CLICK festival lancerer progressivt program

Når den syvende udgave af CLICK festival løber af stablen den 20. og 21. maj på Kulturværftet i Helsingør er det med et progressivt program, der stiller spørgsmålstegn ved mennesket, naturen og teknologien igennem grænsesøgende performances og eksperimenterende musikformater. SNYK guider til et udvalg af koncerter og performances på festivalen.

Af Marie Braad Larsen

CLICK festival er en af Danmarks førende festivaler indenfor kunst, eksperimenterende musik og grænsesøgende teknologi. Festivalen forsætter på syvende år med at undersøge og udfordre mennesket, naturen og den teknologiske udvikling - i år under temaet Quirky Ecologies. Festivalen bliver afholdt i de gamle rå skibsværftshaller på kulturværftet i Helsingør, som fint sætter rammerne for en festival med teknologiske fortegn. CLICKs festivalprogram er fordelt over to dage med koncerter, performance, installationer, talks og workshops. 

’Quirky Ecologies’

CLICK 2017 lægger med temaet ’Quirky Ecologiesop til en genfortolkning af menneskets relation til alle andre levende ting såvel som med teknologier, politiske processer og miljøer. CLICK 2017 inviterer publikum til at indgå i denne dialog og til at overveje sin relation til omverdenen.

En af festivalsprogrammets fremtrædende keynotes er den britiske filosof og forfatter, Timothy Morton, som er toneangivende i debatten og intenst optaget af feltet mellem filosofi, natur, økologi og kunst. Morton forholder sig kritisk til nutidens store spørgsmål om klimaforandringer, og har blandt andet samarbejdet med Olafur Eliasson og medvirket som et indslag i Björks seneste udstilling på MoMa i New York. Sidst Morton gæstede København, medvirkede han på SNYKS egen festival G((o))ng Tomorrow, hvor han i dialog med kunstneren Jennifer Walshe diskuterede samtidsudfordinger, som global opvarmning og kunsternes ansvar eller ikke ansvar for at deltage i den klima-politiske debatLæs mere om CLICKs tema ’Quirky Ecologies’.  


Pressefoto: ’Radiant Tree af det franske kunstnerkollektiv HeHe Collective.

Eksperimenterende noise og installationskunst

Lørdagens musikprogram er spændt til bristepunktet og byder på alt fra eksperimenterende noisekoncerter til farverige performative musikoplevelser, performances og installationskunst.

Du kan blandt andet opleve den amerikanske noisemusiker og performer Yves Tumor, der blander og eksperimenterer indenfor et eklektisk genreudvalg af elektroniske beats, collage og noise. Yves Tumor har fornyligt udgivet sit anmelderroste debut album ’Serpent Music på PAN Records og er foruden dette en del af den kontroversielle rapper Mykki Blancos crew på pladeselskabet Dog Food Music. Mykki Blanco kan ligeledes opleves på CLICK festivalen som en del af lørdagens program.

CLICK musikprogram byder også på et gensyn med musikeren Holly Herndon, der med sin unikke stil præsenterer avantgardistisk elektronisk cut-up sammenkædet med kunstnernes på samme tid melodiøse og rå stemme. Det er ligeledes værd at bide mærke i den polske musiker og kunstner Anna Zaradny, der arbejder indenfor et bredt spektrum af musik som eksempelvis akustisk improvisation, minimalistisk elektronisk komposition, og som skaber drømmende lydlandskaber. Læs mere 


Vimeo: Holly Herndon - Home

 Festivalens måske mest grænsesøgende koncert bliver opført af Aïsha Devi i samarbejde med kunstneren Tianzhuo Chen og Asian Dope Boys fra Kina. Aïsha Devis musikalske landskab er intens og kropslig, industriel og dansabel. Aïshas lydlandskab akompagneres af en grotesk og nærmest rituel performance iscenesat af den kinesiske kunstner Tianzhuo Chen og Asian Dope Boys. Tianzhuo Chen sammenstiller visuelle referencer fra kinesisk religion og kultur med mode, magisk ritualisme og kitsch. Glæd dig til et farverigt total teater som både udfordrer publikum og på samme tid indbyder til dans. Læs mere


Youtube: Aïsha Devi "Mazdâ" 

At trække vejret får en ny betydning

Festivalen byder også på musikalske performanceværker af danske kunstnere, og her er det værd at bemærke værket PNEUMATICKS af gruppen SUK, som består af kunstnerne Ann Sophie von Bülow and Ulrik Heltoft, komponisterne Lil Lacy og Signe Lykke og musikerne Katinka Fogh Vindelev (soprano), Laura Mayer (alto), Simon Rønne Rischel (baritone), Kirstine Lindemann (bass recorder), Soma Allpass (cello) and Lil Lacy (cello).

Værket Pneumaticks er en audiovisuel undersøgelse af respiration. Alting ånder. Den helt simple handling at trække vejret får en helt ny betydning i SUKs meditative og smukke fortolkning og arbejde med ilt, transformation og den simple med essentielle ind og udåndinger. Er du tiltrukket af den virtuelle verden, kan værket SILICIUM af musikeren Bjørn Svin og kunstneren Carl Emil Carlsen anbefales, da kunstnerne sammen skaber en spektakulær virtuel verden i billede og lyd. Værket er blevet udviklet og videreudviklet de sidste tre år og giver et eksplosivt bud på, hvordan koncertformatet kan se ud i fremtiden eller bare i kulturværftets 4D Box, hvor værket bliver opført live. Læs mere


Vimeo: It’s Probably You by Silicium (Excerpt 2) by Carl Emil Carlsen and Bjørn Svin

Nye musikalske samarbejder

CLICK har som noget helt nyt opfordret en række kunstnere, hvis praksis går i spænd, til at samarbejde og uropføre samskabte live-værker på festivalen.

Et af årets helt store samarbejder sker i den musikalske spænding mellem post punk, synth-ikonet Martin Rev fra New Yorker-bandet Suicide og den legendariske eksperimentalist og producer Craig Leon. Duoen performer værker fra deres tidlige repertoire og spiller ligeledes et live-set med udgangspunkt i resultaterne af deres nyeste samarbejde.

Et andet ikke helt umage par, består af den danske eksperimentalmusiker Pruce Mary og den scotske post-punk minimalist Drew Mcdowall, kendt fra bands som Psychic TV og Coil. Blandt de internationale performere og musikere på programmet bør man ikke gå glip af live-performancen med de to marokanske brødre Etant Donnés, This is Not this Heat, installationsværket Lou Reeds Drones samt den fransk performance kunstner Manon Anne Gilles.

Lyt til en forsmag på Craig Leon


Youtube: Craig Leon - Donkey Bearing Cups 

CLICK udvikles og produceres på Kulturværftet i Helsingør, der danner den fysiske ramme om festivalen. Festivalsprogrammet udvikles og kurateres i et bredt samarbejde mellem danske og internationale kompetencer bestående af kunstnere, forskere, studerende og fagfolk i samspil med større og mindre foreninger, uddannelser og virksomheder. 

CLICK festival lørdag den 20. maj til søndag den 21. maj på Kulturværftet i Helsingør

Læs hele programmet for CLICK festival 2017 her.

---

Foto øverst: pressefoto, Yves Tumor