4’33 Phil – komponister portrætterer musikere fra Copenhagen Phil

Symfoniorkestret Copenhagen Phil og forlaget Edition·S lancerer et nyt samarbejde, hvor seks komponister portrætterer seks af orkestrets musikere gennem værker af 4 minutter og 33 sekunders varighed. Værkerne opføres af Copenhagen Phils musikere ved en række koncerter i de kommende måneder.

Af Mie Petri Lind

Når Copenhagen Phil slår dørene op til den nye sæson, lancerer orkestret også et helt nyt mini-koncertformat: 4’33 Phil - med uropførelser af nye soloværker fra forlaget Edition·S’s komponister. Orkestret inviterer således den helt nye musik indenfor, og lader den blive en vigtig del af fremtidens repertoire.

I sæson 2016/2017 kommer publikum helt tæt på nogle af orkestrets musikere, når seks komponister dedikerer et værk til en musiker hver, som uropføres ved seks forskellige koncerter i løbet af året.

4’33 fyldes ud med et musikalsk portræt

Projektet 4’33 Phil er inspireret af John Cages kendte værk 4’33, der på overraskende vis består af absolut ingen toner og musik, men derimod består af de lyde, der end måtte opstå i værkets 4 minutter og 33 sekunder.
I det nye samarbejde mellem Copenhagen Phil og Edition·S holdes fast i denne varighed og ikke mindst i elementet af overraskelse, når publikum til udvalgte Copenhagen Phil-koncerter præsenteres for et helt nykomponeret værk, hvor komponisten portrætterer en enkelt musiker fra orkestret, som opfører det nye værk.

Den enkelte musikers virtuositet og personlige træk

Copenhagen Phil består af 70 individualister, der alle har beskæftiget sig med musikken og hvert sit instrument i tusindvis af timer gennem hele livet. Til en koncert dedikerer hver musiker sig til helheden, når den symfoniske musik går op i en højere enhed, men med 4’33 Phil oplever publikum den enkelte musikers virtuositet og personlige træk på tæt hold i de små musikalske portrætter.

Copenhagen Phils musikchef Uffe Savery udtaler om samarbejdet: »For Copenhagen Phil er det væsentligt også at være aktive medskabere inden for samtidsmusikken.«

Nært samarbejde mellem musiker og komponist

Værkerne bliver til i nært samarbejde mellem musiker og komponist, og de udvalgte komponister repræsenterer med hvert deres personlige udtryk den vidtfavnende samtidsmusik.
Direktør på Edition·S, Henrik Rørdam, udtaler: »For Edition·S er det en stor fornøjelse at være med til at opbygge et dynamisk og frugtbart samarbejde mellem komponisterne og de musikere, der opfører deres værker. Ikke mindst er vi glade for at medvirke til at den helt nyskrevne musik indlemmes i orkestrets repertoire

Li-Ying Wu portrætterer violinist Idinna Lützhøft

4’33 Phil skydes i gang den 17. september kl. 16.00 i Konservatoriets Koncertsal, hvor programmet - foruden det nye værk - byder på Sjostakovitjs Klaverkoncert nr. 1 og Tjajkovskijs Symfoni nr. 6. Denne aften er det violinist Idinna Lützhøft, der uropfører værket Profeti af komponisten Li-Ying Wu.

De følgende fem solistportrætter vil blive uropført i løbet af det kommende halve år ved forskellige af Copenhagen Phils koncerter.

4’33 Phil i hele sæson 2016/2017
17. september 2016
Idinna Lützhøft (violin) portrætteres af Li-Ying Wu

19. oktober 2016
Giovanni Punzi (klarinet) portrætteres af Rachel Yatzkan

19.-20. januar 2017
Benjamin Fox (slagtøj) portrætteres af Ylva Lund Bergner

27. januar 2017
Richard Krug (cello) portrætteres af Ejnar Kanding

23.-24. februar 2017
Karen Lassen (fagot) portrætteres af Martin Stauning

23.-24. marts 2017
Jakup Lützen (bratsch) portrætteres af Jexper Holmen