Arvo Pärts mesterværk Passio i Marmorkirken

Torsdag den 25. oktober gløder Marmorkirken i København igen af Arvo Pärts korværk Passio, en original og dramatisk iscenesættelse af Johannesevangeliets passionshistorie. Værket bliver opført en kvintessens af verdens fineste Pärt-specialister, dirigenten Paul Hillier, vokalensemblerne Theatre of Voices og Ars Nova Copenhagen, det estiske kammerensemble NYYD Ensemble og organisten Christopher Bowers-Broadbent.

Arvo Pärt er en af verdens mest kendte nulevende, klassiske komponister. Opskriften på succesen er et ekstremt intenst og enkelt klangunivers, på én gang meditativt og originalt. Det kommer fuldt til udtryk i hovedværket Passio, der har koret og sangsolisternes deklamatoriske udtryk i centrum. Det er musik, der er moderne på en måde, der samtidig får den til at virke urgammel. Som om den strømmer ud af selve evangelietidens egne munde.

Teksten er Johannesevangeliets dramatiske beretning om Jesus, der bliver svigtet af sine disciple og spottet af sit folk. Det er historien om Pilatus, der vakler i sin dom men alligevel ikke forhindrer korsfæstelsen, og det er billedet af Jesus, der dør på korset. Alt er kendt på forhånd, men bliver nyt igen.

Pärt lægger evangeliets ord frem i enkle og stringente former, ligesom i barokmesteren J.S. Bachs berømte passioner, men alligevel helt anderledes. Hos Pärt er kun Jesus og Pilatus enkeltpersoner, der har deres medstemme i orglet, mens evangelistens stemme er en kvartet af solosopran, -alt, -tenor, -bas på den ene side (Theatre of Voices) og obo, fagot, violin og cello på den anden (NYYD). Folkeskarens skrig og beskyldninger, Peters fornægtelse, Pigen og Soldatens spørgsmål, er alle lagt i korets hænder (Ars Nova Copenhagen).

De medvirkende har alle etableret sig som markante Pärt-fortolkere. Gennem direkte samarbejde med komponisten og gennem utallige koncertopførelser. Senest har de samarbejdet om Pärt-udgivelsen ’Creator Spiritus’ på Harmonia Mundi USA, der har høstet store anmelderroser.

Hillier kombinerer ofte sine vokalensembler med barokorkestre i Bach-, Schütz- og Buxtehude-produktioner. I øjeblikket dirigerer han London Sinfonietta i en rækker Pelle Gudmundsen-Holmgreen koncerter. Den første i rækken er optaget som live-indspilning for Dacapo Records til udgivelse i foråret 2013.

LÆS OGSÅ: SNYKradio: Pelle Gudmundsen-Holmgreen om store følelser og musikalske sammenstød

LYT: Paul Hillier og Theatre of Voices fejrede Pelle Gudmundsen-Holmgreen i Diamanten

Paul Hillier er grundlægger af The Hilliard Ensemble (1973) og Theatre of Voices (1990). Kunstnerisk leder og chefdirigent for Ars Nova Copenhagen siden 2003.

Arvo Pärt – Passio
Marmorkirken, 25. oktober kl. 20.00
Theatre of Voices
Ars Nova Copenhagen
NYYD Quartet
Christopher Bowers-Broadbent, orgel
Paul Hillier, dirigent

Køb billet