20 års Ny Musik i Nordjylland

I år fylder den nordjyske forening Ny Musik 20 år. Fejringen er allerede i gang, og i de kommende uger er der to jubilæumskoncerter på programmet.

Af Mie Petri Lind

Foreningen Ny Musik arrangerer koncerter over hele Nordjylland, og siden starten i 1996 er det blevet til en lang række aktiviteter, koncerter, performances, festivalinitiativer, workshops og samarbejder på kryds og tværs i kulturlivet. I forbindelse med foreningens 20 års jubilæum, er der denne sommer arrangeret tre jubilæumskoncerter i Aalborg og Nørresundby.

Fokus på den ny, aktuelle musik

Ny Musik har først og fremmest fokus på den nye og aktuelle musik, sådan som den høres, skrives og skabes af tidens komponister og lydkunstnere. Ny Musik er således scene for udforskningen af 'morgendagens' musik, og lejlighedsvist sættes den i perspektiv med 'gårsdagens' – så der tegnes linjer mellem det, der var, og det, der er på vej.

Foreningen benytter i år sit 20 års jubilæum til at præsentere en række koncerter, der på forskellig vis udtrykker foreningens profil og bestræbelse på at være scene for vor egen tids komponister og lydkunstnere, deres tanker og ideer og hvad der kommer ud af at lytte sig ind i 'morgendagens musikalske landskaber'.

Jubilæet er allerede blevet markeret ved en koncert den 31. juli, hvor den amerikansk-islandske harpenist Katie Buckley spillede en solokoncert i Utzon Centeret i Aalborg. Her blev uropført tre nye værker som fik selskab af værker af Caleb Burhans, Lou Harrison og John Cage.
Jubilæumsfejringen fortsætter med to koncerter i august, som også afspejler Ny Musiks profil, der spænder fra det danske til det internationale.

Fejring med lokal trio-koncert

Søndag den 14. august lægger Det Gamle Rådhus i Nørresundby hus til en koncert med tre erfarne musikere fra foreningens egen landsdel som præsenterer et trio-samarbejde. Eva Østergaard, guitar, Torsten Folke Pedersen, percussion og Allan Harboe Karlsson, accordeon indtager den smukke gamle byrådssal, der danner rammen om koncerten med sine fine arkitektoniske og akustiske kvaliteter.

Trioen stiller op med tre nye værker bestilt til lejligheden. Svenske Filip de Melo har skabt værket Perception of colours, norske Eirik Moland kan høres med værket Homage to Sigbjørn Obsfelder og danske Niels Chr. Rasmussen med City of Light. Således et nordisk rendez-vous med tre verdenspremierer i samme koncert. De tre nye værker sættes i perspektiv af ældre musik, musik fra middelalderen af Luys de Narváez og tangomusik af Astor Piazzolla.

Koncerten er samtidig en del af den nordjyske Vendsyssel Festival, som præsenterer en lang række koncerter gennem juli og august.

Dobbelt op på saxofoner på KUNSTEN

Den tredje jubilæumskoncert finder sted søndag den 28. august på KUNSTEN i Aalborg. Her kan man opleve saxofonisterne Boglarka Nagy fra Ungarn og danske Henriette Jensen.

Boglaraka Nagy er født i Ungarn og i dag bosat i Mexico. Hun er uddannet i Budapest og Amsterdam og har desuden studeret ikke-vestlige teknikker og musik, improvisation mv. i diverse musikcentre verden rundt. Boglarka Nagy er særdeles aktiv indenfor den nye kompositionsmusik, hun har uropført talrige nye værker både som solist og kammermusiker og har givet koncerter over det meste af verden.

Henriette Jensen er født i Nordjylland og uddannet med solisteksamen fra Det Jyske Musikkonservatorium samt videregående studier ved Konservatoriet i Amsterdam. Henriette Jensen har et meget aktivt virke inden for den nye kompositionsmusik, både som solist og som kammermusiker, hvor hun bl.a. er medlem af Melisma Saxophone Quartet, Jutlandia Saxofonkvartet og Aiolos Sax & Organ Duo.

Duoen spiller et program, som er kurateret af komponisten Louis Aguirre, som også selv har et nyt værk på programmet. Foruden denne uropførelse spilles også musik af Béla Bartók, George Aperghis og Enrique Mendoza.

Eva Østergaard, Torsten Folke Pedersen & Allan Harboe
Søndag d. 14. august kl. 19.30
Det Gamle Rådhus i Nørresundby
100 kr.

Boglarka Nagy & Henriette Jensen
Søndag d. 28. august kl. 15.00
KUNSTEN, Aalborg