Børn skal skrive fremtidens kunstmusik

Nyt projekt skal sikre, at vi også i fremtiden kan nyde musik af højeste kunstneriske kvalitet. Blandt andet ved at sætte børn fra 11-15 år i gang med at komponere eksperimenterende kunstmusik i samarbejde med professionelle.

Af Agnete Seerup

SPOR New Music School vil gøre komposition til en del af undervisningen på landets musikskoler og skabe nye, varige forbindelser mellem undervisningsinstitutioner og det professionelle musikmiljø.

Komposition på skoleskemaet skal skabe ny musik i verdensklasse

I april og maj 2015 vil børn fra Aarhus og Region Midtjylland kaste sig over tonerne af fremtidens musik og sammen med professionelle komponister skrive spritny kunstmusik. Anledningen er den århusianske musikfestival SPOR’s nye projekt: SPOR New Music School (SNMS), der skal sikre fremtidig kunstmusik i verdensklasse ved at sætte komposition og musikalske eksperimenter på musikskoleskemaet.

- SPOR New Music School er en kompositionsskole for unge musikskoleelever i alderen 11 – 15 år. Vi vil inspirere børn og unge til selv at skabe, lytte til og spille ny, eksperimenterende musik gennem kontakt med komponister, musikere og ensembler, der optræder på SPOR festivalen, fortæller Anne Bøgh, der leder projektet.

SNMS byder de kommende år på koncerter og workshops for børn og unge med komponister fra Det Jyske Musikkonservatorium, musikere fra Aarhus Sinfonietta og kunstnere fra SPOR festivalens program. Børnene opfører selv deres værker ved en koncert på årets SPOR festival i maj.

- SNMS er tæt forbundet med SPOR festival, og vi ønsker, at SNMS-eleverne får oplevelsen af at være med på en professionel musikfestival. Derfor vil de møde kunstnere fra årets festival, tage del i koncerter, få backstage-oplevelser og – helt essentielt – få deres egen koncert på årets festival, fortæller Anne Marqvardsen, som sammen med Anna Berit-Asp Christensen er SPOR festivalens kunstneriske leder.

De voksne skal også i skole

De etablerede komponisters og musikeres evne til at lære fra sig skal også pudses af. SPOR New Music School inviterer undervisere på seminarer, konferencer og til møder i tværfaglige netværk på tværs af uddannelsesinstitutioner og kulturorganisationer, så de bliver rustet til at varetage en af de vigtigste opgaver for musiklivet: At inspirere børn og unge til at skabe fremtidens lyd.

- SPOR New Music School vil skabe en platform for vidensdeling og netværksdannelse og arbejdet med komposition og musikalske eksperimenter som et pædagogisk læringsredskab. Dette er der behov for nu og i fremtiden. Hvis vi skal skabe vækst inden for det kunstmusikalske felt, er der brug for at ruste fremtidens kunstnere ved at udvikle nye formater for børns møder med kreative processer, siger Anne Marqvardsen, leder af SPOR festival.

På lang sigt ønsker SNMS at sætte Aarhus og omegn på det internationale landkort som en hjemegn for talentudvikling, innovation og høj kunstnerisk kvalitet. SNMS samarbejder med prominente danske og internationale aktører inden for ny musik og pædagogik. Første del af SNMS er gjort mulig med hjælp fra Aarhus 2017 fonden, der støtter projektet op til og under Kulturhovedstadsåret 2017.

Langsigtede perspektiver 

SPOR New Music School er sat i værk af SPOR festival for contemporary music and sound art, som i år kan fejre sit 10 års jubilæum. I opstartsfasen er SNMS et projekt under Aarhus 2017 (Aarhus som Kulturhovedstad i 2017). SPOR New Music School består af tre dele, hvor den første er en række 3 dages workshops for musikskoleelever med masterclasses, koncerter og møder med relevante danske og internationale kunstnere fra årets festival program. Hver workshop kulminerer i en koncert, hvor eleverne uropfører deres nye værker på SPOR som en del af det officielle festivalprogram. Anden del består af en seminarrække for komponister, musikskolelærere og musikere om kreative, musikalske processer bliver afholdt som optakt til workshop-forløbene. Som kulmination på samarbejdet med Aarhus 2017 Fonden og Kulturbyårets tema ’Rethink’ afholder SNMS en konference i 2017, hvor fokus ligger på gentænkningen af metoder og greb til arbejdet med skabende processer og læring.

Frem til og med Kulturhovedstedåret i 2017 forventer SPOR, at ca. 100 musikskolebørn, 20 komponister og 20 musikere fra ind og udland har deltaget i SPOR New Music School workshop. At ca. 150 danske og internationale kunstnere, komponister, kulturpersoner, undervisere, branchefolk har deltaget i konferencen i 2017, samt at ca. 600 publikummer har deltaget i koncerter med børnenes værker.

SPOR forventer, at SNMS vil skabe en langsigtet udvikling af regionens musikalske vækstlag, og at det vil skabe varige og værdifulde oplevelser hos børn såvel som undervisere.

SPOR New Music School samarbejder med Århus Musikskole, Det Jyske Musikkonservatorium, Århus Sinfonietta, Ultima festival, November Musik, Huddersfield Contemporary Music Festival, Østen Ore, Dansk Komponist Forening, SNYK.

Læs mere om SPOR NMS / Find SPOR NMS på Facebook
Læs mere om SPOR festival i Aarhus, som i år finder sted fra 7. - 10. maj.