Økonomi, politik, køn, sundhed – Musikken endevendes på Folkemødet 2016

Årets folkemøde på Bornholm er lige om hjørnet, og for den musikinteresserede gæst er der masser at komme efter. SNYK har kigget i årets program og guider her til nogle af de arrangementer, hvor den ny og eksperimenterende musik sættes under lup, musikpolitiske- og økonomiske perspektiver debatteres og visioner for musikkens fremtid endevendes.

Af Mie Petri Lind

Folkemødet på Bornholm afholdes i år fra den 16. – 19. juni. Programmet er som altid bredt, varieret og stort, men kommer du med musikinteressent-kasketten på, kan der her være inspiration at hente til nogle af de mange arrangementer, som de fire dage byder på. 

Den Sorte Skole

Sampler-duoen Den Sorte Skole inviterer Folkemødet med på en fantastisk rejse på tværs af kontinenter, kulturer og konventioner.
Fra hårrejsende arabisk klagesang, tung elektronisk dub, sydamerikansk stammedans til støjende industrial, smukke klaverballader og groovy indonesisk funk. Og når nu LA Times har fremhævet deres seneste album Indians & Cowboys som et af de bedste albums i verden i 2015 er det bestemt et besøg på Gæstgiveren værd den 16. juni kl. 23.00 – 23.55! Læs mere 

Dagen efter inviterer Den Sorte Skole til to workshops, hvor duoen giver en bagom-værket introduktion til deres arbejdsmetode som sample-komponister med afsæt i deres seneste to internationalt roste udgivelser - Lektion III og Indians & Cowboys.
De viser eksempler på deres enorme kompositionsarbejde, og inviterer til debat omkring de spørgsmål deres arbejde stiller ift. rettigheder, kunstnerisk ejerskab, politiske visioner og en multikulturel fremtid. Woekshopsne foregår den 17. juni kl. 10.00 – 11.00  og kl. 11.30-12.30 på K29 Gæstgiveren – Kirkepladsen.

Hvem skal være visionær?

Musik kan blive ny nøgle til øget sundhed! Komponisternes erhvervsprojekt MusicBusiness 2020 vil bruge musik som medicin. Men hvem skal betale? Er det private fonde, en politisk opgave eller komponisterne selv? Den 17. juni kl. 11.30 – 12.30 inviterer DJBFA til skarp debat mellem politikere og fagfolk.

Har vi glemt at være visionære? Kan musikken mindske smerte, angst eller stress og bringe dig hurtigere over en operation? Kan kultur bruges på nye måder? Lukker politikerne øjnene? Debatten foregår foran Kulturens Telt / Kulturens Plads - Allinge Havn, inder- og ydermole. Læs mere 

Orkestre får erhvervslivet til at spille

Funderet i den klassiske musik og ledelsesteorier udfoldes den 17. juni kl. 12.15 – 13.00 på en illustrativ, musisk og underholdende måde begreber som bl.a. fantasi, kreativitet og innovation, udviklingsprocesser forankret i traditioner, (re)branding og image, sygdom og fravær, rekruttering, forretnings- og strategiudvikling, samarbejdsformer samt medejerskab og medskabelse.


Oplev bl.a. musikchef i Copenhagen Phil, Uffe Savary, på Folkemødet på Bornholm 2016. Foto: Rikke Milling

Strukturen i et symfoniorkester er ofte hierarkisk. Debatdeltagerne Uffe Savery, Aleksander Kølbel Orth, Bettina Ezaki, Mette Brandt og Adam Stadnicki diskuterer, hvordan man inden for hierarkiet alligevel kan favne kompleksiteten, der ligger i at få alle tilstedeværende kompetencer til at sprudle for institutionens udvikling og give plads til at skabe en organisation, der tager afsæt i ressourcetænkning og co-creation.
Debatten foregår i D10 Rosengade - Kunst & Kultur live - Ved Brandstationen. Læs mere

Dansk musikomsætning 2015

Musik er overalt i vores samfund, og musikbranchen genererer økonomisk værdi og beskæftigelse på en lang række forskellige områder. Hvordan så musikbranchens samlede økonomiske værdi ud i 2015? Det giver den årlige branchestatistik, udarbejdet af Rambøll, et svar på. Rambølls repræsentant fremlægger på Folkemødet omsætningen på Jørgen Clevin-manér, hvor der tegnes og fortælles over de vigtigste hovedtal. Efterfølgende er der paneldebat, hvor spørgsmål som ’Hvor har branchen innoveret, nævn fem ex?’, ’Får forbrugerne det de vil have?’, ’Lærer branchen nok fra andre brancher?’ og ’Er branchen klar til den næste distruptive technology?’ diskuteres. Det hele foregår den 17. juni kl. 20.00 – 21.00 i D10 Rosengade - Kunst & Kultur live - Ved Brandstationen. Læs mere

SMK Fridays - nu på Folkemødet

SMK Fridays blander kunst i din fredag og den 17. juni kl. 20.00 – 23.55 tager Statens Museum for Kunst kunsten med til Bornholm. Sammen med The Lake Radio og kunstnerne Claus Haxholm og Ragnhild May byder SMK Fridays på æterbåren kunst, performances, talks og musik. Aftenen bliver livetransmitteret via www.thelakeradio.com, så kunsten ikke kun kan opleves af deltagerne på Folkemødet, men af alle der vil lytte med.

SMK er hele Danmarks hovedmuseum for billedkunst, og aftenen handler om at få kunsten ud til folk, så vær med i SMK Fridays’ livestudie i BL’s Dome, hvor der bl.a. bliver mulighed for at opleve nye performances af Claus Haxholm og Ragnhild May. Læs mere 

Hvordan bliver et værk til?

Dansk Komponist Forening er igen i år at finde i Kulturens Telt, når Folkemødet går af stablen.
Med fokus på hvordan et klassisk værk bliver til, sætter de lørdag den 18. juni kl. 9.30 – 11.00 forfatteren Knud Romer og foreningens formand Bent Sørensen stævne i en samtale om processen fra at komponisten fostrer en idé til at strygerne sætter violinbuen til strengene. Med udgangspunkt i Romers ABC fortæller han og komponist og Bent Sørensen som det første denne formiddag om, hvordan et klassisk værk bliver til. 

I forlængelse af samtalen vil elever fra en lokal 6. klasse fra Kongeskærskolen præsentere små musikværker, som under projekttitlen SHARE tager udgangspunkt i en skelsættende oplevelse. Værkerne er blevet til i samarbejde med komponisten Tine Louise Kortermand, som har arbejdet med eleverne i ugen op til Folkemødet, og som sammen med eleverne vil give et indblik i tilblivelsesprocessen.
Arrangementet foregår foran G27 Kulturens Telt / Kulturens Plads - Allinge Havn, inder- og ydermole. Læs mere

Kunst for kunstens skyld?

Formanden for Musikskoletænketanken Søren Bojer Nielsen debatterer lørdag den 18. juni kl. 9.30 – 10.30 sammen med formand og næstformand for Danske Musik- og kulturskoleledere Lena Schnack Mertz, leder af Faxe Musikskole, Jan Jacobsen, leder af Aalborg Kulturskole, formanden for Skolelederforeningen Claus Hjortdal og rådmand Tina French Nielsen (V) fra Aalborg Kommune hvad musik- og kulturskolernes samfundsopgave er. Hvorfor investerer vi i undervisning af børn og unge i musik og kunst? Og hvad får vi ud af investeringen? Kulturminister Bertel Haarder nedsatte i foråret 2016 en musikskoletænketank. Samtidig er der i stigende grad samarbejde mellem musik- og kulturskolerne og folkeskolen. Gæster i Civiltinget er velkomne til at deltage i debatten. Læs mere

Koncert med Caspar Eric og Supapawa

Pulserende lydbilleder indkapsler krops-kampdigte når forfatter Caspar Eric og bandet SUPAPAWA arbejder sammen på tværs af genrer med mantraet om en pulserende lyd - såvel harmonisk som metrisk.

Bagmanden Mikkel Grevsen har vundet en DMA Jazz-statuette for sit faste samarbejde med Søren Ulrik Thomsen & Det Glemte Kvarter, men viser med dette samarbejde en mere elektronisk og nøgtern side af sin musik. Koncerten finder sted lørdag den 18. juni kl. 11.30 – 12.00 på Gæstgiveren. Læs mere

Hvordan fordobles unges lyst til koncerter?

Du kan finde JazzDanmark blandt politikere, musikere og meningsdannere, når det politiske Danmark drager mod Folkemødet. På scenen ’Rosengade Kunst og Kultur Live’ er 25 organisationer sammen om at sætte visioner for en kreativ fremtid i tale, og lørdag den 18. juni kl. 15.00 er JazzDanmark medarrangører af en debat om kønsbalance og diversitet i rytmisk musik.

Ved debatten diskuterer et panel af musikere, debattører og politikere hvordan musiklivet bredt kan sikre at sammensætningen både på, bagved og foran scenen afspejler samfundet - og om det overhovedet er musiklivets ansvar. Efter debatten viser et hold seje unge musikere fra initiativet 'JazzCamp for Piger', hvordan jazzen lyder i hænderne på dem. Læs mere

Folkemødet på Bornholm
16. - 19. juni 2016
Læs mere