Barefoot Records fejrer 10 år

De har markeret sig som et af ét de mest interessante improkollektiver på den danske jazzscene. Nu fylder Barefoot Records ti år og inviterer til stor jubilæmskoncert på Jazzhouse.

Af Ditte Marie Berg

Pladeselskabet og musikerkollektivet Barefoot Records har ti års jubilæum. Efter at have fundet sammen som improkollektiv i Esbjerg i 2006, kan de prale med at have over 50 udgivelser og ikke mindst at være blevet kaldt ”one of the most interesting new labels in Danish jazz” af magasinet All About Jazz. Det bliver fejret med en koncertrække af kollektivets syv medlemmer onsdag den 14. december på Jazzhouse.

Fri leg uden sko

Jubilæumskoncerten den 14. december bliver et møde med et kollektiv, der både kigger tilbage og frem. En stor fødselsdagsfest, hvor alle medlemmerne får lov at vise hvad de kan, både sammen og hver for sig. For første gang går kollektivet sammen som én stor gruppe og opfører helt nye værker skrevet specifikt til jubilæumskoncertaftenen. Værkerne tager udgangspunkt i hele Barefoots katalog, hvor der eksempelvis vil blive præsenteret en komposition udelukkende bygget op omkring de første 10 sekunder af alle Barefoot-udgivelser.

Derudover bliver det muligt for publikum at lære kollektivets medlemmer at kende én for én. Hver især er medlemmerne nemlig sat til at spille en solokoncert i forskellige kroge på Jazzhouse – blandt andet i baren, i garderoben og på herretoilettet. Huset bliver også fyldt med lydinstallationer og memorabilia fra Barefoots første ti år.

Hermed en opfordring til at tage festskoene på  eller rettere af – når Barefoot Records folder sig ud i fri leg og byder op til fest.

Individuelt kollektiv

Da Barefoot Records i sin tid startede, var forholdene for impromusikken i Danmark ikke gunstige. De tre konservatoriestuderende: komponist og pianist Jeppe Zeeberg, saxofonist Sven Dam Meinild og trommeslager Håkon Berre drømte om at udgive deres eksamensprojekt, men kunne ikke finde nogen etablerede selskaber, som var interesserede. Kort forinden havde de dog hørt om det dengang nystartede pladseselskab ILK, som var sat i værk og drevet af musikere. At et pladeselskab kunne være drevet af musikerne selv var nyt for de tre konservatoriestuderende, og fænomenet inspirerede dem til at starte deres eget. 

Barefoot Records er bygget op om samarbejde, men tager samtidig udgangspunkt i, at kollektivets enkelte individer får lov at få lige så meget frihed som den kollektive ånd. Det betyder blandt andet, at kollektivets medlemmer ikke er forpligtet til at deltage i alle aktiviteter, og at ingen kan nedlægge veto mod, hvad nogle af de andre laver. Samarbejdet tager især form i forbindelse med koncerter og festivaler, men herudover arbejder musikerne med deres eget, som det f.eks. kommer til udtryk gennem kollektivets pladeudgivelser. Håkon Berre forklarer i et interview til Global og Jazzhouse Magasin:

>>Folk laver totalt forskellige ting, og vi spiller måske lidt med hinanden, men der er nogen, som slet ikke arbejder sammen musikalsk. Og vi mødes ikke og snakker om, hvad vi skal udgive – hvis Jeppe har lyst til at udgive en plade, så er det fint.<<

Med denne tilgang følger en frihed til at kunne afprøve nye projekter og formater, som det kan være svært at finde andre steder. Når Barefoot selv kuraterer deres koncerter, er det ikke nødvendigt at skulle præsentere noget, som allerede er afprøvet. I stedet er der frihed til at sætte noget op, som de måske ikke selv er helt klar over om lykkes. Og en stor del af Barefoot Records indentitet ligger da også i nytænkende koncertformater. Hvad enten der er tale om at komponere for hjemmebyggede, præparerede cykler, moderne dans og kontrabas eller lignende, er der plads til det. 

Gennem tiden har der været en række udskiftninger i kollektivet, og for nylig er gruppen blevet udvidet med to nye medlemmer. Barefoot er en sammensætning af folk fra Danmark, Norge, Sverige og Polen, og udover kollektivets stiftere, Jeppe Zeeberg (DK), Håkon Berre (NO) og Sven Dam Meinild (DK), består gruppen af Tomasz Dąbrowski (PL), Kasper Tom Christiansen (DK), Henrik Olsson (SE) og Morten Pedersen (DK).


De nuværende medlemmer af Barefoot Records.

Barefoot Records 10 års Jubilæumskoncert
Onsdag d. 14. december kl. 20
Jazzhouse, Niels Hemmingsens Gade 10 
Billetter 75 kr. / Køb billet
Læs mere