Deimos 1 og Deimos 2 (Deimos er navnet på en af planeten Mars' to små måner), som kan høres på hans MySpace-profil. Jexper fremhæver ofte med vanlig underspillethed, at der "ikke sker en fløjtende fis" i hans musik. En musik som frygtløst og konstant gør op med etablerede forestillinger om, hvad man kan forvente, at der sker i musik.

Premieresamarbejde med Wundergrund

Jexper Holmen skal gennem sit arbejdsophold i Huddersfield præsentere fire nye værker på festivalen, og han kommer til at samarbejde med et bredt udsnit af britiske ensembler, bl.a. University of Huddersfield Music Department, London Sinfonietta og ELISION Ensemble.

Blandt de nye værker er en 15-minutters komposition skrevet specielt til London Sinfonietta, som skal uropføres i London i slutningen af oktober 2011 som led i LS' minifestival Sonic Explorations. Værket skal herefter opføres på Wundergrund Festivalen i København i begyndelsen af november, og endelig på selve Huddersfield Festivalen.

Et andet værk har titlen ’Metal Voice’ og er et storstilet dansk-britisk samarbejde, som skal involvere en større gruppe amatørmusikere med harmonikaer og over 100 spilledåser. Også dette værk lanceres både på Wundergrund og Huddersfield 2011.

Aftalen med Jexper Holmen løber frem til 2013 og er finansieret af Statens Kunstfond. Juliana Hodkinson, formand for Statens Kunstfonds Tonekunstudvalg, udtaler:

”Vi er meget begejstrede for at kunne støtte Jexper Holmens som huskomponist hos HCMF. Samarbejdet med organisationer og ensembler fra flere lande om at støtte en så eksperimenterende komponist som Jexper Holmen er en overbevisende tillidserklæring til at en komponist med et individuelt udtryk kan inspirere langt ud over sin vanlige kontekst.”

Læs interview med Jexper Holmen i The Examiner (2010)

Læs interview med Jexper Holmen i The Guardian (2009)

Foto: Brian Slater