48 TIMERs lyd

I næste weekend løber Nørrebro-festivalen 48 TIMER atter af stablen, og i år er der blandt andet en helt ny lydkunst-festival på programmet.

 

48 TIMER er to døgns kulturfestival på Nørrebro, som skabes af lokale aktører og frivillige ildsjæle, som står for deres bud på god Nørrebrosk kultur. Festivalen startede i 2012 og foregår hvert år i april med et halvt hundrede arrangementer fordelt over hele bydelen.
Festivalen byder på alt fra mad, champagne, kunst og krokodiller til lyd, musik og radiodramaer – de tre sidstnævnte kategorier kigger SNYK her lidt nærmere på.KoncertKirken Sound Art Festival
For lydkunst-entusiasterne er 48 TIMERs hovedattraktion i år den helt nye ”KoncertKirken Sound Art Festival” – en 3-dages lydkunstfestival, hvor lokale og internationale kunstnere præsenterer sjældne musik- og lydværker. Alle festivaldage indeholder live performances i form af musik, lyd- og video-værker, samt installationer såvel inde i som udenfor kirken.
Festivalen er initieret af Björn Ross, som er lyd- og billedkunstner, producent, scenograf, kurator m.m. bosat i København. Ross er uddannet på Det Kgl. Danske Kunstakademi 1982-88 og er en af drivkrafterne bag, samt daglig leder af KoncertKirken.

KoncertKirken Sound Art Festivals første aften skydes i gang fredag kl. 20.00. Programmet er kurateret af saxofonisten Michael Nyvang og præsenterer en dobbeltkoncert med No Standard Assembly og Horse Orchestra.

No Standard Assembly debuterer denne aften, som et helt nyt orkester af variabel størrelse og instrumentation sammensat af mellem tre og 12 individuelle solister fra jazz-, improvisations- og ny musikscenen i København.
Med Lasse Freestyle Kalkar på fodbold fejres ved koncerten den elegante freestyle ”boldbehandling” bogstaveligt og i overført musikalsk betydning!
Musikken tager udgangspunkt i den danske komponist og saxofonist Michael Nyvangs indfald, og bevæger sig fra et felt af melodisk og lyrisk punk-jazz, over improvisationsmusik og Gitano flamenco til ny, klassisk musik, som er Michael Nyvangs musikalske baggrund fra studietiden hos Per Nørgård på Det Jyske Musikkonservatorium.
Et grundlæggende element i orkestret er, at musikken altid indeholder såvel melodisk materiale med en harmonisk underliggende logik, som trash- og noisefarvninger ud fra hver musikers personlige "sound-kitchen" og punk og free jazz'ens power. Og så bliver alt serveret med et levende fanden i voldsk humør, høj hat og en passion for den eminente performance!
No Standard Assembly består (denne aften) af Anders Skibsted (bandoneón), Michael Nyvang (alt saxofon), Jędrzej Łagodziński (tenor saxofon), Andreas Møller (klaver), Stephan Jarl (perkussion), Jonas Ladegaard (trommer), Rafael Molina (vokal), Ceci Quinteros (cello) og Tomo Jacobson (kontrabas). 

Aftenens anden koncert byder på Horse Orchestra, som er stærkt på vej med deres upcoming album ”Living the dream”.
Musikkens trashy og kantede retroæstetik kan lede lytteren hen på Duke Ellington og Charles Mingus, men Horse Orchestras repertoire består både af moderne, hjemmelavede originalkompositioner samt nye arrangementer af alt fra J. S. Bach til Jelly Roll Morton.
Horse Orchestra formår således at kombinere elementer fra store dele af jazzens historie med moderne grænsesøgende eksperimenter. Klassiske kompositioner fra 1920′ernes New Orleans og Chicago møder her 1960′ernes freejazz samt moderne klassisk kompositionsmusik og skaber et originalt, postmodernistisk udtryk.
Horse Orchestra består af Erik Kimestad (trompet), Ingimar Andersen (saxofon, basklarinet), Petter Hängsel (trombone), Kristian Tangvik (tuba), Jeppe Zeeberg (klaver), Nicolai Kaas Claesson (bas) og Rune Lohse (trommer).


I de to efterfølgende aftener, den 26. og 27. april, præsenteres lyd- og videokunstnere fra USA, Tyskland, Danmark og Sverige. De vil alle fremføre live performances i form af lyd- og videoværker, ligesom der vil være faste installationer i bygningen under festivalen.
Et fællestræk for disse kunstnere er, at de har en meget personlig tilgang til verden og sit stof, og at de ikke er bange for hverken det rå, det ligefremme, det politisk kontroversielle eller det emotionelt udfordrende og tvetydige. Det er således en gruppe kunstnere med både et stort personligt engagement og en meget personlig tilgang til en kunstnerisk praksis, som ligger i krydsfeltet mellem flere forskellige genrer, traditioner og udtryk.

Festivalens anden dag byder således på en række amerikanske lydkunstnere; Michael Mazurek, Jesse Morgan Barnett, Stephen Lapthisophon, Artur Barrio, Justin Ginsberg, Jeff Gibbons, Ludwig Schwarz, Lana Paninchul, Michelle Rawlings, Pierre Kraus, Joseph Grigely og Mark Booth. Aftenen er kurateret af Michael Mazurek, som selv arbejder som kunstner og desuden er medstifter og –arrangør af The Dallas Biennial.

Festivalens tredje dag præsenterer den tyske lyd-, billed- og filmkunstner Michael Schmacke, hvis værker tit foregår i et typisk berlinsk, anarkistisk univers og med en stærk politisk fremtoning. Aftenen byder også på de tre svenske kunstnere Mikael Ericsson, Julijana Nemeti og Peter Bengtsson samt danske Jonas Olesen & Sandra Boss, Tanja Schlander, Michael Mørkholt og Agnethe Christensen. Denne aften er kurateret Björn Ross, som også står bag hele KoncertKirken Sound Art Festival.

Med Nørrebros nye lydkunstfestival bliver der altså rig mulighed for både at stifte bekendtskab med et væld af unge musikere i grænselandet mellem jazz, punk og eksperimenterende musik, et stærkt amerikansk hold af lydkunstnere, og en afsluttende aften med både tysk anarkisme og nordisk lydkunst på programmet. 

Kassettebånd, undervandskoncert og trommeworkshop
Også uden for KoncertKirkens vægge, er det muligt at få pirret øregangene med forskellige arrangementer, som vidner om bydelens mangfoldighed.

Fredag inviterer Insula Music og Studio Travel til retroaften. Hele aftenen vil der være mulighed for køb, salg og bytte af kassettebåndsudgivelser. Aftenen afsluttes med et vintagemodeshow kl. 19.00-19.30 på Støberiets gamle bagtrappe med unikke vintagefund fra Italien og Frankrig. Aftenen bliver altså et miks af mode og ny musik på nostalgiske medier. 


Har du tit haft lyst til at fyre den af på mundharmonika ved festlige lejligheder, så er det med at besøge 48 TIMER fredag aften kl. 21.00. Her har man chancen for at blive en sand mundharmonika-mester, når Global og den finske mundharmonikakvartet Sväng inviterer til workshop, efterfulgt af koncert. Tag din egen mundharmonika med eller lån en, som du efterfølgende kan købe for 30 kr. Sväng har med deres virtuose musik vist, hvor udtryksfuldt instrumentet er og har vundet stor anerkendelse internationalt med deres brede repertoire.

Også lørdag kan du få pudset de musikalske evner af. Her inviterer musikskolen Zag Du Gaf til trommeworkshoppen ’Drum Circle’. Her kan man være med til at skabe en helt unik, intens og energisk lydoplevelse. Zag du Gaf skaber en Drum Circle med trommer fra hele verden. Rytmer og grooves bygges op til det hele swinger, og der spilles både med og mod hinandens rytmer. Slag og teknik forklares grundigt, så hænderne også duer bagefter. Alle deltagere udstyres med en tromme. 

Lørdag aften inviterer 48 TIMER til et mørkt, musikalsk og sanseligt chill-out i kvarterets svømmehal. Her kan man følge solnedgangen i hallen i selskab med farvet lys, undervandshøjtalere, beats og lydcollager spillet live af Mikkel Meyer, Karsten Pflum og Pellarin & Lenler. Der tilbydes non-alkoholiske drikke, lidt snacks, og der vil også blive fyret op under en god sauna-gus og thaimassage ved bassinkanten.

Som søndags-afslutning på festivalen inviterer Keep Talking i samarbejde med Radiodrama Netværk til arrangementet ’Fortællinger i mørket’ i Empire Bio. Biografen åbner her for en ekstraordinær oplevelse i fiktionens verden, når fire udvalgte radiodramaproduktioner præsenteres. Der er prisvindende værker fra både ind- og udland på programmet, som hver især vil blive introduceret af folkene bag, og arrangementet vil vidne om at radiodrama ofte er mere end hvad der umiddelbart møder øret. 

Rigtig god 48 TIMERs lydtur!

 

DATOER OG STEDER:
HVAD:
KoncertKirken Sound Art Festival
HVORNÅR:
 25. – 27. april 2014
HVOR:
 KoncertKirken, Blågårds Plads, København N
PRIS:
 Fredag: 80 kr. / stud.: 20 kr. Lørdag - Søndag: 50 kr.

HVAD: Kasettebånds-korridoren & Vintage modeshow
HVORNÅR:
 25. april kl. 16.00-20.00
HVOR:
 Støberiet, Blågårds Plads, København N
PRIS:
 Fri entré

HVAD: Mundharmonika-workshop & koncert ved Sväng
HVORNÅR:
 25. april kl. 21.00
HVOR:
 Global Copenhagen, Nørre Allé 7, København N
PRIS:
 40 kr.

HVAD: Drum Circle Workshop med Zag du Gaf
HVORNÅR:
 26. april kl. 11:00 - 12:30 og 13.30 – 15.00
HVOR:
 Zag du Gaf, Hermodsgade 24, gården A, København N
PRIS:
 50 kr. (Tilmelding nødvendig på tlf. 2233 4393 / INFO@ZAGDUGAF.DK)

HVAD: Aquasounds // Undervandskoncert, gus & gys
HVORNÅR:
 26. april kl. 20.00 – 23.00
HVOR:
 Hillerødgade Bad og Hal & Yogakrop, Sandbjerggade 35, København N
PRIS:
 60 kr.

HVAD: Fortællinger i mørket - radiodrama skal høres i biografen
HVORNÅR:
 27. april kl. 17.00 - 18.30
HVOR:
 Empire Bio, Guldbergsgade 29F, København N
PRIS:
 50 kr.