Bobler af dansk og græsk lydkunst

Sparkling Sound festival har inviteret græske lydkunstnere til Aalborg, hvor de sammen med en række danske komponister præsenterer de nyeste bevægelser indenfor lydkunsten den 29. august.

Af Anne Dalby

Både i Grækenland og i Danmark skyder ny lydkunst frem i hastigt tempo. Tendensen er post-laptop og post-circuit-bender, og kendetegnene er blandt andet samspillet mellem utallige lydmedier i opstillinger af flere højttalere og akustiske objekter.

Sparkling Sound festival, som har foreningen ALTERATION og danske Jørgen Teller bag sig, præsenterer aalborgenserne, og alle andre interesserede, for denne fremadstormende danske og græske scene på Platform 4 i Aalborg. Med den elektroniske musiks græske godfather Iannis Xenakis som inspirationsafsæt er der endnu engang en unik mulighed for at opleve et dansk-græsk lydmøde.

SNYK har talt med Jørgen Teller om, hvad man kan forvente sig lydligt af Sparkling Sound, og han understreger, at mange af de optrædende kunstnere, ganske bogstaveligt talt, skaber deres helt egen lyd. 

”To af de græske komponister kommer rejsende med hjemmebyggede synthesizere. Den ene er mere eksperimental, hvor den anden har lavet en klon af en EMSi-synthesizer. Begge lyder fantastisk! Band Ane spiller på et radiogrammafon-møbel og jeg selv, aka Lucky Ringston, laver spektrale klange baseret på en kortbølgeradio. Michela Peluso installerer sin smukke spiral Helix med lys!”


Jørgen Teller.

Teller har vundet interesse for græsk lydkunst på et ophold på Kreta. Grækeren Marinos Koutsomichalis, som i 2013 var i Danmark i forbindelse med et DIVA-støttet artist-in-residence-ophold, står for Teller frem som en vigtig ambassadør for den græske eksperimentelle kompositionsmusik og lydkunst lige nu.

Udover interessen for det græske, er Teller også meget engageret i lydkunsten i Nordjylland og i det nære samarbejde her. Teller forklarer: 

”Sammen med Max Brohus fra Danish Vaishyas er målet at skabe en festival, der også har et klart nordjysk islæt. Så derfor blev både Band Ane, Heidi Mortenson og Christian Skjødt og HOT HOT Orchestra oplagte emner til årets program. Også som kontrast og/eller medspil til programmets stærke græske synth, laptop og noise. Derudover kommer Martin Klapper med sit utroligt velklingende legetøjs-lyd-action der har stærke rødder i musique concrete  og bruitisme!”


Heidi Mortenson - Underkast.

SPARKLING SOUND
Den 29. august 2015, kl. 20-02
Platform 4, Karolinelundsvej 38-40, 9000 Aalborg


Læs mere Sparkling Sound festival og se hele programmet her.