CLICK 2014

Det myldrer med koncerter, eksperimenter, internationale lydhelte og danske undergrundskonger på årets Click Festival, der løber i dagene fra den 15.-17. maj.
Den internationalt orienterede festival fejrer for fjerde gang den elektroniske og medieorienterede kunst, hvis legeplads også i år er det imponerende Kulturværft og den gamle fabrikshal Hal 14 i Helsingør. 


Clicks kunstneriske intention er vedblivende; festivalen skal fungere som en åben og inkluderende platform for leg, videndeling og kunstneriske helhedsoplevelser. Alle nysgerrige sjæle skal have mulighed for at stifte indgående bekendtskab med den nyeste mediekunst gennem ekstraordinære koncertevents, udstillinger, leg med computerspil, foredrag, workshops m.m.  Click Festival står derfor som en intens festival i dagene fra den 15.-17. maj, selvom den også breder slyngtråde af forskelligartede arrangementer ud, både før og efter festivalen.

Programmet er sammensat i en farverig blanding af koncerter, talks, workshops og performances, som tilsammen danner en bred palet af oplevelser. Her afdækkes både den danske undergrundsstøj, populær og internationalt funderet lyd- og visuel kunst, aktivistiske talks og laboratorier, hvor legen kan få frit løb. Selvom begivenhederne tager meget forskellige former, har de det eksperimenterende og udfordrende tilfælles – på en måde hvor enhver, uanset forudsætning, kan være med. Dyk ind i den lydorienteret del af Click Festivalen herunder og læs meget mere på clickfestival.dk

 

Øjen- og øreåbnere
Click har med blot 3 år bag sig, fået skabt en tradition for at lade digital visuel kunst spille op til festivalens lyd-orienterede program. Størstedelen af de optrædende kunstnere fremstiller både det visuelle og soniske når de optræder, men med en række faste udstillinger, får Click-gængerne mulighed for at gå på opdagelse i ro og mag.

Udstilling
Eksempelvis udstilles Rutherford Chang (USA)’s “100 White Albums”. Et værk, som ved samtidig at spille 100 af de første presninger af The Beatles’ ”White Album” viser, hvordan historien både visuelt og lydmæssigt kan forme musik. Hver af de 96-minutters dobbelt-lp'er har akkumuleret deres egne unikke ridser og fysiske ufuldkommenheder, siden de blev frigivet for 45 år siden. Disse 100 oprindelig identiske albums spiller derfor i dag en smule anderledes end oprindeligt – hvorfor de gradvist glider ud af sync, når de afspilles sammen.

LÆS mere om udstillingen HER

Koncert
Japans førende elektroniske komponist og billedkunstner Ryoji Ikeda fokuserer også på de væsentlige karakteristika ved lyd og ved visuals -  med hjælp fra både matematisk præcision og matematisk æstetik. Ikeda har opnået et ry som en af ​​de få internationale kunstnere, der arbejder overbevisende på tværs af både visuelle og soniske medier. På kunstfærdig vis komponerer han han lyd, grafik, materialer, fysiske fænomener og matematiske begreber ind i fordybende live-performances og installationer. På dette års Click vil han fremvise værket ”Supercodex”, der havde premiere i Tokyo sidste efterår. Ikeda har flere gange besøgt Danmark, blandt andet på Mayhem og under Klang Festival 2013.

 

Tag også et kig på Ikedas hjemmeside HER

Koncert
Australskfødte Ben Frost flyttede i 2005 til Reykjavík i Island, hvor han dannede pladeselskabet og kollektivet The Bedroom Community. Hans udgivelser er præget af struktureret lydkunst, med militant post-klassisk elektronisk musik, der fusioneres med en blandet følelse af fysisk magt og medrivende melodier. Således forsegler han skrøbelig minimalisme med hård og mørk metal. Frost har arbejdet sammen med en bred vifte af kunstnere, her i blandt Brian Eno, Tim Hecker og Swans, for blot at nævne enkelte. På dette års Click vil han optræde med hans kommende nye album AURORA, med deltagelse af medlemmer fra Liturgi og Swans.  

 

Dansk Undergrund


Koncert

Den kompromisløse og ubarmhjertige kvindekvintet
Selvhenter (billedet) tilhører Københavns altid travle og sprællende undergrundsscene. Her fås en eksplosiv cocktail af to trommesæt, en forvrænget trombone, violin og en alt-saxofon. Et orkester, der rummer en unik, grænseløs og energisk lyd, der blander eksperimenterende rock, improviserende free-jazz og aggressiv punk, støj og metal. De hører til kunstnerkollektivet Eget Værelse, som over de seneste fem år har samarbejdet med blandt andet den svensk-norske trio The Thing og den japanske trommeslager Yasuhiro Yoshigaki s Orquesta Libre.

Koncert

Videoen herover er af danske To/To, som består af Toke Tietze Mortensen og Tobias R. Kirstein; to af Danmarks mest eventyrlige og radikale trommeslagere, der er gået sammen for at danne en vild og eksplosiv trommeduo. De to befinder sig et sted mellem hypnotisk minimalisme, noget der minder om stammefolk-ritualer og sonisk eksorcisme. ”Blink and you’ll miss it”, advarer Click og lover en uforglemmelig og hallucinerende aften i To/To’s selskab. Debutalbummet ”Pois Demonit Pois” udgives i april 2014.

Tysk lydtærskning
Koncert
Click Festival danner dertil ramme for en rækkeinternationale koncertaftener. Heriblandt findes Robert Henke, den tyske selvbygger. Hans musikalske maskiner og algoritmer skaber han for at kunne gennemtærske lyde, former og strukturer, præcis som han ønsker dem. I hans arbejde kaster han sig selv ud over rampen, når han udforsker virtuelle og fysiske rum, gennem lyd, billede, field recordings og lys der omdannes, re-arrangeres og moduleres af matematiske formler. Henke var en af nøglepersonerne i fremstillingen af ​​den legendariske musik-software ”Ableton Live”, og hans ambitiøse projekt ”Monolake” blev en af ​​de vigtigste ikoner i den nye elektronisk klubkultur, der opstod i Berlin efter murens fald. På dette års Click vil han opføre sin audiovisuelle liveperformance ”Lumière”, der havde premiere på Unsound Festival sidste efterår.

 

Koncert
Ydermere gæster tyske Rashad Becker festivalen. En mand, som betragtes som en af ​​verdens mest anerkendte nutidige lydkunstnere. Han har base i Berlin og er nært tilknyttet det internationale eksperimenterende lydkunstmiljø. Becker er specialist i at skabe udfordrende og næsten nervepirrende rytmiske verdener, der samtidig farves af en harmonisk tæt klangfortælling - der er inspireret af social teori. Hans roste debutalbum fra 2013, Traditional Music For Notional Species, er en oplevelse værd.

Billede: Click Festival

Talks og Træ
Click 2014 inviterer også til en lang række spændende Talks. Her fokuseres på hvordan alternative samarbejdsformer kan etableres på tværs af kunstarter. Kulturel innovation og videndeling er den overskrift, som giver dig indsigt i nye medier, kunst, videnskab og teknologi. Alle Talks er gratis.

Talk
Eksempelvis kan du høre billedkunstner, programmør og scenograf Ole Kristensen fortælle om hans ukuelige trang til at forbinde elektronik, gadgets, grafik og bevægelige objekter i tilsyneladende umulige kombinationer. Han vil under Click præsentere ”Peppers Ghost illusion”; en opsætning der indrammer hans nuværende forskning med komponist Deborah Vlaeymans i projektet ”TRÆ”. LÆS mere HER

 

Billede: Click Festival

Performance
Installationen/performancen 
TRÆ kan desuden opleves under hele festivalen. Det er en installation som Deborah Vlayman, Ole Kristenses og Johan Bircel har skabt efter et månedlangt ophold på Helsingørs Kulturværftet i marts. Dette hjemmelavede software udfolder grene og indviklede former i et visuelt poetisk 3D univers, ledsaget af et soundtrack af tørre, knitrende og splintrende af træ. LÆS mere HER 

D.I.W.O
Billede: Click Festival

Workshop
Årets tema D.I.W.O – Do It With Others – udfoldes blandt andet gennem en workshop der afholdes af det London-baserede galleri Furtherfield. Her fokuseres på de kunstneriske muligheder for at forstyrre og udfordre etablerede hierarkier og magtstrukturer vha. D.I.W.O.- metoden. Ruth Catlow og Marc Garrett vil forklare hvordan man eksempelvis kan ”frigøre” kunst i de tilfælde, hvor den er fastlåst af sociale systemer, love og politiske magtforhold. LÆS mere HER 

Billede: Click Festival

Workshop
Click inviterer også til helt andre former for D.I.W.O. Eksempelvis kan du deltage i en Circuit bending-workshop! Circiut bending forstås som en kreativ misbrug af elektroniske kredsløb. På denne workshop kan du sammen med andre skabe lyde ved at ændre kredsløb i elektronisk legetøj og musikinstrumenter. Således forvandler du apparaterne til avant-garde-instrumenter som på legende vis kan bidrage til musikalsk udforskning. Det lyder kompliceret, men det er ikke. Du behøver ikke engang at forstå elektronik, for at kunne bøje og ”bende”. Alt du behøver er, at fjerne legetøjets kabinet og gå i gang med pille. Under workshoppen er Copenhagen Game Collective og Circuit bending-orkesteret Bend-O-Rama medværter. 
LÆS mere HER