200 triangler tager på Roskilde

Komponist Niels Lyhne Løkkegaards værk 'Triangular Mass' bliver opført seks gange på dette års Roskilde Festival. Hver gang med 200 festivalgæster som deltagere - udstyret med hver deres triangel. Værket bliver bl.a. præsenteret på den nye KlubRÅ, som fusionerer musik og kunst. Festivalen åbner også en ny scene i Camping East, hvor kollektiver fra den danske musikalske undergrund får lov til at diktere indholdet.

Af Sif Hellerup Madsen

Danmark og Nordeuropas største festival åbnede i lørdags og byder på otte dage med musik i alle afskygninger. I år har Roskilde Festival fokus på den nye, eksperimenterende musik og genreblandinger bl.a. med KlubRÅ - en 1200 kvardratmeter stor klub opdelt i fem rum, som kombinerer koncerter, performances, videokunst og installationer af kunstnere, musikere, DJs, dansere m.m.

Triangler, stålkonstruktioner og rituelle handlinger

På KlubRÅ kan du bl.a. opleve komponist Niels Lyhne Løkkegaards værk Triangular Mass, som bliver opført hele seks gange på festivalen. Det er den hidtidigt største opsætning af Triangular Mass med 200 triangler i spil. Er du gæst på Roskilde, så stil din fadøl fra dig for et øjeblik, for du kan selv være med til at udføre værket. Publikum er nemlig inviteret til at spille med, og alle er velkomne uanset tidligere triangel-erfaring. Triangular Mass bliver også opført Oasis i festivalens Art Zone, se hvornår her.

Triangular Mass er i lighed med Løkkegaards samlede, ambitiøse værkserie SOUND x SOUND en undersøgelse af, hvad der sker, når man mangedobler forskellige instrumenter for at udforske lyden i sig selv. Løkkegaard er i øvrigt for nyligt blevet udtaget med et andet værk fra serien, Music for 10 Hi-Hats, til at repræsentere Danmark ved den traditionsrige festival ISCM World Music Days 2017 til november i Vancouver.

KlubRÅ byder også på et lydværk af den eksperimenterende producer WHY BE aka Tobias Lee, som har skabt en lydlig guide til at udforske skoven. Du kan høre en elektronisk koncert centreret omkring en vibrerende stålkonstruktion af Kenton Slash Demon (halvdelen af When Saints Go Machine). Du kan opleve DUEN –  Det Danske Ungdomsensemble26 unge musikere, som vil omgive publikum og opføre nye og gamle værker fra klassisk musik til mere eksperimenterende trancelignende rytmer. Eller du kan sammen med sangerinde Jomi Massage være med i det intense værk Ritualer for Fællesskaber, som med lyd, ord, design og kostumer har til hensigt at hjælpe festivalgængere med at udforske menneskelige handlinger og opmuntre til at at bryde sædvanlige, sociale cirkler.

Kunstnerne i KlubRÅ vil perform på forskellige tidpunkter og i forskellige rum. Som festivalgænger vil du derfor ikke kunne planlægge din oplevelse der, men i stedet opleve noget nyt igen og igen. KlubRÅ åbner onsdag til lørdag i festivalperioden fra kl. 12 til kl. 03.

Læs mere om KlubRÅ og se alle deltagende kunstnere her.

Ny campingscene med grænsesøgende eksperimenter og kompromisløs techno

Roskilde Festival lancerer i år East - en helt ny scene på campingområdet, hvor kollektiver og klubber fra den danske musikundergrund er inviteret til at stå for kurateringen af programmet. Vi anbefaler dig især at lægge vejen forbi tirsdag, hvor det aarhusianske spillested TAPE varmer scenen op med seks timers eksperimenterende og udfordrende elektronisk musik under overskriften New Mind Broadcast. Bagefter helliger odenseanske PHONO Festival og DJ-kollektivet Apeiron Crew med Other Currents resten af dagen til kompromisløs techno i alle afskygninger. 


DJ og musiker Lee Gamble, som bl.a. er kendt for en abstrakt og skulpturel elektronisk lyd, spiller på East udvalgt af TAPE.

»Ligesom vi gerne vil bruge vores scener og områder til at præsentere musik og kunst, som folk ikke kender i forvejen, vil vi med East gerne give en platform til nogle af de unge arrangører, som gør et fantastisk arbejde for musikken. Vi kan give dem en mulighed for at prøve kræfter med noget andet, og på den måde kan vi være med til at støtte op om fødekæden af ikke bare musikere og kunstnere, men også arrangører«, fortæller Roskilde Festivals programchef Andres Wahrén. 

Scenen har musik fra lørdag til tirsdag i opvarmningsdagene og lukker igen, når de store scener på Roskilde åbner onsdag. På East-programmet kan du desuden finde: Eloq og Emil Lange, Daily Dak, Droz Daily Steezin, Worldy & Turning Tables samt Manna & Fyraftensboogie.

Læs mere om New Mind Broadcast og Other Currents.

Se Roskilde Festival 2017’s fulde program her.

-------------------

Roskilde Festival 2017.
Roskilde Dyrskueplads.
Den 24. juni til 1. juli.