100 års dansk musik på én dag

Hele Den Sorte Diamant fyldes 4. maj af musik, komponeret af et århundredes danske komponister og spillet og sunget af en række af Danmarks bedste musikere og sangere. Det er Dansk Komponist Forenings stort anlagt jubilæumsfestkoncert, som tager publikum med på en lydrejse gennem tid og rum.

På bare en dag kan man lytte til hundrede års dansk kompositions- og kunstmusik, og få mulighed for at overveje, om der er en rød tråd mellem Shierbecks ”I Danmark er jeg født” over Per Nørgaard til Wayne Siegel og Bjørn Svin. Den 4. maj åbner Diamanten og Dansk Komponist Forening dørene for en regulær tour de force gennem dansk kompositions- og kunstmusik i 100 år.

Lydrejse 1913 - 2013. Den Sorte Diamant, lørdag den 4. maj. Fra kl. 15.00 til kl. 24.00. Gratis adgang.

Uanset om man er til den danske sang, til kammermusik, modernisme, elektronika, intime koncerter i loungestemning, filmportrætter eller lydinstallationer, så er der noget for dig i Diamanten lørdag den 4. maj. Den smukke bygning forvandles i perioden fra kl. 15.00 til kl. 24.00 til et musikalsk tag-selv-bord med flere end 100 musikopførelser, koncerter, filmede musikportrætter og foredrag. Du kan enten lade dig forføre rundt af de mange koncerter på rulletrapperne, i foyer og i husets mange sale. Eller du kan bevæbne dig med programmet, og blive guidet via et historisk eller klangmæssigt spor gennem det overvældende musikalske program. Det Kongelige Bibliotek går all in, ekstra flygler er lejet, hele personalet er indkaldt og musikken vil lyde overalt fra den gamle læsesal, over rulletrapper til Dronningesalen. Og når gæsterne har behov fornyet energi, har Restaurant K arrangeret folkekøkken i cafeen i dagens anledning. 

Fra orkestermusik til cool lounge

Programmet i Dronningesalen byder på en lang række koncerter med de største danske partitur-komponister fra det tyvende århundrede. Også i husets mange andre sale og rum kan man nyde vor tids mest anerkendte danske komponister inden for kunstmusik. En stor del af programmet er tilegnet den nye generation af elektronika- og kunstmusik-komponister, der blander genrer og skaber decideret loungestemning hen under aftenen i Den Sorte Diamant. Aftenprogrammet er præget af en række ur-opførelser af vor tids unge komponister. Hvem ved - i blandt dem er måske en, der kommer til at præge fremtidens musikalske udvikling i Danmark?

Lyt til de mest spændende perioder i dansk musik

Bag det store program står tre komponister, Pelle Gudmundsen-Holmgreen, Juliana Hodkinson og Bjørn Svin, der hver repræsenterer noget af det ypperste inden for deres generations kunstmusik. Sammen fik de opgaven at præsentere 100 års udvikling i dansk kompositions- og kunstmusik. Den opgave har de grebet an ved at skabe et program, der består af en række musikalske snit. Det giver publikum en helt enestående mulighed for at opleve og lytte til små koncertrækker, der sammen peger på epoker eller tendenser, der har afgørende betydning for dansk musiks udvikling.

Dansk Komponist Forenings 100 års jubilæum  

Det ambitiøse program med flere end 100 præsentationer af dansk kunstmusik gennem de sidste 100 år, er en del af Dansk Komponist Forenings 100 års jubilæumsprogram. Med arrangementet lørdag den 4. maj sættes samtidens musik ind i et historisk forløb. De mange opførelser af værker er sammensat således, at de belyser, hvordan en generations musik har været påvirket af deres samtid, eller hvordan de har påvirket de kommende nye generationers musik. Filmiske portrætter af de største danske komponister samt foredrag supplerer koncerterne. På den måde tilbyder programmet både nedslag i særligt spændende perioder i dansk musik i det tyvende århundrede, og man kan samtidig blive ført gennem en tour de force frem til nutidens musik, og forhåbentlig få skærpet lyttesansen og få lyst til at lytte til nyt! 

Læs hele pressemeddelelsen

Det omfattende program starter kl. 15.00 lørdag den 4. maj og slutter kl. 24.00.

Om Dansk Komponist Forenings 100 års jubilæum

I 2013 fejrer Dansk Komponist Forening 100 års fødselsdag. Fejringen fordeler sig over ikke mindre end 26 jubilæumsarrangementer, der er placeret over alt i landet i 2013. Til sammen skal de vise den mangfoldighed af kunstneriske udtryk, som foreningen repræsenterer. Der er særligt fokus på talentudvikling, nye koncertformer, publikums-arrangementer, børn og unges mødes med musikken og internationalt samarbejde.