CC inviterer til finissage-koncert med Alva Noto

Den 22. oktober får du en sjælden mulighed for at opleve den elektroniske musiker Alva Noto i en koncert på Københavns nye kunstcenter, Copenhagen Contemporary. Her vil Alva Noto performe i sin store audiovisuelle installation unidisplay og lege med kunstværkets flotte soniske og visuelle univers.

Af Line Wium Olesen

Den 22. oktober inviterer Københavns nye kunstcenter, Copenhagen Contemporary, til en enestående finissage-koncert med Alva Noto, som er en af de mest markante skikkelser på scenen for elektronisk musik. Koncerten finder sted på kunstcentret i Alva Notos store, anmelderroste lys- og lydinstallation unidisplay, der udstilles under musikerens borgerlige navn, Carsten Nicolai.

Alva Noto i unidisplay

Siden juli i år har kunstcentret Copenhagen Contemporary (CC) udstillet den tyske kunstner og landskabsarkitekt Carsten Nicolais spektakulære lys- og lydinstallation unidisplay i de smukke gamle papirhaller på Papirøen. Installationen fylder i sig selv en af de fire kæmpe udstillingshaller på CC, og det består af en 32 meter lang væg, hvorpå skiftende lysmønstre projiceres. I hver ende af væggen er der anbragt enorme spejle, som får projektionerne til at leve ud i et uendeligt rum i hallens mørke.
Den visuelle side af værket underbygges og sammenkædes med en lydside, der på en gang både piner og behager ørerne, samt forplanter sig smukt i kroppen via højtalere installeret under en lang bænk. At opleve unidisplay er således en yderst kropslig oplevelse, hvor øjnene snydes af optiske illusioner og ørene indtages af dominerende lyde. Udstillingsperioden for værket er blevet udvidet med små tre uger - dvs. indtil den 22. oktober 2016 - hvor den rundes af med en finissage-koncert. 

Til finissagen skifter den visuelle kunstner Carsten Nicolai rolle og indtager unidisplay som sit musik-alias Alva Noto. Installationens visuelle og soniske univers vil i løbet af koncerten blive omdannet, og nye lyde og geometriske former vil folde sig ud i et overvældende landskab af visuelle og auditive udtryk og illusioner. 

Carsten Nicolai / Alva Noto

Tyske Carsten Nicolai er oprindeligt uddannet landskabsarkitekt og hans viden om blandt andet geologi, biologi og arkitektur afspejler sig i hans værker, der kombinerer lyd, lys og rum. I sit kunstneriske virke er han meget optaget af alle de ’usynlige’ lyde, vi er omgivet af, og de lyde vi konstruerer gennem sprog og musik. Under navnet Alva Noto har han med sine musikprojekter etableret sig som en af de mest markante skikkelser på den elektroniske scene, og han har blandt andet samarbejdet med den velrenommerede japanske multikunstner Ryuichi Sakamoto, med hvem han komponerede musikken til Alejandro Gonzalez Irritu film The Revenant. Alva Noto er ydermere en af bagmændene bag det indflydelsesrige pladeselskab Raster Noton, grundlagt tilbage i 1999.

Koncerten den 22. oktober på CC er en særlig chance for at opleve en unik performance i krydsfeltet mellem elektronisk musik, visuel kunst og videnskab.

Carsten Nicolai, unidisplay (2012), Copenhagen Contemporary, 2016. Foto: Anders Sune Berg. 

Copenhagen Contemporary

Copenhagen Contemporary er Københavns nye kunstcenter for international installationskunst. Kunstcentret åbnede dørene til fire kæmpe udstillingshaller på Papirøen den 25. august 2016. Det er etableret med henblik på at skabe et nyt, internationalt udstillingssted i København for nutidskunstens store og teknisk krævende installationer - kunst man ofte kan gå ind i og sanse med hele kroppen. Ambitionen er at skabe unikke kunstoplevelser og formidle kunsten bedst muligt til flest mulige mennesker.

Finissage-koncert Alva Noto
22. oktober 2016 kl. 21-22
Copenhagen Contemporary, Trangravsvej 10-12
Billetpris 100 kr. / Billetlugen.