De seneste seks måneder er ikke blot Danmark, men hele verden blevet tvunget til at sætte spørgsmålstegn ved de måder, vi indretter os på. Herunder også måden vi som kultursamfund agerer både sammen og hver for sig. I forsøg på og håb om at overleve, har de fleste kulturinstitutioner og organisationer måtte se sig nødsaget til at eksperimentere med diverse digitale eller alternative løsninger på udfoldelsen af kulturen og kunsten (streaming-koncerter, baggårdsjazz, fællessang på tv osv.), og dette indenfor nogle, som kunsten og kulturen ikke før haft tradition for at anvende. 

I lyset af COVID-19 blev Kulturmødet i år præsenteret i et anderledes format. Den traditionelle opsætning var skiftet ud med en digital platform og debatterne og samtalerne fra kulturmødet blev streamet live. Fra skærmen hjemme i stuen kunne man blandt andre opleve Snyks direktør, Bjarke Svendsen, i en debat omhandlede ‘Fremtidens Kulturliv’. Her havde Kulturmødet inviteret en række yngre kulturpersonligheder til at svare på en spørgsmål om kulturens fremtid. 

Debatten blev modereret af Clement Kjersgaard og de øvrige paneldeltagere var Eva Frost, direktør i JazzDanmark, Mette Bryndum, administrativ chef på Teatret Sort/Hvid, Johanne Dalgaard, kritiker på Weekendavisen og kommentatorer på altinget.dk samt Aminata Amanda Coor, kulturskribent på Berlingske.

 

Kunsten versus kulturen

Fylder kulturen i virkeligheden for meget i kulturdebatten, lød det blandt i oplægget fra Clement Kjærsgaard. Bjarke Svendsen udtalte hertil:

“Kulturen fylder meget i kulturdebatten. Det handler meget om, hvor det skal foregå, hvem der skal inddrages, hvem der skal opleve det. Men hvilke potentialer værkerne har –, det fylder ikke meget (...) , eller hvad det er kunsten leverer. Det er en ting, jeg godt kunne tænke mig; altså en sondring i debatten, hvor man nogle gange diskuterer kunst og andre gange diskuterer kultur” siger han og fortsætter: “Kunsten drukner i kultur”. 

Diskussionen vendte sig herfra mod et velkendt, men åbenlyst aktuelt, spørgsmål: Hvad er forskellen på kunst og kultur? Og hvorfor skal vi i fremtidens kulturliv være opmærksomme på at værne om kunstens plads i vores samfund?" 

Bjarke Svendsen argumenterede for kunstens legitimitet og fremførte at “Kunsten er et sprog og et værktøj til at påvirke, præge, kommentere, flytte på samfundet. Og det kan der siges meget mere om!”

Se eller gense hele debatten her