Brand New Tuesdays fejrer tre vellykkede år - på en onsdag

Athelas Sinfoniettas 'Brand New Tuesdays' har eksisteret i tre år og fejrer nu sin mangeårige koncertrække - på en onsdag - i Politikens Hus.

Af Agnete Seerup

Performance, tændstikker, video og ét af de sværeste ny musikværker til dato indtager onsdag Politikens Hus på Rådhuspladsen i København. Anledningen er Athelas’ Brand New Tuesdays, der denne aften - ganske utraditionelt som konceptet selv - opføres på en onsdag. Publikum inviteres 18. marts til at være med til at fejre koncertrækkens vellykkede tre år, der har budt på hele 12 tirsdagskoncerter fra 2013-2015.

På programmet er Per Nørgårds værk Prisme, som i 1964 er en af de første komponister, der lod den elektriske guitar slippe gennem nåleøjet og blive en del af kammermusikken. I værket stryges også en tændstik undervejs, så publikum hører lyden af ilden i det sekund, den opstår. Det har inspireret Athelas til at lade aftenens tema være ild ud fra tanken om, at ilden var alkymisternes fineste værktøj, når noget skulle renses og forædles, og at tonerne er komponisternes måde at forvandle verdens lyde til guld for ørerne.

Svært værk er ikke opført siden 1965

Axel Borup-Jørgensens Prisme  - Parafrase værk er ifølge Athelas så vanskeligt, at det er første gang siden 1965 nogen har turde kaste sig ud i at spille det. Men denne aften tager det modige ensemble udfordringen op og opfører værket fra 1965 med blandt andet megafoner, flasker, trillefløjter, kaffemøller, kvækkefrøer og hvisken.

Pelle Gudmundsen-Holmgreens 3 sange til tekster af Politiken fra 1966 med linjer som ”DFDS fylder hundred år i morgen” og ”Efter at Niels Westerby under folketingets kombinerede åbnings- og finanslovdebat” opføres meget passende denne aften i Pressens Hus. Athelas indspiller efterfølgende værket, som bliver en del af en ny udgivelse med Pelle Gudmundsen-Holmgreens værker i efteråret 2015.

Brutal skønhed a la Blade Runner

Nicolai Worsaaes Brutalized Beauty, som er inspireret af blandt andet filmen Blade Runner, er også på programmet: "Jeg ser for mig en film a la ”Blade Runner” eller ”Kokken, tyven hans kone og hendes elsker”, hvor den naive og overdrevne symbolik leder os igennem et hårdt og nådesløst liv, hvor tristessen og nihilismen er en altdominerende konsekvens af de store ideologiers død, og hvor troen på mennesket som en moralsk og ansvarsfuld skabelse for længst er forsvundet,” fortæller Worsaae om værket, som ifølge komponisten "bunder i en fascination af klare kontraster med næsten punkagtige 1980’er-æstetiske træk".

Sidst på aftenen kan du opleve komponiststuderende Jeppe Ernsts musikdramatiske værk Y, der opføres af to sangere og en lyseslukker. Hør SNYK Radios interview med Jeppe Ernst om hans forhold til John Cage og musik uden instrumenter her:

Udover de programsatte værker, er der masser af musikalske overraskelser på programmet: I løbet af aftenen supplerer violinisten Anne Søe sin violinbue med en wii-controller og laver lyd og bevægelse om til store videoprojektioner, mens Andras Olsen opfører Luciano Berio's solostykke Sequenza V.
Jesper Lützhøft, som er kunstnerisk leder af Athelas Sinfonietta, introducerer værkerne og komponisterne inden koncerten.

HVAD: Brand New Tuesdays med Per Nørgård, Axel Borup-Jørgensen, Pelle Gudmundsen Holmgreen, Nikolai Worsaae, Jeppe Ernst og Athelas Sinfonietta.
HVOR: Pressen, Politikens Hus Vester Voldgade 33, Rådhuspladsen, København.
HVORNÅR: 18. marts 2015 kl. 19.30.
Entré: 100 kr. Studerende 75 kr.

Læs mere om koncerten