Ars Nova på Kina turné

Et af Europas fornemste vokalensembler, danske Ars Nova, optræder i næste uge i bl.a. Shanghai, som en del af den store satsning på dansk kunst og kultur i Kina.

Af Agnete Seerup

I oktober sidste år indtog SCENATET Shanghai New Music Week med musik af Bent Sørensen m.fl., og Esbjerg Ensemble var tidligere i år på turné i Suzhou med en række koncerter, hvor bl.a. værker af Carl Nielsen og Per Nørgård blev opført. Nu kan også Ars Nova under ledelse af dirigent Michael Bojesen opleves i Shanghai samt millionbyerne Kunming, Chengdu og Guangzhou i næste uge, hvor vokalensemblet går på scenen med to koncerter under Shanghai International Music Spring Festival og optræder med 3 koncerter på Wuhan Quingtai Grand Theatre, Kunmin Grand Theatre og Chengdu Jiaoz Concert Hall  i perioden 8.- 16. maj 2015. På koncertprogrammerne optræder en perlerække af danske komponister: Line Tjørnhøjs store værk Art Vox Reportage er på programmet foruden værker af Pelle Gudmundsen-Holmgreen, Per Nørgård, Niels Rosing-Schow og Carl Nielsen. Herudover opføres en række værker af kinesiske komponister samt Arvo Pärt med flere. 

”Kulturudvekslingen mellem Danmark og Kina er i fuld gang, og vi oplever stor nysgerrighed og motivation hos vores samarbejdspartnere i Kina. Det medfører nye spændende samarbejdsprojekter, udstillinger og kunstnerisk udveksling af idéer både i Danmark og i Kina.” Kulturminister Marianne Jelved


Foto fra Kulturstyrelsens website: Kultursatsningen i Kina blev officielt åbnet af kulturminister Marianne Jelved d. 24. oktober 2014. Indsatsen involverer toneangivende kulturaktører i Danmark og Kina og strækker sig frem til juli 2015. Satsningen udmønter sig i udstillinger, koncerter, filmfestivaler, litteraturarrangementer, symposier, scenekunst og teater, arrangementer med fokus på design, arkitektur og kunsthåndværk, samt særlige tiltag med fokus på børn og unge.

Læs også SNYK artiklen ’SCENATET del af Kinas største satsning på dansk kultur’

Største danske kultursatsning i Kina til dato

Kulturudvekslingen mellem Kina og Danmark løber fra september 2014 til juli 2015. Udvekslingen er blevet til i tæt samarbejde med Kulturministeriet, Statens Kunstfond og Den Danske Ambassade i Beijing. Kultursatsningen er den største i dansk kunst og kultur i Kina og inddrager en række danske kulturinstitutioner og –aktører. Blandt dem kan nævnes Esbjerg Ensemble, SCENATET, Sinne Eeg, Odin Teatret, Dansk Danseteater. Også M/S Søfartsmuseet i Helsingør og Det Kongelige Teaters Balletskole har søsat nye samarbejdsprojekter i Kina. Og i efteråret 2015 åbner ARoS særudstillingen ”A New Dynasty – Created in China”, der præsenterer 20 udvalgte kinesiske samtidskunstnere for et dansk publikum. På musiksiden har JazzDanmark, ROSA, Music Export Denmark og SNYK i samarbejde med projektleder Martin Røen og med støtte fra Statens Kunstfond koordineret og produceret musikdelen af det samlede danske fremstød. 

Læs mere om kultursatsningen i Kina på Statens Kunstfonds hjemmeside.