70’er festival sætter spot på datidens musik og lyd

Den tilbagevendende årlige festival Golden Days har dette efterår fokus på 70’erne og datidens dertilhørende tanker om politik, filosofi og kunst. Lyden og musikken har også en rolle i denne forbindelse, og SNYK guider dig her til en række koncerter og lydarrangementer.

Af Ditte Marie Berg

Den årlige Golden Days Festival  har denne gang valgt at tage 70’erne under kærlig behandling. Når festivalen, der løber fra den 9. til 25. september, tager fat i den nære fortid, skyldes det, at mange af datidens helt store tankegange og problematikker giver genklang i dag. Med fokus på speltgrød, fuldskæg, ligestilling, hjemmebag, strik, økologi og urtehaver ligner 2010’erne på mange måder 70’erne. Også mere seriøse emner som offentlig gældsætning, miljøbekymring, stigende arbejdsløshed, ligestilling, omstilling til grøn energi, afstand mellem land og by og debatten om den grænseløse vækst går igen.

Golden Days har derfor valgt at stille skarpt på denne tidsperiode med idéen om, at vi kan benytte 70’erne som et spejl i forbindelse med vor tids udfordringer, konflikter, ildevarslende polariseringer og fastlåste situationer. Kunsten, ikke mindst musikken, spillede ligeledes en afgørende rolle og bidrog til datidens tankegang. Ud over slagsange, psykedelisk rock, Svantes viser og Poul Kjøllers børnesange blev den nye kompositionsmusik også influeret og involveret, og SNYK guider hermed til festivalens højdepunkter inden for dette. 

Dyk ned i Per Nørgårds bevidsthedsudvidende musik

De fleste er klar over, at 70’ernes rytmiske musik var præget af en tanke om at komme tættere på det kosmiske, en søgen efter Nirvana eller en overordnet sandhed såvel som at musikerne gjorde brug af stoffer som svampe, hash og LSD i skabelsen af musikken. Men få er klar over at den samme idé om det kosmiske og psykedeliske gjorde sig gældende inden for den klassiske musik.


Oplev nogle af Per Nørgårds markante værker fra 70'erne til Golden Days Festival 

Per Nørgård var én af de markante komponister i denne periode. Han oplevede blandt andet at blive forhadt i en periode, hvor hans elektroniske Kalendermusik, som var bestilt til TV og benyttet som pausemusik, blev et voldsomt kulturfremstød, diskuteret både i aviser, radio og TV. 
I andre sammenhænge blev han nærmest ophøjet til guru netop på grund af sin musikalske tænkning, der især var baseret på orientalisme, astrologi, kosmisk bevidsthed og psykedelia. Han udviklede blandt andet en enestående uendelighedsrække, som var karakteristisk for hans virke og dannede basis for mange af hans værker. Nørgård var heller ikke bange for at inddrage andre af datidens tendenser som beat-musik, balinesisk musik og fraktale teorier, da hans altomfattende musiktænkning var, at alt kunne blive til musik. 

Under Golden Days kan du opleve Nørgårds musik på egen krop. Athelas Sinfonietta og Mogens Dahl Kammerkor opfører 11. september en række af Nørgårds markante og bevidsthedsudvidende værker, herunder satser fra Wie Ein Kind, på Kunsthal Charlottenborg. Mogens Dahl og Jesper Nordin er dirigenter ved denne dobbeltkoncert, som tilsammen præsenterer både tidens drømme og Per Nørgård. Læs mere her.

Bliv klogere på dansk kompositionsmusik i 70’erne

Hvad skete der med kompositionsmusikken i 70’erne? Dette spørgsmål er temaet for en koncert mandag den 12. september. Som en del af koncertrækken Mestre på Mandage samarbejder Golden Days og Det Kongelige Danske Musikkonservatorium om en aften viet til 70’ernes danske kompositionsmusik. Der er derfor mulighed for at opleve værker af efterkrigstidens store komponister Herman D. Koppel, Viggo Bentzon og Vagn Holmboe. Musikken repræsenterer arven efter Carl Nielsen, som på det tidspunkt stadig satte markante spor i 70’ernes kompositioner.


Poul Ruders og Hans Abrahamsen fortolker kompositionsmusik fra 70'erne til Golden Days Festival

Men kompositionerne bliver denne aften sat i relief af komponisterne Poul Ruders og Hans Abrahamsen, som for alvor fylder på ny musik-scenen i disse år. Hver især gør de op med de danske kompositionstraditioner såvel som avantgarde-bevægelsen fra Darmstadt, som ligeledes prægede store dele af den europæiske ny musikscene. Værkerne bliver opført af konservatoriets lærere og studerende, og da der er begrænsede pladser, er det godt at komme i god tid. Koncerten finder sted på Det Kongelige Danske Musikkonservatoriums studiescene. Læs mere her.


Hans Abrahamsen. Foto: Lars Skaaning

Kom tilbage til 70’erne med Peter Øvig Knudsen og Tømrer-Claus i foreningen af ord og musik

Peter Øvig Knudsen har med sit store tobindsværk Hippie givet et særindblik i den berømte og berygtede Thylejr. Thylejren var et socialt eksperiment, der i sommeren 1970 både markerede slutningen på hippie-tiden såvel som starten på 70’erne – med kollektiver, økologi, græsrødder, kvindefrigørelse, vindmøller, bevidsthedsudvidende stoffer og andre anti-autoritære ting, som hippierne havde bragt med sig. Denne aften er der mulighed for at komme tilbage til den særlige 70’er-stemning ved hjælp af ord og musik.

Allerede under tilblivelsen af første bind af Hippie gik Peter Øvig og multimusikeren Tømrer-Claus sammen om at indspille en lydbog. Tømrer-Claus var selv med i Thylejren i 70’erne og blev siden en central figur i det omgivende alternative musikmiljø. Det er i dag blevet til to lydbøger, hvor Peter Øvig læser op og Tømrer-Claus har komponeret og indspillet musikken.

Tirsdag den 13. september kan du opleve dem på Gentofte Hovedbibliotek, hvor de fremfører de gode fortællinger fra lydbogen live sammen med klaviaturspiller Marianne Sonntag. Se mere og køb billetter her.


Tømrer-Claus og Peter Øvig Knudsen forener musik og ord i fortællinger om Thylejren

Lyt til 70’ernes ånd i de Københavnske brokvarterer

LYDPOL og Golden Days har i samarbejde skabt en unik mulighed for, at du kan ’lytte tilbage i tiden’ og opleve nogle af de skelsættende begivenheder fra 70’erne, som gav genlyd i det københavnske byrum. Gennem førstehåndsberetninger, arkivoptagelser og stemningsskabende lyd har LYDPOL og Golden Days skabt 12 lydfortællinger, som giver indblik i tidens tanker, begivenheder og tendenser, som de udspillede sig på Christianshavn, Nørrebro, Indre By, Vesterbro og Frederiksberg. Fortællingerne vil være lydvandringer, der trækker tråde mellem tider og steder og præsenterer møder med de historier, som er gemt i byens mure og som har været med til at forme vores by, liv og hverdag i dag.

Alle podwalks kan hentes gratis via App Store eller downloades her eller du kan lade dig selv få en ekstra oplevelse og lytte til fortællingerne i uddrag i den intime og historiske biograf Husets Biograf i Magstræde tirsdag den 13. september. Se flere detaljer her.   

Militærkuppet i Chile gennem fortælling og musik


Solidaritet på Arbejdermuseet: Kampagneplakat fra Chiles kommunistiske ungdom. Arbejdermuseet sætter fokus på militærkuppet i Chile i 1973 under Golden Days Festivalen. Foto: Arbejderbevægelsens bibliotek og arkiv

Militærkuppet i Chile i 1973 og dets indflydelse på Danmark bliver også markeret ved dette års Golden Days Festival, og du har mulighed for at høre mere om den historiske begivenhed tilsat både dansk og chilensk musik fra samme tid. Tirsdag den 11. september 1973 vågner indbyggerne i Santiago op til en ny virkelighed. Kraftige skududvekslinger finder sted og kl. 11.52 falder militærets bomber over præsidentpaladset, hvor den demokratisk valgte socialistiske leder Salvador Allende befinder sig. Militærkuppet bliver starten på et sytten år langt militærdiktatorisk styre, som forandrer livet for tusindvis af chilenere. 

I de følgende måneder modtager Danmark op mod 1000 politiske flygtninge og den danske venstrefløj og fagforening går aktivt ind i kampen for disse. 
Torsdag den 15. september vil historiker og forfatter Morten Lassen fortælle om den historiske hændelse, mens tidligere chilenske flygtninge og danske aktivister vil fortælle om flugten, modtagelsen og kampen for solidariteten. Det hele underlægges af dansk og chilensk musik fra samme tid. Oplev Anders Dohn fra
Skrøbeligt Daggry, en gruppe der tog de latinamerikanske sange op i Danmark i 70’erne og 80’erne, fortolke Victor Jaras sange og fortælle om sit møde med selv sammes enke og hendes kamp for retfærdighed. Du kan også lytte til Oktoberkoret synge sange om frihed, solidaritet. Denne aften ledes koret af Allan Christiansen og de vil fremføre sange af Violetta Parra, Michael Wiehe og Victor Jara.
Det hele foregår på Arbejdermuseet og billetterne koster 120 kr. Se mere her.

Endagsfestival hylder 70’ernes musikalske strømninger

Den lille endagsfestival You Ain’t Seen Nothing Yet er afsat til at kunne opleve forskellige danske bands, der på hver sin måde opdaterer de musikalske strømninger fra 70’erne. Den 17. september på KU.BE på Frederiksberg kan du blandt andet opleve Lorenzo Woodrose, som præsenterer sit syrede univers med sange fra sit band Spids Nøgenhat såvel som fra Baby Woodrose og deres bagkatalog.


Lorenzo Woodrose præsenterer musik til Golden Days Festivalen

Du kan også høre musik fra Det Kønne Kartel, der laver skarpe, humoristiske sange om normalitet og kønsroller samt The Modern Age, som med inspiration fra 60’ernes beatmusik præsenterer fremadrettet garagerock med melankolske og insisterende toner.
Aftenen byder derudover også på koncerter med Udengrund, Morten Skou Andersen & De Mennesker Han Normalt Sammenligner Sig Med og God Among Machines. Se hele programmet her.

Unge talenter fremfører kompositionsmusik

Du kan under Golden Days ligeledes opleve unge talenter fremføre både blød og brutal kompositionsmusik. De unge talentelever kommer fra Gentofte, Lyngby, Gladsaxe, Furesø, Ballerup og Herlev musikskoler og programmet vil indeholde værker fra både Danmark og andre lande med musikalske strømninger, der går på tværs af landegrænser. Det hele løber af stablen den 22. september, og aftenens konferencier er programvært fra DR P2 Mathias Hammer, som præsenterer aftenens værker for publikum. Der er gratis entré. Læs mere.  


Talenteleverne optræder med kompositionsmusik i Øregårdssalen på Gentofte Hovedbibliotek

Klassisk kor fortolker gamle protestsange i Frederiksberg Centret

Golden Days byder også på muligheden for at høre eller genhøre nogle af 70’ernes mest populære protestsange i en moderne kontekst. Fredag den 23. september fremfører et klassisk kor nemlig en del af den danske sangskat, som den tog sig ud i 70’erne – dengang hits var politiske. Koncerten varer en halv time og er helt gratis. Se mere her.

Kom til koncertfortælling med Niels Skousen

Niels Skousen var en betydelig del af ungdomsoprøret i 70’erne og var med sin involvering i den politiske teatergruppe Solvognen og happenings som den ikoniske ’hash-happening’ på Kulturministeriets trappe med Klaus Rifbjerg m.fl., involveret på mange kulturelle fronter. Men det er uden tvivl Skousens sange fra samme periode, der har været afgørende i fortællingen om omvæltningen i 70’erne.
Fredag den 23. september kan du opleve Skousen fremføre sit musikalske gennembrud fra tiden, nemlig albummet Herfra Hvor Vi Står udgivet sammen med Peter Ingemann i 1971. Sangene på dette album ramte ikke blot ind i hjertekulen hos hippiebevægelsen i form af deres realisme og ømhed, men satte også nye standarder for dansksproget rock. Op gennem 70’erne fortsatte Skousen med at skrive sange med skarpe betragtninger og refleksioner over tidens tendenser og om det at være menneske.

Skousen tager sit publikum på en musikalsk rejse til 70’erne og vil fremføre sange fra sit omfattende 70’er repertoire og fortælle om sine oplevelser og tanker herom. Det foregår i Teaterbygningen i Køge kl. 20. Se flere detaljer og køb billet her.

Lyt her, eller ta’ med hjem? – Kinesisk sansekoncert i Frederiksberg Have

Golden Days ønsker også at sætte fokus på hvordan kinesisk kultur kom til at spille en større rolle i Danmark i 70’erne. Fra både hverdagslige elementer som mao-sko og opblomstringen af kinagriller til mere politiske emner som Maos håndbog for enhver god kommunist, som alt sammen demonstrerer stormagtens indflydelse dengang som nu.


Music Confucius Institute opfører unikke danske og kinesiske kompositioner i Frederiksberg Have

Kulturmødet mellem Kina og Danmark udfolder sig på Golden Days når Music Confucius Institute søndag den 25. september opfører unikke kompositioner af danske og kinesiske musikere i en helt særegen udveksling mellem klassisk, vestlig musik og kinesisk musikkultur. Det bliver et sanseligt kulturmøde for hele familien og finder sted ved Det Kinesiske Lysthus i Frederiksberg Have, hvor der også bliver serveret kinesisk te og mad. Se mere her.


Det Kinesiske Lysthus i Frederiksberg Have

Golden Days Festival 
9. - 25. september 2016
Læs mere